Život

Koncoročné vysvedčenia dostane viac ako 730.000 žiakov

"Po prvýkrát si domov odnesie vysvedčenie aj 64.124 prváčikov. Práve toto obdobie môže podľa rezortu školstva priniesť deťom množstvo emócií."

TASR, 28. júna 2024 10:36
Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Koncoročné vysvedčenie dostane v piatok 489.187 žiakov základných škôl a 212.272 žiakov stredných škôl. Rovnako aj 25.235 žiakov špeciálnych základných škôl a 5884 žiakov špeciálnych stredných škôl. Od soboty (29. 6.) sa pre školákov začínajú letné prázdniny. TASR o tom informovali z Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Po prvýkrát si domov odnesie vysvedčenie aj 64.124 prváčikov. Práve toto obdobie môže podľa rezortu školstva priniesť deťom množstvo emócií - radosť z nadchádzajúceho leta, ale aj stres zo záverečných skúšok a hodnotení. "Deti potrebujú cítiť, že majú podporu svojich rodičov, a že je v poriadku, ak sa im niečo nepodarí na prvý pokus. Je dôležité, aby vedeli, že ich hodnota nespočíva iba v známkach a školských úspechoch," uviedlo ministerstvo.

Od soboty sa pre školákov začínajú letné prázdniny, ktoré potrvajú do 1. septembra. Vyučovanie v školskom roku 2024/2025 sa začne v pondelok 2. septembra tohto roka. Oddych čaká aj takmer 40.000 učiteľov základných škôl a viac ako 19.000 pedagógov stredných škôl.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) vyjadril všetkým učiteľom a žiakom vďaku a obdiv za ich úsilie a odhodlanie. "Tento rok priniesol mnoho výziev, no vďaka vašej vytrvalosti a spolupráci sme ich úspešne prekonali. Žiaci, vaša snaha a túžba po poznaní nás všetkých napĺňa nádejou do budúcnosti. Učitelia, vaša obetavosť a oddanosť sú neoceniteľné a tvoria pevný základ nášho vzdelávacieho systému," skonštatoval.


Komentáre