Život

Krásne a úspešné ženy zo športovísk, ktorým svet leží pri nohách

"V prilbách a v kombinézach sú na nerozpoznanie, ako z inej planéty. No keď sa postavia na víťazný piedestál, tak v tom momente sa menia na bohyne krásy. Poznáte ich?"

, 26. marca 2014 12:00
Biatlonistka Gabriela Soukalová Foto: TASR/AP/Archív


Skrývajú sa pod prilbou, kuklou alebo v čiapke. Keď je ale po všetkom a zložia výstroj, postavia sa na stupienok víťazov, v tom momente sa zmenia sa na pôvabné stvorenia, ktorým k nohám padajú desiatky mužov. Aj také sú úspešné športovkyne. Za ich úspechom však nehľadajme krásu, ale tvrdú drinu a dlhé roky odriekania. V následujúcich riadkoch vám predstavíme niektoré z nich.

Česká šampiónka, tak trochu Slovenka s presnou muškou a rýchlymi nohami



Bolo by azda až počudovaním, ak by sa pri českom úspechu neobtrel aj Slovák a naopak. Dlhá história spoločného štátu nás spojila natoľko, že ani po 21 rokoch nemôžeme v niektorých prípadoch povedať so stopercentnou istotou, že toto je číre slovenské a toto zas české. Ináč to nebude ani pri následujúcich riadkoch, ktoré patria úspešnej českej šampiónke, biatlonistke Gabriele Soukalovej.

Táto mladá pôvabná dáma má slovenské korene po matke Gabriele Soukalovej (jej dievčenské meno bolo Sekajová), ktorá pochádza z mestečka Kremnica. Gabriela Soukalová staršia bola úspešná bežkyňa na lyžiach a na ZOH v Sarajeve získala so štafetou v zložení - Švubová, Paulů a Jeriová striebornú medailu. Bol to jej najväčší športový úspech. Nezaostala za ňou ani jej dcéra. Patrí medzi najlepšie české biatlonistky a pravidelne sa dostáva v rámci svetového pohára na popredné pozície. 24-ročná rodáčka z Jablonca nad Nisou najviac zažiarila na tohtoročnej olympiáde v Soči, odkiaľ si odniesla dve strieborné medaile (v disciplínach - hromadný štart a zmiešaná štafeta). Okrem toho má bronz z MS v zmiešanej štafete. Vo Svetovom pohári debutovala v roku 2007. V rámci tohto seriálu sa postavila na stupienok víťazov dovedna 14-krát a z toho 8-krát bola prvá. Zatiaľ raz získala malý glóbus.

Rýchlosť a krása sú jej vražedné kombinácie



Ďalšia kráska zo zasnežených svahov je zo susedného Rakúska. 24-ročná Anna Fenningerová vo svojom mladom veku dosiahla na absolútny vrchol. Reprezentantka v alpskom lyžovaní je olympijskou šampiónkou z olympiády v Soči. Zlato si vybojovala v superobrovskom slalome, ku ktorému pridala aj striebornú medailu v obrovskom slalome. Vo svojej víťaznej vitríne má aj zlatú medailu z MS v Ga-Pa, ktorú si vybojovala v superkombinácii.
Rakúska alpská lyžiarka Anna Fenningerová. Foto: TASR/AP/Archív

V skončenom ročníku 2014 sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára. Okrem veľkého krištáľového glóbusu je tiež víťazkou kvalifikácie obrovského slalomu.

Anna predstavuje univerzálnu lyžiarku, ktorá jazdí všetky disciplíny, no najlepšie výsledky dosahuje v obrovskom slalome a v Super G. V ročníku 2014 vyhrala osem pretekov, z toho sedem v obrovskom slalome a jeden Super G. Fenningerová prvýkrát triumfovala v decembri 2011 doma v Linzi (obrovský slalom). Premiérové víťazstvo v Super G sa jej podarilo vybojovať vlani v Garmisch-Partenkirchene.

