Život
Lyžovačka po slovensky
WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. decembra 2013 6:30 Foto: Nestville Distillery
S klesajúcimi teplotami priamo úmerne stúpa teplota nápojov. Horúce drinky zahrejú telo rýchlejšie a v správnom množstve sú pre dospelých ideálnych riešením proti podchladeniu, alebo slúžia aj na vychutnanie si zimy v teple domova. Tatra Balsam predstavuje horúce novinky, teplé nápoje z bylinných likérov na tohtoročnú zimu, ktorá má byť podľa meteorológov veľmi tuhá. Hlavnou ingredienciou nápojov je bylinný likér Tatra Balsam Špeciál 52, ktorý je novým a výlučne slovenským likérom, ktorý získal aj ocenenie Značka kvality SK. Tatra Balsam Špeciál 52 splnil podmienky na označenie „slovenská potravina,“ a to najmä na základe používania minimálne 75 % domácich surovín a prísad. Výnimočný bylinný likér, ktorého základom sú extrakty z byliniek v spojení s limetkou, škoricou a medom. Likér obsahuje bazalku, levanduľu, majorán a ďalšie byliny.
Rada Tatra Balsam má päť druhov: Tatra Balsam BITTER CITRUS, Tatra Balsam SWEET, Tatra Balsam ŠECIÁL 52, Tatra Balsam BITTER LIKÉR, Tatra Balsam FOREST WIND. Štyri z likérov radu Tatra Balsam obsahujú extrakt z minimálne 16 až 22 druhov horských bylín. Zbierajú sa v čase neskorého leta a jesene, následne sa macerujú a miešajú. Na dosiahnutie jemnosti a harmónie chutí likéry 2 mesiace dozrievajú v špeciálnych tankoch. Piaty likér je Tatra Balsam FOREST WIND, ktorého súčasťou sú výťažky z mladých výhonkov ihličnatých stromov. Výrobca Nestville Distillery si podrobný postup prípravy a ich zloženie stráži.
Foto: Nestville Distillery
Počas decembra je na fľašky Tatra Balsamu pridané levanduľové vrecúško. Ručne vyrobené vrecúška sú z dielne klientov Domova sociálnych služieb Domovina zo Žehry, kde sa levanduľa aj pestuje. Jej vôňa vytvára krásnu atmosféru pokoja a harmónie s prírodou.
Tipy na teplé miešané nápoje
Foto: Nestville Distillery
Ohnivá 52Ingrediencie:
• 1 cl caramel sirup
• 2 cl smotana 33 % alebo mlieko Maresi
• 2 cl Tatra Balsam Špeciál 52
Príprava nápoja:
• Nápoj sa pripraví priamo do originálneho pohára s logom Tatra Balsam.
• Suroviny sa vrstvia nalievaním po okraji pohára.
• Prvá zložkou je caramel sirup. Na sirup sa jemne naleje smotana a na smotanu sa nakoniec naleje Tatra Balsam Špeciál 52.
• Nápoj sa podávajú aj s horiacim efektom. Zapáli sa posledná vrstva: Tatra Balsam
• Nápoj je potrebné vypiť naraz a zadržať v ústach. Tým sa všetky zložky dobre premiešajú.
Foto: Nestville Distillery
Hot Tatra Balsam Ingrediencie:
• 10 cl jablková šťava 100 %
• 4 cl Tatra Balsam Špeciál 52
• 5 g čerstvý zázvor (ďumbier)
• 10 g čerstvý pomaranč (plátok)
Príprava nápoja:
• Jablková šťava sa naleje do kanvičky spolu so zázvorom.
• Obe zložky sa zohrejú na teplotu 70° C.
• Pohár sa predhreje a vleje sa zohriata zmes. Do zmesi sa vloží plátok pomaranča.
• Ako poslednú zložku prilievate Tatra Balsam.
• Nápoj sa môže ozdobiť rezom pomaranča a čerstvou mätou