Život

Highlighty týždňa: Juraj Jakubisko predstavil knižnú verziu Perinbaby

"Inekafe si pripomenie svoj prvý album. Spolok slovenských spisovateľov otvoril Pamätnú izbu R. Fábryho. Dominika Mirgová predstavila nový videoklip. "

TASR/Webmagazin.sk, 17. decembra 2018 23:00
Na snímke zľava herečka Petra Kolevská, producentka Deana Jakubisková, režisér Juraj Jakubisko a herečka Valéria Stašková počas uvedenia knihy Juraj Jakubisko: Perinbaba v Bratislave 10. decembra 2018. Foto: TASR/Dano Veselský
Filmový príbeh Perinbaby sa po 33 rokoch dočkal svojej knižnej podoby. Jej autorom je režisér tejto kultovej rozprávky Juraj Jakubisko.

Jakubisko prezradil, že s myšlienkou vydať rozprávkovú knihu o nebeskej starenke, ktorá vládne vetru a snehu prišiel jeho syn Jorik. "Chcel mi urobiť radosť. Perinbaba má Kristove roky a urobil mi radosť, pretože Kristove roky bol môj prvý film, Kristove roky má aj moje manželstvo s Deanou, ale i Jorik má Kristove roky, on je vlastne synom Perinbaby. Možno sme si urobili rodina radosť, ale tá radosť je skôr mierená k slovenským deťom, pre ktoré som pôvodnú rozprávku nakrútil," komentoval režisér genézu knižky.

Už čoskoro sa fanúšikovia legendárnej rozprávky dočkajú pokračovania.



Inekafe oslavuje


Skupina Inekafe si pre fanúšikov pripravila prekvapenie v podobe špeciálnych koncertov pri príležitosti 20 rokov od vydania prvého albumu Vitaj.

"Dovtedy nás nikto nechcel vydať, chodili sme s hotovým materiálom od dverí k dverám, od jedného vydavateľstva k druhému. Všade nás odbíjali, že to pre nich nemá zmysel. Tak som sa naštval, založil si živnosť za tisíckorunový kolok a vydal som to sám. Po úspechu tohto albumu sme si zrazu mohli vyberať, kto nám vydá ďalší album Čumil. Jedným z tých, kto nás odbil medzi prvými, bol aj známy porotca Jaro Slávik, ktorý vtedy šéfoval vydavateľstvu EMI," zaspomínal si s úsmevom líder kapely Vratko Rohoň. Celý album odohrá kapela naživo a v pôvodnej zostave 24. januára 2019 v Prahe, 25. januára v Brne, 26. januára a 2. februára v Bratislave.



Pamätná izba Rudolfa Fábryho


V budmerickom kaštieli otvorili Pamätnú izbu Rudolfa Fábryho. "Spolok slovenských spisovateľov a redakcia LT prispeli do zriadenia izby fotografiami Rudolfa Fabryho, vlastnoručne napísaným životopisom a frontispice od Vincenta Hložníka z knihy R. Fabryho Uťaté ruky," poznamenal tajomník Spolku slovenských spisovateľov.

"Členka SSS Mária Bátorová na otvorenie pamätnej izby priviedla manželov Sylviu, neter Rudolfa Fabryho, a Ladislava Mihálikovcov, ktorí prisľúbili darovať do izby originálny písací stroj básnika," poznamenal tajomník Spolku slovenských spisovateľov.

Budmerický kaštieľ Foto: TASR


Nová Dominika Mirgová


Speváčka Dominika Mirgová prichádza s tanečnou skladbou Noc patrí nám. Pesnička už má aj svoju vizuálnu podobu.

„ADiss napísal behom hodiny svoj text a dotvoril melodické linky, dokonca sme si tak sadli, že sa stretávame naďalej a učí ma, ako pracovať s hlasom, so slovami a samotným textom. Celý tím, ale aj samotná atmosféra, ktorú vytvoril náš režisér Adrián, musela viesť len ku skvelému výsledku. Dúfam, že roztancujeme našich fanúšikov tak, ako sme sa roztancovali my, pri tvorení špeciálnej choreografie ku klipu,” uviedla ku tvorbe klipu samotná speváčka.



BEZ KOMENTÁRA: Koleda Tichá noc na podujatí Vianoce v múzeu v Trebišove

Komentáre