Život

Lúpež v Drážďanoch: Polícia ponúka za pomoc pol milióna eur

"Klenotníci hovoria o tom, že lúpež takýchto šperkov je extrémne podozrivá, štátni úradníci sa hanbia, lebo zbierka nebola poistená."

Webmagazin.sk, 5. decembra 2019 13:00
Na snímke z bezpečnostnej kamery je osoba (uprostred) v čiernom odeve počas lúpeže historických klenot z múzea Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch. Foto: TASR/AP
Skupina lupičov, ktorí vykradli koncom novembra múzeum historických klenotov Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch, ukoristila 11 predmetov, ako aj časti dvoch ďalších vystavených kusov a súpravu sukňových gombíkov. Ukradnuté klenoty sa nachádzali vo vitríne s približne 100 položkami.

Hodnota šperkov je nevyčísliteľná, keďže ide o historické diela. Čo však vyvolalo druhú vlnu pobúrania, je fakt, že šperky neboli poistené. Štátni úradníci usúdili, že pri takejto finančnej položke z dlhodobého hľadiska „náklady presahujú potenciálne straty“. Nemecká polícia ponúkla za stopy vedúce k odhaleniu páchateľov pol milióna eur a na prípade pracuje viacej ako 40-členný tím. Najväčšou obavou spolkovej a saskej vlády je fakt, že vzácne šperky páchatelia rozoberú na malé kúsky a rozpredajú ako kamene, čo navždy zničí ich historickú hodnotu.

„Šperky sú nepredajné na trhu,“ hovorí Ivo Weber zo spoločnosti ALO diamonds. Strach o ich budúcnosť je však oprávnený. Diamanty, zafíry a smaragdy sú veľké a aj keď nemajú dokonalý výbrus, sú to pozoruhodné kúsky. „Ak by sa vybrali drahokamy na predaj, museli by sa prebrúsiť a stále hrozí nebezpečenstvo, že ich odborníci spoznajú. Kamene takejto kvality sú totiž špeciálne registrované a notoricky známe.“


Takýto scenár lúpeže ako z minulého storočia je až neuveriteľný v tom, aký je technicky jednoduchý a účinný. Súčasnému organizovanému zločinu sa viacej blížia sofistikované filmy s 3D tlačiarňami alebo scenármi na spôsob sociálneho inžinierstva. Na krádeže šperkov sa totiž špecializujú profesionálne gangy a okrem skvelej znalosti prostredia dôkladne poznajú najslabší článok celej bezpečnosti – ľudské slabosti.

Svetoví klenotníci neveriacky krútia hlavou


Lúpež sa začala požiarom rozvodnej skrine, čo vyradilo z prevádzky prívod elektriky do zámku. V prevádzke zostal iba kamerový systém, odkiaľ pochádzajú (teraz už celosvetovo populárne) zábery zlodejov, ako sekerami rúbu do vitrín so šperkmi. „Zálohovanie elektronického bezpečnostného systému musí byť aspoň na jednom ďalšom mieste a po výpadku prúdu musí fungovať minimálne 24 hodín,“ upozorňuje Ivo Weber. „Bezpečnostný dispečing volal políciu, až keď zbadal zlodejov na obrazovke, čakalo sa na príjazd päť minút a až potom zasahovali, čo je zvláštne, keďže na ochranu sú zvyčajne najaté profesionálne služby, často aj viaceré súčasne.“

Najväčšia lúpež v povojnovej histórii môže súvisieť aj s blížiacim sa nedostatkom diamantov a iných drahokamov, keďže väčšina svetových ložísk už je vyťažená. Paniku nenápadne spustila v lete 2019 správa o zatvorení bane na ružové diamanty v Austrálii. Na druhej strane, svet bohatne a hľadá alternatívne investície. Drahokamy sú skladné, majú vysokú, trvalú a neklesajúcu hodnotu a – ich zásoby sa míňajú.

Komentáre