Život

Highlighty týždňa: Mickey Mouse oslávil 90. narodeniny

"Slávna postavička Walta Disneyho mala významné jubileum. Hex zverejnil nový singel. Šachový veľmajster vytvoril slovenský rekord. Modus po 30 rokoch vydal album. "

TASR/Webmagazin.sk, 19. novembra 2018 18:30
Mickey Mouse, ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Pred 90 rokmi sa dostal do amerických kín čierno-biely zvukový film Mickey kormidelníkom (Steamboat Willie) režiséra Walta Disneyho. Snímka mala premiéru 18. novembra 1928 v New Yorku. V epizóde sprevádzanej hudbou zabávala detské publikum postavička Myšiaka Mickeyho, ktorá si neskôr vydobyla celosvetovú slávu.

Mickey bol prvou kreslenou postavou, ktorá má svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Dostal ju k svojim 50. narodeninám v roku 1978. Nachádza sa vedľa Disneyho hviezdy.

Disneyova postavička Minnie Mouse (vpravo) pózuje fotografom so svojím filmovým partnerom Mickey Mousom (vľavo) pred ceremóniou udeľovania hviezdy na chodníku slávy v Hollywoode 22. januára 2018. Foto: TASR/AP


Srdce od Hexu


Známa slovenská skupina Hex prichádza s novinkou v podobe skladby Srdce. Ku skladbe už kapela nakrútila aj videoklip, v ktorom účinkuje len spevák, autor hudby a producent Peter Ďuďo Dudák.

„Pôvodný plán bol spolupracovať s ľuďmi o generáciu mladšími, ako sme my. No pochopili sme, že pesnička Srdce je pre nás natoľko osobná, že si klip nakrútime sami. Chceli sme, aby vynikla sila tejto skladby, preto sme zvolili minimalistické poňatie, ktoré je len o hre svetla a o Ďuďovi. Mám pocit, že obrazové stvárnenie posunulo túto skladbu do ďalšieho levelu a dodalo jej ďalší rozmer,“ vysvetlil Tomáš Yxo Dohňanský.



Šachový rekord


Šachový veľmajster Milan Pacher vytvoril v piatok 16. novembra v Bratislave oficiálny slovenský rekord počtom desiatich šachových partií zohraných naraz naslepo. V náročnej simultánke so zdatnými súpermi celkovo štyri partie vyhral, jednu remizoval a päťkrát prehral (4,5-5,5).

Pacher, ktorý ratingovo patrí do desiatky najlepších slovenských šachových hráčov, hovoril po akcii o čiastočnej spokojnosti so svojím výkonom. "Bolo to dosť ťažké, súperi bojovali a ja som sa v niektorých partiách stratil, čiže mohlo to byť aj lepšie. Najťažšie bolo rozčleniť si jednotlivé pozície. Zle je, keď sa niektoré na seba podobajú, potom tam je nejaký drobný rozdiel, kvôli ktorému namiesto výhry môže byť ľahko prehra, takže si to treba všetko presne zapamätať," zhodnotil.

Na snímke vľavo s čiernou páskou cez oči hrajúci veľmajster Milan Pacher. Foto: TASR/Marián Holubčík


Nový Modus


Po 30-ročnej odmlke vydala kapela Modus nový album ReGenerácia. Nadväzuje na bohatú históriu skupiny, autorsky, zvukovo aj interpretačne však znie veľmi aktuálne, je žánrovo pestrý a cítiť z neho všetkých členov kapely. Aktuálne v nej pôsobia dvaja zo zakladajúcich členov Ján Baláž (gitara, spev) aj Ľubo Kyslík Stankovský (bicie, spev) a traja noví členovia Juraj Zaujec (gitara, spev), Pavol Bartovic (klávesy, spev) a Juraj Varga (basgitara, spev). Najnovším singlom skladba Láska lieči.

Nový song naspieval Jano Baláž, ktorý uvádza: „Jedného dňa som zobral gitaru, ako to často robievam a zložil som melódiu, ktorú som poslal môjmu kamarátovi Martinovi Sarvašovi, aby ju otextoval“.



BEZ KOMENTÁRA: Spomienka na zosnulého Mariána Geišberga

Komentáre