Život

Hit týchto Vianoc: Anstistresové omaľovánky

"Ak si stále lámete hlavu nad tým, čo kúpiť svojej priateľke pod stromček, máme pre vás tip. Skúste maľovanky pre dospelých. Tieto Vianoce sú ozajstným trhákom."

Katarína Bačová, 23. decembra 2015 13:00
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Matúš Kamenický
Vyfarbovanie obrázkov vo väčšine ľudí vyvoláva spomienky na časy v materskej škole. Posledné týždne sa však k farbičkám vracajú aj dospelí. Na pulty kníhkupectiev sa dostali takzvané „antistresové omaľovánky“. Detailne prepracované knižky od renomovaných ilustrátorov si získali svetovú priazeň.

Vyfarbovaniu podľahli hlavne ženy. Chuť vytvoriť niečo výtvarne hodnotné, hra s farbami a predovšetkým chvíľa len pre seba sú veľkou motiváciou. Celá vaša pozornosť sa sústredí len na papier a milimetrové plochy, ktorým treba dodať farbu. S výsledkom sa možno pochváliť priateľkám (na Instagrame či mnohých fórach), alebo rovno výtvor zarámovať a dať pod stromček niekomu inému.

Nekonečné záhrady, tajomný les, mandaly či postavy z Hry o tróny sú len zlomkom toho, čo dnes trh ponúka. S umelcami akoby sa vrece roztrhlo. Na počiatku všetkého však bola škótska ilustrátorka Johanna Basfordová. Namiesto detí venovala svoje umelecké diela ich rodičom. Tajomná záhrada vyšla v 13-tisícovom náklade a ten sa bleskovo rozchytal. Do obrázkového kolotoča sa už zapojili aj slovenskí umelci. Domácu tvorbu môžete spoznávať napríklad v projekte Omaľovánka 2.0.

Ak vaša polovička už patrí medzi „vyfarbovačov“, doprajte jej pod stromček kvalitné fixky alebo farbičky. Pri fixkách uprednostnite tie s tenkým hrotom, pri farbičkách poteší bohatá paleta odtieňov alebo aj špeciálne akvarelové pastelky, ktoré možno rozotrieť vodou. V prípade, že vaša partnerka po obrázkových knižkách ešte len túžobne pokukuje, nemáte nad čím váhať.

Maľovanky pre dospelých dnes bežne nájdete na pultoch kníhkupectiev, papiernictiev, lacnejšie verzie možno dostať aj v novinových stánkoch. Hľadať ich môžete aj s prívlastkom „antistresové“. Namiesto nepokojných myšlienok tak svojej priateľke na chvíľu zabezpečíte akúsi formu meditácie vo svete farieb. A na chvíľu si oddýchnete - obaja.

ODPORÚČAME AJ:
Hitparáda vianočných hitov: Ktorý svetový hit je váš najobľúbenejší?
Na Vianoce sa robili obrady na ochranu pred trápeniami a pohromami
Týmto darčekom sa poteší každý motorista
Poznáte históriu vianočného stromčeka?

Komentáre