Život

Keď sa pred budúcich finančníkov postaví správca úspor

"Ako v 35 rokoch spravovať takmer dve miliardy euro budúcich dôchodcov?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 26. novembra 2015 5:41
Foto: Allianz ASDSS
Na Slovensku sme sa dočkali zlomovej zmeny - diskusia o dôchodkoch zasahuje stále mladšie ročníky. A tento rok v kontexte ekonomického rastu dokázal, že talentovaných mladých ľudí v našej krajine treba vyhľadávať a podporovať. Povinnosťou lídrov je preto stretávať sa a diskutovať s mladými ľuďmi. Inšpirácia môže byť obojstranná.

Foto: Allianz ASDSS
Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bystrici sa stáva rešpektovaným miestom pre hodnotenie dôchodkového systému. Od roku 2012 prevádzkuje Virtuálnu dôchodkovú správcovskú spoločnosť a Inštitút sporenia a investovania vedený docentom Jánom Šebom pracuje na slovenských a medzinárodných dôchodkových stratégiách. V súčasnosti sú absolventi Univerzity Mateja Bela mimoriadne žiadaní v bankovníctve, verejnej správe a financiách.

Medzi študentov a pedagógov prišiel Miro Kotov, portfólio manažér Allianz -Slovenskej d.s.s., a.s.. Budúci právnici, ekonómovia a finančníci preukázali nielen znalosť odborného prostredia, ale aj osobnú zvedavosť. Bolo pre nich atraktívne stretnúť sa s odborníkom, ktorý spravuje úspory sporiteľov Allianz -Slovenskej d.s.s., a.s., v objeme viac ako 2 miliardy euro. Po kvalifikovaných finančných otázkach o fondoch a investičnej stratégii nasledovala pragmatická otázka študentov: Čo ma čaká v budúcnosti?

Dnešným tridsiatnikom na slušný dôchodok nebude stačiť už ani dvojpilierový systém financovania dôchodku“, hovorí Miro Kotov. „Dlhodobé riešenie je v demografickom vývoji, v strednodobom horizonte súkromné úspory.“ V dobrom roku sa dnes narodí viac ako 60 tisíc nových detí, v husákových ročníkoch to bolo 100 tisíc. O niekoľko rokov už nebudeme hovoriť o dôchodkoch, ale o sociálnych dávkach. Súčasťou finančnej gramotnosti by sa preto mala stať veľmi prirodzená a otvorená stratégia úspor na dôchodok čo najskôr.

Ján Šebo dopĺňa: „Už nediskutujeme, či má druhý pilier zmysel. Naša aktívna diskusia musí byť o doladení a stabilizácii druhého piliera.“ Na mieste je označenie Druhý pilier 2.0. a v budúcnosti budeme musieť posilňovať zodpovednosť ľudí za svoje úspory. Z hľadiska demografického vývoja Slovenska a podľa predpovedí Európskej komisie už nebudeme vo vzťahu k dôchodkom iba občania, ale najmä sporitelia, čo má vyjadriť náš vzťah k dôchodkom.

Komentáre