Život

Päť hokejových trailerov, ktoré vás chytia za srdce a aj rozplačú

"Medzi Slovákmi nebolo nikdy väčšej súdržnosti, ako v čase najväčšej slávy slovenského hokeja. Pozrite si najlepšie trailery, ktoré vytvorili slovenskí hokejoví fanúšikovia!"

, 11. mája 2014 6:00
Na snímke slovenskí fanúšikovia. Foto: TASR/Martin Baumann


Slovenskí hokejoví fanúšikovia sa začínajú opäť formovať. Vlajky na autách, v pracovniach na stoloch. Po nevydarenej olympiáde v Soči Slováci svoje zraky teraz upreli na hokejový Minsk. Bieloruská metropola sa stala od 9. do 25. mája centrom svetového hokeja.

V dnešnej pretechnizovanej dobe už fandenie nie je iba o vlajkách a čakaní na svojich hrdinov na letisku či na námestiach. Tí šikovnejší dokážu vytvoriť srdcu chytľavé video šoty, ktoré sú prejavom úcty, vďaky, ale tiež nádeje smerom k hokejistom. Pozrite si tie najlepšie, ktoré Webmagazín vybral. Zaznamenávajú naše najväčšie hokejové úspechy.

Trailery, ktoré vo vás vyvolajú spomienky aj emócie



Začíname videami, ktoré boli vytvorené pre šampionát vo Švédsku a Fínsku 2013 a tiež pre prebiehajúce MS 2014 v Minsku. Zaznamenáva našu púť za striebrom na MS 2012 vo Fínsku a Švédsku. Na sever sme už necestovali v role favorita. No partia okolo Zdena Cháru a Mira Šatana však dokázala, že sa zázraky dejú. Ako bolo vidieť na záverečnom ceremoniáli, chlapcov celý čas sprevádzala 38-osmička.





Naša najúspešnejšia olympiáda. Vo Vancouveri sme siahali na úplný vrchol, no hokejový Boh nakoniec zariadil, že sme skončili na štvrtom mieste po prehre s Fínskom. Bol to predposledný turnaj v národnom mužstve pre legendárnu "38" a zároveň aj rozlúčka zlatej generácie.



A tu je prierez našich najväčších úspechov v histórii slovenského hokeja. Zlatý gól legendárneho Petra Bondru v göteborgskom finále 2002 proti Rusku, ktorý znamenal historický a zatiaľ jediný titul majstrov sveta pre Slovensko. Nezabudnuteľný štvrtý gól Paľa Demitru medzi Vokounové betóny v Helsinkách 2003. Víťazstvo 4:2 neznamenalo iba to, že sme získali bronz, ale tiež naše historicky prvé víťazstvo nad Českom. Nemôžeme zabudnúť ani na prvý šampionát v Bratislave a v Košiciach v ére samostatnosti Slovenska. V spomienkach však nemáme neúspešné účinkovanie slovenských hokejistov pred domácim publikom, ale rozlúčku našej hokejovej legendy Paľa Demitru s reprezentačným dresom.



Nikto z nás však nemohol ani tušiť, že sa o pár mesiacov s Paľom rozlúčime navždy.




Zastúpi mladá krv odchádzajúcu zlatú generáciu?



Na šampionáte za sebou máme úvodné dva zápasy. Prvý s bratmi Čechmi sme zvládli takmer perfektne. 127 sekúnd nás delilo od víťazstva nad favoritom. No skúsenosti a samozrejme skvelý Jágr zápas posunul do predĺženia, kde nám klinec do rakvy zabil Klepiš. Namiesto troch bodov vo vrecku sme sa museli uspokojiť s jedným, no nesklamali sme. Sobotňajší zápas proti Kanade sme začali ako z partesu. Vyhrávali sme po góle Slobodu, no do piatich minút bolo po radosti. Tretia tretina nám absolútne nevyšla. Prehrali sme nakoniec po veľmi smolnom zápase nespravodlivo 4:1. Opäť prevážila skúsenosť nad mladosťou.

Do Bieloruska sme prišli so značne omladeným tímom. Benjamínom Vůjtekovej družiny je na tomto šampionáte Martin Réway. Iba 19-ročný útočník je mladou krvou a novou nádejou slovenského hokeja, ktorá by sa mohla do budúcna stať vodcovskou postavou pri ďalších slovenských hokejových úspechoch. Porovnávajú ho s Žigom Pálffym a Martin ukazuje, že to nie je iba náhoda. Dokázal to aj v zápase proti Česku, keď začal parádnu gólovú akciu, ktorú zakončil Marek Viedenský. Bol to ako sen vyhrávali sme 2:1 a slovenský hokejový fanúšik sa vznášal blahom.

Na snímke hráč Slovenska Martin Réway. Foto: TASR/Michal Svítok


No nezabúdajme ani na ďalšie mladé pušky, ktoré sa bijú o miesto nielen v reprezentácii, ale aj vo svojich kluboch. Elitný útočník Detroitu Red Wings Tomáš Tatár zaznamenal svoju najlepšiu sezónu v NHL. Aj napriek tomu, že s klubom zatiaľ nepodpísal zmluvu, prišiel na šampionát, aby pomohol mladému mužstvu. Spolu s Richardom Pánikom a Martinom Marinčinom tvoria trio hráčov, ktorí prišli z NHL. Z farmárskych klubov pozvánku zase neodmietli Marek Hrivík z Hartford Wolf Pack. Ukázal, že je platným hráčom pre reprezentáciu, na MS nastupuje pravidelne v prvom útoku so Šatanom a Nagyom. Šampionát preň nie je iba o majstrovstvách sveta, ale aj o tom, ako si vybojovať miesto v prvom tíme New York Rangers. Zviditeľniť sa určite budú chcieť aj ďalší mladí hokejisti hrajúci či už za morom, alebo v Európe (Marek Viedenský - Worcester Sharks, Tomáš Marcinko - HC Košice, Juraj Valach - Slavia Praha či Andrej Šťastný - Slovan Bratislava). Viedenský už o sebe dal vedieť, keď strelil vedúci gól proti Čechom, to isté sa podarilo aj obrancovi Karolovi Slobodovi proti Kanade. Mladíkov by mali potiahnuť starí skúsení harcovníci a lídri tímu Miro Šatan a Laco Nagy. Pre slovenského kapitána je to v poradí 13. šampionát, ak rátame aj boje v C a B kategórii a asi aj posledný. Laco nastupuje na svoj šiesty svetový šampionát. Obaja ukazujú, že ich miesto je nazstupiteľné, vyrábajú gólové šance a je ich vidieť pri každej z nich. V bránke nemôžeme zabudnúť na našu stálicu Jána Laca, ktorý aj v Minsku dokazuje, že patrí k brankárskej elite. Jeho zákroky proti Česku aj Kanade priniesli viac pokoja na hokejky obrancov a útočníkov.

Tak verme našim chlapcom, drukujme im, dajme im šancu! Tento rok určite nesklamú, iba prekvapia. Šampionát práve začal. Fanúšikovia sú a vždy budú siedmym hráčom na ľade, dokázali to aj v Čižovka Arene, kde je ich počuť viac než dosť.

Komentáre