Život

Highlighty týždňa: Slovenský film Ostrým nožom ocenili v zahraničí

"Bystrík vydáva nový album. Na pražskú televíznu veže na Žižkove sa začali vracať sochy bábätiek. Michelle Obamová valcuje knižné rebríčky. V Žiline vystavili netradičné kraslice. "

TASR/Webmagazin.sk, 1. apríla 2019 8:00
Režisér snímky Ostrým nožom Teodor Kuhn. Foto: TASR/Pavol Zachar
Slovenský film Ostrým nožom debutujúceho režiséra Teodora Kuhna vyhral hlavnú cenu - Grand Prix na českom Febiofeste. "Ide o výnimočný film s aktuálnou témou boja jednotlivca so systémom. Film s výbornými hereckými výkonmi a silným vykreslením atmosféry bezmocnosti z rodinného nešťastia," znelo odôvodnenie 33-člennej poroty, zloženej z filmových fanúšikov na čele s fotografom Janom Saudkom. Ostrým nožom prevalcoval v hodnotení ďalších deväť snímok nastupujúcich európskych filmárov.



Bystrík s novým albumom


Bystrík vydáva nový štúdiový album, ktorý dostal názov Na Kráľovej holi. Oslavuje obľúbené slovenské piesne. Jedným z najkrajších je singel Na kráľovej holi, ktorý Bystríkovi prirástol k srdcu.

„Na Kráľovej holi je naša srdcová skladba, myslíme si, že je jednou z najkrajších ľudových piesní. Má silný, až taký hymnický nádych a keď ju hráme na koncertoch, zažívame spolu s publikom úžasnú atmosféru. Piesni sme pozmenili charakter a dali sme ju do takého nášho bystríkovského zvuku. V skladbe zaznie aj trúbka a bendžo, čo je celkom nezvyčajné. Doterajšie reakcie sú pozitívne, ktorým sa veľmi tešíme a zároveň veríme, že naša verzia skladby Na Kráľovej holi sa bude páčiť aj ostatným poslucháčom,“ uviedol pre médiá Bystrík.



Bábätká späť na Žižkove

Na Žižkovskú televíznu vežu v Prahe sa začali vracať plastiky lezúcich bábätiek. Nejde však o pôvodné sochy, ktoré už konštrukčne nevyhovovali. Prevádzkovateľ veže České rádiokomunikácie nechal preto zhotoviť nové plastiky s bezpečnejším ukotvením.

"S autorom plastík Babies sme po dôkladnom preskúmaní stavu pôvodných sôch rozhodli o výrobe nových a zároveň sme inovovali aj spôsob ich ukotvenia. Pôvodné bábätká boli vrátené Davidovi Černému," povedal riaditeľ Českých rádiokomunikácií Vít Vážan.



Obamová valcuje rebríčky


Z autobiografickej knihy bývalej prvej dámy USA Michelle Obamovej sa predalo už desať miliónov kusov."Sme presvedčení, že tieto pamäte by sa pokojne mohli stať najúspešnejšou publikáciou svojho druhu na svete," vyhlásil Thomas Rabe, šéf nemeckého vydavateľstva Bertelsmann, ktorého citovala stanica BBC.

Obamová v autobiografii opisuje svoje detstvo, prácu, materstvo a čas strávený v Bielom dome. Publikácia si získala priazeň kritikov pre univerzálny prístup k čitateľom každého veku a pohlavia. Obamová (54) v knihe zároveň kritizuje súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.




OBRAZOM: Výstava drôtom zdobených kraslíc rôznych autorov zo Slovenska a Čiech

Komentáre