Život

Highlighty týždňa: Na Slovak Press Photo ocenili fotografa TASR

"Koncert k 50. výročiu Bratislavskej lýry, ocenenie pre reportéra TASR, Bratislavské jazzové dni a nová kniha Jozefa Kariku."

TASR/Webmagazin.sk, 24. októbra 2016 7:00
Michal Svítok vo víťaznej sérii zachytil slovenského atléta Mateja Tótha, ktorý vybojoval pre Slovensko zlatú olympijjskú medailu v chôdzi mužov na 50 km na tohtoročnej letnej olympiáde v brazílskom Riu. Foto: TASR/Andrej Galica
V kategórii šport súťaže Slovak Press Photo získal prvé miesto reportér TASR Michal Svítok za sériu ôsmich fotografií s názvom Za zlatom, na ktorých sú zábery z chôdze na 50 km na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde získal zlatú medailu slovenský chodec Matej Tóth. V Primaciálnom paláci si ceny prevzali fotografi aj v ďalších kategóriách.

"Videl som fotografie, ktoré samy osebe majú dušu, majú výpovednú hodnotu, fotografie, na ktoré sa dá pozerať dlhý čas, fotografie, z ktorých sa dá cítiť energia, láska, hodnota," uviedol v príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si víťazné a ocenené fotografie vo výstavných priestoroch Starej radnice Múzea mesta Bratislavy a v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave až do 30. novembra.
Na snímke víťaz v kategórii Šport fototograf TASR Michal Svítok stojí pri sérii svojich fotografií s názvom Za zlatom. Foto: TASR/Andrej Galica



Galakoncert Lýra 50



Pred 50-timi rokmi, 23. až 26. júna 1966 sa uskutočnil v bratislavskom Parku kultúry a oddychu prvý ročník Zlatej lýry. Galakoncert Lýra 50 Mám rozprávkový dom (18.10.2016) bol poctou pre všetkých spevákov a pesničky, ktoré na súťaži uspeli.

Koncertný večer otvorila pôvodná zvučka festivalu a dobové dokrútky od prvého ročníka, v ktorých sa objavili mnohé známe domáce a hlavne svetové tváre. Zaznelo 31 piesní, viaceré z nich odmenili vďační diváci potleskom postojačky. Vystúpila kapela Olympic, Polemic, Peter Nagy, Modus a ďalší intepreti zo staršej i novšej generácie. Elegantným záverom večera bolo vystúpenie 40-násobného zlatého slávika Karla Gotta.



Jozef Karika predstavil Trhlinu



Hororový príbeh Trhlina z pera domáceho autora Jozefa Kariku prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov.

„Je to pre mňa dosť výnimočná kniha a verím, že bude aj pre čitateľov. Vznikla iným spôsobom ako moje predchádzajúce knihy. Ozval sa mi jeden čitateľ s námetom, ktorý sa týkal známej novodobej legendy na Slovensku, že v pohorí Tribeč miznú ľudia. Väčšinou podobné príbehy moc neberiem, ale toto bolo tak fantastické, taká sila, že som to jednoducho musel spracovať. Táto kniha vznikla ako kombinácia rozprávania dotyčného človeka a mojej beletrizácie, je to taký mix skutočnosti a fikcie,“ povedal autor pre TASR.

Slovenský spisovateľ Jozef Karika, archívna snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer


Bratislavské jazzové dni



Na trojdňovom sviatku milovníkov jazzu 42. ročník medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2016 sa predstavili svetové hviezdy aj slovenskí talentovaní hudobníci.

Ochutnajte atmosféru festivalu prostredníctvom videí.

Kontrabasový sólista Adam Ben Ezra z Izraelu


Živé legendy Miroslav Vitouš a Jiří Stivín


ODPORÚČAME TIEŽ:
Dá sa skúmať DNA húb? Je to možné, pracujú na tom aj slovenskí vedci
Literárny vedec hodnotí slovenskú tvorbu: Kde vidí problémy?
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Louis Drax sa stretne so smrťou osemkrát
Hevier je najpozoruhodnejší moderný rozprávkar v slovenskej literatúre

Komentáre