Život

Hviezdy a vedci vyzývajú svet, aby sa nevrátil k normálu

"Celý rad celebrít a vedcov, vrátane speváčky Madonny, herca Roberta de Nira a skupiny laureátov Nobelových cien, vyzval na radikálnu premenu sveta po skončení koronavírusových obmedzení, nielen na "návrat k normálu". V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP."

TASR, 6. mája 2020 17:26
Bez popisu Foto: TASR


Hollywoodske hviezdy Cate Blanchett, Jane Fonda, Marion Cotillard a Monica Bellucci pripojili svoje mená k otvorenému listu, zverejnenému vo francúzskom denníku Le Monde. Naliehajú v ňom, aby sa skoncovalo s bezuzdným konzumným spôsobom života a začalo sa s "radikálnou premenou" ekonomík tak, aby pomohli zachrániť planétu.
"Sme presvedčení, že návrat k normálu je nemysliteľný," uvádza sa v liste, ktorý podpísali aj laureáti Nobelových cien za medicínu, chémiu a fyziku či držiteľ Nobelovej ceny mieru Muhammas Yunus.
Zdôraznili, že pandémia koronavírusu je tragédia, ale je to aj šanca, aby ľudstvo "prehodnotilo, čo je dôležité".
"Len úpravy nestačia. Problém je v systéme," dodávajú osobnosti v otvorenom liste.
"Prebiehajúca ekologická katastrofa je metakrízou. Na rozdiel od pandémie... bude mať globálny ekologický kolaps nezmerateľné následky," apelujú.
Dvesto signatárov napísalo, že je čas, aby svetoví lídri "zanechali neudržateľné myslenie, ktoré stále prevláda, a urobili hĺbkovú previerku našich cieľov, hodnôt a ekonomík".
"Pokračovanie v konzumnom živote a posadnutosti produktivitou nás doviedlo k popieraniu hodnoty samotného života: rastlín, zvierat a veľkého počtu ľudí," píšu signatári v krátkom liste.
"Znečisťovanie životného prostredia, zmena klímy a ničenie našich zvyšných prírodných oblastí priviedli svet do kritickému bodu," varujú osobnosti vedy či kultúry.

Komentáre