Nórska snowboardistka Linn Haug Foto: TASR/AP/Archív

Žiari na U-rampe aj mimo nej



Na zasneženom svahu ostaneme aj do tretice. Rodáčka z Trondheimu Linn Haug brázdi kopce na snowboarde odmalička. Súťažne začala jazdiť až v 15 rokoch. V roku 2007 sa zúčastnila svojej prvej medzinárodnej súťaže v Spojených štátoch. Nórsko reprezentovala aj o tri roky neskôr na ZOH vo Vancouveri, kde však nezožala veľký úspech. Na U-rampe neprešla cez kvalifikáciu, keď spadla pri oboch svojich jazdách a obsadila konečné 27. miesto. V Nórsku sa tiež stala nováčikom roka a z nórskych šampionátov má už sedem zlatých medailí.

Ruská atlétka, skokanka do diaľky Darja Kališinová. Foto: TASR/AP/Archív

Skokanka s anjelským pohľadom



Zo zimy na atletické trate. Fanúšikom atletiky akiste neunikla jedna z najkrajších športovkýň súčasnosti. Dievčina s pohľadom anjela Darja Kališinová. 23-ročná rodáčka z ruského Tveru sa špecializuje na skok do diaľky a dokazuje, že krása nie je všetko, čím oplýva. V roku 2007 ako 16-ročná vyhrala juniorsky svetový šampionát, ktorý sa konal v českej Ostrave. O dva roky neskôr v Novom Sade pridala ďalšie zlato na európskom juniorskom šampionáte. Má dve zlaté medaily z halových ME, zlato z halových ME v kategórii do 23 rokov a je šampiónkou z letnej univerziády, ktorá sa vlani konala v Kazani. Darja sa okrem športu venuje aj modelingu a musíme skonštatovať, že má čo ukázať.

Dlhonohá kráska s presnou muškou



Kto má rád kolektívne športy, špeciálne basketbal, tak ten si musel všimnúť nádhernú chorvátsku basketbalistku Antoniu Mišurovú. 26-ročná kráska oblieka klubový dres francúzskeho Toulouse Métropole Basket a zároveň je chorvátskou reprezentantkou. Je účastníčkou európskeho šampionátu v roku 2011 a Chorvátsko reprezentovala aj na letnej olympiáde 2012 v Londýne. Hrá v obrane. Mišurová zažiarila v niekoľkých anketách o najkrajšiu športovkyňu a jej vzhľad prilákal značnú pozornosť médií.

Oštep a pôvab sú jej silné zbrane



Opäť sa presunieme k atletike - kráľovnej športov. Paraguajská atlétka a modelka Leryn Francová v atletike nezaznamenala príliš veľké úspechy. V jej prípade môžeme povedať, že viac ako hod oštepom jej ide modeling.
Paraguajská oštepárka Leryn Franco Foto: TASR/AP/Archív

Bývalá priateľka Novaka Djokoviča v roku 2006 skončila na druhom mieste v súťaži Miss Paraguaj a taktiež bola účastníčkou súťaže Miss Bikini Universe. V roku 2011 fotila pre Sports Illustrated sériu fotiek. Zo športových úspechov, presnejšie povedané umiestnení, môžeme spomenúť účasť na letnej olympiáde v Aténach v roku 2004, kde obsadila 42. miesto, v Pekingu v roku 2008 skončila až 51. Najlepšie jej zrejme vyšli Majstrovstvá Južnej Ameriky, kde obsadila 3. miesto (Sao Paulo 2011) a strieborná bola v roku 2011 v Buenos Aires. V metropole Argentíny vytvorila národný rekord.

Počas otváracieho ceremoniálu na olympijských hrách v Pekingu 2008 bola vlajkonosičkou svojej krajiny.

Slovenská skeetarka Danka Barteková. Foto: TASR/AP/Pavel Neubauer

Slovenský klenot na poli športu



Náš exkurz neskončíme nikde inde ako na Slovensku. Stará múdrosť hovorí, že Slovensky sú najkrajšie. Posúďte sami! Okrem telesnej krásy, je Danka Barteková jedna z našich najväčších športových osobností. Slovenská reprezentantka v streleckej disciplíne skeet je držiteľkou svetového rekordu a bronzovou medailistkou z letných olympijských hier v roku 2012. Je päťnásobnou majsterkou Európy, trojnásobnou bronzovou medailistkou z majstrovstiev sveta a dvojnásobnou juniorskou majsterkou Európy. V júli 2013 sa stala členkou Medzinárodného olympijského výboru. Tento post patrí k najvýznamnejším športovým diplomatickým úspechom slovenského športu.

Komentáre