Život

Highlighty týždňa: Keď je cena za lacné šaty až príliš vysoká

"Minulý týždeň uplynul rok od tragédie, ktorá v Bangladéši pripravila o život vyše tisíc ľudí a nanútila položiť si otázku – kto vyrobil vaše šaty?"

Veronika Rosputinská, 28. apríla 2014 6:00
Šička v jednej z bangladéšskych tovární. Foto: TASR/AP Photo


Tričko za päť eur, trendy džínsy za desať, sveter za osem – no nekúp to, zvykneme si povedať, keď z obchodného centra nesieme pár nových úlovkov. Polovicu z nich si s veľkou pravdepodobnosťou oblečieme raz, dvakrát, ak vôbec. Ironická fráza „no nekúp to“ však za posledný rok získala trpkú príchuť. Viete, kto vyrobil vaše šaty?

Made in China. Made in Marocco. Made in Bangladesh. Ak na svojom obľúbenom kúsku nájdete napríklad tieto miesta, je dosť možné, že ho vyrobila žena pracujúca 16 hodín denne v hale bez okien, ventilácie, bez nároku na prestávku a za plácu pár centov na hodinu. V hale, ktorá je pre mnohé zamestnankyne domovom. Dlážka, na ktorej leží mikroténové vrecko, do ktorého cez deň počas "šichty" robotníčka močila, sa stáva cez noc jej posteľou. Aj vy sa na svoje obľúbené džínsy zrazu pozeráte inak?

Fashion Revolution Day


Kruté podmienky vládnuce módnemu biznisu sú známe už dlhé roky, spísané boli dokonca publikácie. Napriek tomu sa situácia nikam k lepšiemu nepohla. Práve naopak, minulý rok za hriechy pykali nevinní. 24. apríla 2013 sa v meste Dhaka zrútila fabrika Rana Plaza a to aj napriek faktu, že mnohí zamestnanci upozorňovali na trhliny, ktoré sa na nej objavili. Verdikt zodpovedných - stavba to vydrží - pochoval v troskách viac ako tisíc ľudí.

Pátranie po nezvestných po zrútení fabriky Rana Plaza v meste Dhaka minulý rok. Foto: TASR/AP Photo
Na prvé výročie tragédie sa módny svet, od dizajnérov cez modelky, obchodníkov až po zákazníkov, zapojil do projektu Fashion Revolution Day. Presne 24. apríla sa na sociálnych sieťach objavili desiatky fotografií, na ktorých ľudia pózovali v oblečení naopak, teda tak, aby bolo dobre vidieť štítok s frázou „Made in“. „Je dôležité vedieť ako, kde a kto vyrába šaty, ktoré denne na našich telách nosíme,“ vyjadrila sa známa slovenská návrhárka Dana Kleinert zo Slovak Fashion Council, ktorý sa projekt, podobne ako iné svetové organizácie, rozhodol podporiť.

Mať v šatníku desiatky moderných kúskov za výhodné ceny teší, ale len do chvíle, kým si uvedomíme, ako módny priemysel zaobchádza s ľuďmi, ktorí ho držia pri živote. Módu, pre nás až smiešne lacnú, vyrábajú v neľudských podmienkach tí, ktorí si ju nemôžu dovoliť ani za svoj mesačný príjem. Kto vyrobil vaše šaty?

Komentáre