Život

Highlighty týždňa: Zuzana Mauréry získala v Košiciach Hercovu misiu

"The Offspring vystúpili v Bratislave. Božidare Turzonovovej odhalili pamätnú dlaždicu. Člen Švajčiarskej gardy predstavil svoju knihu. Beyoncé a Jay-Z neohlásene vydali album. "

TASR/Webmagazin.sk, 18. júna 2018 10:00
Cenu Hercova misia na 26. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest za výnimočný prínos v oblasti hereckého umenia získala slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Mauréry. Foto: TASR/Roman Hanc
Zuzana Mauréry si je prvou tohtoročnou držiteľkou ocenenia Hercova misia. Prevzala si ho v sobotu z rúk prezidenta festivalu Art Film Fest Milana Lasicu v historickom centre Košíc. Ten jej na červenom koberci poprial veľa šťastia v kariére aj osobnom živote.

"Túto cenu by som rada venovala môjmu otcovi, ktorý v decembri odišiel a určite sa na mňa pozerá,“ povedala Mauréry so zlomeným hlasom. Zdvihla plaketu nad hlavou a pozrela sa k nebu. „Vážim si ju preto, lebo keď vás ocenia vaši kolegovia a domáci diváci a zaradia vás do tohto vzácneho rebríčka, tak je to pocta o to viac. Mala som pocit, že sme národ, ktorý rád oceňuje ľudí zo zahraničia, a keď príde niekto zvonku, tak mu tlieskajú. Ale ak nebudeme oceňovať svojich, pretože máme úžasných umelcov, ale aj úžasných vedcov a ľudí, ktorí pre túto krajinu niečo robia, keď nepoznáme svoje korene, tak ten národ nemá budúcnosť. A kultúra je toho základom,“ dodala Mauréry.

O týždeň neskôr si rovnakú cenu prevezme česká herečka Ivana Chýlková.



The Offspring v Bratislave


Do Bratislavy v stredu zavítala americká punkrocková kapela The Offspring. Fanúšikom sa v Incheba Expo Aréne predstavili v rámci koncertného Turné 2018. Keďže kapela už šesť rokov nevydala nový album, zostavila playlist zo starších a úspešných songov.

Sklamaním pre návštevníkov bola dĺžka koncertu, iba 67 minút. Pokrivkávalo tiež ozvučenie a zarazila chudobná scéna. Boky pódia zakrývali jednoduché čierne zamatové panely, svetlo a svetelné efekty boli na priemernej úrovni, nekonali sa žiadne ohne či pyrotechnické efekty, žiadna zadná projekcia či bočné veľkoplošne obrazovky.



Turzonovová na Chodníku slávy


Deviata pamätná dlaždica na bratislavskom Filmovom chodníku slávy má meno a podpis Božidary Turzonovovej. "Je to pre mňa hrejivý pocit, že sú tu kolegovia aj môj drahý muž Jozef Adamovič. V tomto divadle sme od 60. rokov minulého storočia prežili takzvaný hviezdny čas slovenského divadla. Boli sme zrastení s jeho priestorom, vzduchom a teraz už aj so zemou tohto divadla," po odhalení dlaždice povedala deviata laureátka.

Božidara Turzonovová sa narodila v Sofii (1942), ale od detstva žila v Bratislave. V roku 1963 absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) a ihneď nastúpila do Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobí dodnes. Vytvorila v ňom množstvo javiskových postáv, podobne ako v slovenských a českých filmoch aj televíznych inscenáciách už od roku 1961. Pedagogicky viedla a ovplyvnila generácie študentov VŠMU, Akadémie umení v Banskej Bystrici a Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Na snímke herečka Božidara Turzonovová pri odhalení svojej pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave 14. júna 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pápežov kuchár


David Geisser bol dva roky členom Švajčiarskej gardy, ktorá ochraňuje pápeža vyše päťsto rokov. Rodák z Zürichu pôsobil v službách Svätého Otca v rokoch 2013 až 2015. Talentovaný kuchár v utorok v Bratislave predstavil zástupcom médií seba i knižnú novinku Vatikánska kuchárka.

Kniha okrem receptov obsahuje fotografie zo zákulisia Vatikánu a predstavuje legendy viažuce sa k Švajčiarskej garde od čias Michelangela až po súčasnosť. Recepty rôznej náročnosti zahŕňajú jednoduché jedlá, ale aj majstrovské kúsky. Na počesť posledných troch pápežov Jána Pavla II., Benedikta XVI. a Františka v nej nechýbajú ani ich obľúbené jedlá z Poľska, Bavorska či Argentíny. "V úzkom kontakte s pápežom Františkom i Benediktom sme recepty spísali, niektoré som trochu preformoval. Jána Pavla II. som osobne nezažil, ale mal som tam priateľov, ktorí vedeli, ako sa stravoval a zachytili niektoré recepty," poznamenal autor publikácie.

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP


O chutiach pápeža Františka David Geisser reagoval: "Má veľmi rád, povedal by som, chutné veci, napríklad Dulce de Leche, pre mňa to bolo príliš sladké. Ale má rád aj pizzu, cestoviny, ale najradšej má sladké. Dá si aj zeleninu, ale nepovedal by som, že je to jeho obľúbené jedlo."

Neohlásený album


Americký raper a producent Jay-Z a speváčka Beyoncé, ktorí od roku 2008 tvoria manželský pár, vydali ďalší album bez ohlásenia. Ich najnovší spoločný album Everything Is Love (Všetko je láska) sa neočakávane objavil v sobotu na streamovacej hudobnej službe Tidal, ktorú Jay-Z založil a čiastočne ju vlastní. Informáciu priniesla agentúra AP.

Na novom albume, ktorý obsahuje deväť skladieb, Beyoncé rapuje vo väčšej miere, ako na predchádzajúcich albumoch. Album tiež obsahuje skladbu, ktorá má vo svojom názve nadávku a Jay-Z v nej vyjadruje svoje znechutenie nad tohtoročným odovzdávaním hudobných cien Grammy. Americký raper bol nominovaný až vo ôsmich kategóriách, avšak nepremenil ani jednu. Na jednej z piesní dokonca počuť ich šesťročnú dcéru Blue Ivy Carterovú, ako kričí na svojich dvoch mladších súrodencov.

Komentáre