Život

Highlighty týždňa: Je za smrť Ivety Bartošovej zodpovedný bulvár?

"Človeku, na ktorom jednoznačne vidieť trápenie a psychickú bolesť, určite nepomáha, keď svoju strhanú tvár vída na fotografiách. Doplnenú štipľavými komentármi."

Veronika Rosputinská, 5. mája 2014 6:00
Iveta Bartošová Foto: TASR/František Iván


Ťažko nájsť tému, ktorá sa v médiách a na sociálnych sieťach uplynulý týždeň točila viac, ako smrť legendy česko-slovenskej hudobnej scény Ivety Bartošovej. Tá si v utorok 29. apríla siahla na život – tesne pred poludním skočila pod vlak neďaleko domu, v ktorom bývala so svojím manželom Josefom Rychtářom. Obeť pri sebe nemala doklady, definitívne bola jej smrť preto potvrdená až koncom týždňa na základe testov DNA.

Iveta Bartošová bola častou „potravou“ pre médiá, ktoré na ňu striehli na každom kroku. Každý prešľap, zaváhanie, všetko hneď bolo na papieri. Alebo aspoň na webe. A okorenené fotografiami.

Bolo známe, že speváčka posledné roky zápasila so závislosťou od alkoholu a liekov. Možno, keby sa média na chvíľu stiahli. Človeku, na ktorom jednoznačne vidieť trápenie a psychickú bolesť, určite nepomáha, keď svoju strhanú tvár vída na fotografiách. Doplnenú štipľavými komentármi. No pochutnávali si nielen novinári, ale aj diskutujúce publikum. Je ľahké nájsť vinníka, ale má to teraz ešte vôbec zmysel? Speváčke už život nič nevráti.

Možno nastal aj pre média čas nechať Ivetu Bartošovu odísť. V tichu, v pokoji, dopriať rodine súkromie a možnosť dôstojne sa s milovanou osobou rozlúčiť. Ak sa predsa len "nedohodnú" na pompéznom pohrebe za účasti médií, čo presadzuje vdovec Josef Rychtář. Naopak, zvyšok rodiny, počnúc matkou, súrodencami a jediným synom, si okázalý verejný pohreb nepraje a tento názor zastáva aj väčšina fanúšikov legendárnej speváčky. Na sociálnych sieťach už začali dokonca kolovať petície, ktoré vdovca vyzývajú nepremeniť tak intímnu a smutnú rodinnú udalosť, ako je pohreb, na verejnú mediálnu šou. Najbližšie dni ukážu, kto z koho.

Pozor na Internet Explorer


Britská BBC minulý týždeň informovala o chybe prehliadača Internet Explorer, ktorú zneužívajú hackeri, aby získali prístup k počítaču. Na chybu zatiaľ neexistuje záplata, preto sa odporúča nahradiť tento prehliadač iným. Hacker bez toho, aby ste čokoľvek tušili, môže získať vzdialený prístup k vášmu počítaču. Ak používate Windows XP, chybu v Exploreri dokonca ani nebude možné napraviť, keďže na pozadí tohto systému nie sú možné žiadne aktualizácie.

Komentáre