Život

Jedna matka a dvaja biologickí otcovia: Príbeh, ktorý píše život sám

"Následujúci príbeh je o rodine, v ktorej majú Lucas a Ethan dvoch otcov. Jason Hanna a Joe Riggs sú homosexuálny pár, ktorý si nechal deti vynosiť. To by však nebolo až tak zvláštne... "

, 25. júna 2014 12:00
Jason Hanna a Joe Riggs s Lucasom a Ethanom Foto:Jason Hanna a Joe Riggs


Zákon o rodine, ktorý prednedávnom vstúpil na Slovensku do platnosti, hovorí okrem iného o tom, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou. Logicky z toho plynie aj výchova detí, ktorá stojí na otcovi a matke. Ako ale vyzerá rodina, v ktorej deti vychovávajú partneri rovnakého pohlavia? U nás je táto téma tabu. V niektorých krajinách sú pravidlá nastavené inak. Vedeli ste napríklad o výskume, ktorý urobili americkí lekári?

Počas 30-tich rokov skúmali vývoj detí v rodinách s rodičmi rovnakého pohlavia. Zistili, že v týchto rodinách majú deti zabezpečené najdôležitejšie faktory vývoja, to znamená - životná úroveň, výchova a sociálne postavenie. Výskum ďalej prišiel na to, že výchova rodičov rovnakého pohlavia nemá vplyv na vývoj dieťaťa. Horšie sú na tom deti z rozvrátených a násilníckych rodín, ktoré končia v detských domovoch a chýba im vývojový faktor.

Následujúci príbeh je o rodine, v ktorej majú Lucas a Ethan dvoch otcov. Jason Hanna a Joe Riggs sú homosexuálny pár, ktorý si nechal deti vynosiť. Nebolo by to nič zvláštne, keby nežili v štáte Texas, kde nie je forma takého manželstva dovolená a o deti sa teda nemôžu starať. Každý z mužov je biologicky príbuzný - otec jedného z detí. Aj keď sú biologickí príbuzní, na rodný list ich zo známych dôvodov nemôžu zapísať. Figuruje na ňom iba žena, ktorá deti vynosila. Tá však okrem toho, že deti vynosila a porodila, s nimi nemá žiaden vzťah - nemá s nimi spoločné DNA.

Jason Hanna a Joe Riggs s Lucasom a Ethanom Foto:Jason Hanna a Joe Riggs


Pár na texaskom súde neuspel s požiadavkou, aby ho deťom prepísali na ich rodné listy a matku, ktorá nemá k dvojčatám žiaden biologický vzťah, z rodného listu vyňali. Jason a Joe sú z rozhodnutia súdu šokovaní, podľa nich je to nespravodlivé a poukázali na ďalšie, v ktorých sudcovia rozhodli v prospech homosexuálnych párov. Jason a Joe ale veria a sú odhodlaní bojovať ďalej aj formou verejných diskusii a petícií. "Sme zúfalí z celého právneho vákua, ktoré nastalo. No momentálne nemáme žiadnu právnu oporu, ktorá by bola na našej strane. Štát by mal prihliadať na práva každého, bez ohľadu na to, či ste homosexuál alebo heterosexuál," konštatuje Joe Riggs.

Jason Hanna a Joe Riggs sú spolu štyri roky. Vzali sa vlani vo Washingtone, kde je sobáš homosexuálnych párov dovolený a následne sa vrátili do Dallasu. Našli náhradnú mamu CharLynn, ktorá im potomkov vynosila. Lucas a Ethan sa narodili tento rok v apríli.

Dvojičky Lucas a Ethan Foto:Jason Hanna a Joe Riggs


Známe homosexuálne páry, ktoré sa stali rodičmi



Jodie Fosterová
Americká herečka, režisérka a producentka, držiteľka dvoch Oscarov za hlavnú úlohu vo filme Znásilnenie a v kultovom thrileri Mlčanie jahniat Jodie Fosterová je biologickou matkou dvoch synov. V roku 2007 sa priznala k homosexuálnej orientácii. S partnerkou Cydney Bernard svojich dvoch synov vychovávala, pokiaľ sa s ňou nerozišla.

Elton John
Popová megahviezda Sir Elton John spolu s partnerom Davidom Furnishom vychovávajú syna Zacharyho, ktorého im vynosila neznáma žena.

Ricky Martin
Dvojičky Matteo a Valentino sa narodili v roku 2008. Patria k známej speváckej hviezde Rickymu Martinovi. Rovnako ako Eltonovi Johnovi mu ich vynosila náhradná matka. S odhalením, že má dvoch synov, prišlo aj ďalšie, že je homosexuál.

Cynthia Nixon
Hviezda seriálu Sex v meste Cynthia Nixon vychováva s partnerkou Christine dve deti, dcéru a syna, ktoré má Cynthia z heterosexuálneho manželstva a ďalšieho syna, ktorého porodila, má od neznámeho darcu.

Komentáre