Život

JE SUIS CHARLIE: Krvilačná dráma, ktorá zmenila Francúzsko

"Tri útoky, ktoré sa odohrali v Paríži od stredy 7. do piatku 9. januára a ktoré spáchala trojica radikálnych islamistov, si vyžiadali 17 obetí na životoch. "

Webmagazin.sk/TASR, 12. januára 2015 6:00
Na snímke fotografie obetí satirického týždenníka Charlie Hebdo. Foto: TASR/AP


Ide o najzávažnejšie útoky vo Francúzsku za posledné desaťročia. Brutalita útokov Francúzsko šokovala a vyvolala veľkú vlnu solidarity a odhodlanie bojovať za zachovanie základných hodnôt Francúzskej republiky a postaviť sa proti násiliu a terorizmu.

Útok Na Charlie Hebdo


Pri strebe, ktorú bratia Said a Chérifa Kouachiovci rozpútali v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zahynulo 12 ľudí.

OBETE V REDAKCII CHARLIE HEBDO

Šéfredaktor: Stéphane Charbonnier, publikujúci pod menom Charb
Karikaturisti: Georges Wolinski, Jean 'Cabu' Cabut, Bernard 'Tignous' Verlhac, Philippe Honoré
Autori úvodníkov a článkov: Bernard Maris a Else Cayatová
Bývalý novinár: Michel Renaud, ktorý bol na schôdzke ako hosť.
Subeditor: Moustafa Ourad
Zamestnanec správy budovy: Frédéric Boisseau
Charbov telesný strážca: Franck Brinsolaro
Policajt: Ahmad Merabet


Francúzska polícia začala rozsiahle pátranie po útočníkoch, do akcie zapojila približne 90 tisíc policajtov a vojakov. Útočníci sa ukryli v tlačiarni priemyselného parku v Dammartin-en-Goele. Deklarovali, že sú rozhodnutí umrieť mučeníckou smrťou.

Na snímke fotografie dvoch páchateľov - bratov Saida (vpravo) a Chérifa Kouachiovcov. Foto: TASR/AP

Polícia odporučila obyvateľom Dammartin-en-Goele nevychádzať z domovov, nezdržovať sa blízko okien a zhasnúť svetlá. Okolité školy evakuovali. Medzinárodné letisko Charles-de-Gaulle uzavrelo dve pristávacie dráhy kvôli blízkosti k miestu drámy.
Helikoptéra krúži nad budovou v priemyselnom parku vo francúzskej obci Dammartin-en-Goële, severovýchodne od Paríža 9. januára 2015. Z okolia budovy v priemyselnom parku v Dammartin-en-Goele, v ktorom teroristi zadržiavali najmenej jedného rukojemníka, sa podľa BBC ozývala intenzívna streľba a výbuchy omračujúcich granátov. Foto: TASR/AP

Dráma trvala niekoľko hodín, predpokladalo sa, že bratia držia rukojemníčku. Neskôr ale francúzske médiá informovali, že Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne informoval políciu o dianí v budove. Z celej udalosti vyviazol bez zranení.

Po zásahu na tlačiareň ozbrojené zložky zabili obidvoch útočníkov.

Streľba v Montrouge


K ďalšej prestrelke došlo vo štvrtok 8. januára na východnom okraji Paríža, na predmestí Montrouge. O život pri nej prišla jedna policajtka a jej kolega utrpel vážne zranenia.

OBEŤ Z MONTROUGE

Policjatka: Clarissa Jean-Philippová

Podľa francúzskych médií strelec s Montrouge bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami. Ide o 32-ročného muža čiernej pleti menom Amedy Coulibaly.
Záchranári zasahujú na mieste streľby v parížskom predmestí Montrouge 8. januára 2015. Foto: TASR/AP

Útok na potraviny vo Vincennes


Polícia uzavrela v piatok oblasť na východnom okraji Paríža v oblasti Porte de Vincennes, kde došlo k prestrelke v kóšer potravinách.

Amedy Coulibaly tam zadržiaval niekoľko ľudí. Štyroch zastrelil hneď na začiatku.
Amedy Coulibaly Foto: TASR/AP

Po niekoľkých hodinách francúzska polícia rukojemnícku drámu ukončila. Ozbrojenec zahynul pri policajnom zásahu a rukojemníkov sa podarilo oslobodiť.

OBETE - RUKOJEMNÍCI Z VINCENNES

Zamestnanec obchodu: Yohan Cohen
Študent parížskeho lýcea pôvodom z Tuniska: Yohav Hattab
Dôchodca: François-Michel Saada
Obchodník v počítačovej firme: Philippe Braham


Pochod na počesť obetí


Za účasti francúzskych politikov a desiatok štátnikov z mnohých krajín sveta, vrátane arabských a prevažne moslimských, sa v nedeľu 11. januára v Paríži začal pochod, ktorého cieľom bolo vyjadriť solidaritu Francúzsku v súvislosti so sériou nedávnych islamistických útokov.

Na pochode, ktorý spojil Námestie republiky s Národným námestím, sa zúčastnilo 1,5 milióna ľudí všetkých generácií. Mnohí mali v rukách transparenty s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), čo je slogan súvisiaci s prvým zo série útokov, ktorý sa odohral v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Z davu sa sporadicky ozýval spev Marseillaisy, ktorá je štátnou hymnou Francúzska.
a snímke tisícky ľudí na Námestí Republiky v Paríži pred celonárodným pochodom úcty pre obete teroristických útokov v Paríži a okolí v nedeľu 11. januára 2015. Foto: TASR/AP

Francúzski politici, členovia súčasnej i minulých vlád, ako aj desiatky štátnikov zo sveta a zástupcovia medzinárodných inštitúcií a organizácií sa najprv pred radnicou 11. parížskeho obvodu stretli s príbuznými obetí. Potom sa spolu s nimi postavili na čelo sprievodu a prešli časť trasy pochodu. Príbuzní a priatelia mali v rukách plagáty s menami obetí a biele balóniky. Prezident Hollande vyhlásil, že Paríž je dnes "hlavným mestom sveta".
Maliar Julien dokončuje na stene portrét francúzskeho karikaturistu Jeana Cabuta, známeho ako Cabu v Marseille 9. januára 2015. Jean Cabut je jednou z 12 obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Foto: TASR/AP


Časť tri kilometre dlhej trasy spájajúce dve ikonické parížske námestia - Place de la République (Námestie republiky) a Place de la Nation (Národné námestie) - prešiel aj francúzsky prezident Francois Hollande. Od roku 1945 to bol len druhý prípad, keď sa francúzsky prezident zúčastnil na podobnej demonštrácii. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1990, keď sa Francois Mitterrand pridal k pochodu proti rasizmu a antisemitizmu.
Pochod úcty obetiam teroristických útokov vo Francúzsku, 11. 1. 2015 Foto: TASR/AP


Komentáre