Život

Toto je 10 najdrahších filmov všetkých čias! Niektoré vás prekvapia

"Medzi desiatku filmov, ktorých výroba stála rekordné milióny dolárov, sa dostali trháky, prepadáky a dokonca jeden animák."

Veronika Rosputinská, 4. decembra 2013 10:00
Záber z filmu Piráti Karibiku: Na konci sveta. Foto: TASR/AP Photo


Film sa hneď od svojho vzniku stal obľúbenou zábavkou a v priebehu dvadsiateho storočia prechádzal radikálnymi zmenami a vylepšeniami. Dnes je filmový priemysel nielen továrňou na sny, ale z jeho produktu sa stal doslova stroj na peniaze.

Hollywood ročne vypľuje tisícky filmov a ich náklady predstavujú sumy, z ktorých sa krúti hlava. Na internete nájdete množstvo štatistík a rebríčkov, ktoré sa venujú práve nákladom na hollywoodske filmy. My sme siahli po rebríčku zverejnenom na portáli Statisticbrain.com, pričom sme sa zamerali na celkové náklady zohľadňujúce infláciu.

Piráti Karibiku: Na konci sveta


Najdrahším filmom všetkých čias je tretie pokračovanie Pirátov Karibiku pod názvom Na konci sveta. Stál rekordných 336 miliónov dolárov a je najnákladnejším filmom aj v prípade, že sa neberie do úvahy inflácia.



Film režíroval Gore Verbinski a premiéru mal v roku 2007. Hoci bol omnoho nákladnejší ako predošlé časti a vyslúžil si aj nominácie na Oscara, divácky bol o čosi menej úspešný. O sklamaní sa však hovoriť nedá.

Titanic


Romantická dráma Titanic je dnes už legendou kinematografie. Podpísal sa pod ňu režisér James Cameron a z hlavných hrdinov, Leonarda DiCapria a Kate Winslet, sa z večera do rána stali hviezdy. V roku 1997, keď sa film dostal do kín, nemal v oblasti nákladov konkurenciu.



Dodnes je s číslom 290 miliónov dolárov druhým najdrahším filmom histórie. Tvorcovia totiž museli kvôli filmu zvládnuť rekonštrukciu bájnej lode a nemalé financie stáli aj efekty, ktorými ju vo finále zlomili. Zo štrnástich oscarových nominácií si Titanic uchmatol jedenásť.

Spider-Man 3


Čo by to bol za Hollywood, keby neinvestoval slušné peniaze aj do akčných hrdinov. Trochu prekvapivé, že spomedzi všetkých sa najviac ušlo práve pavúčiemu mužovi, ale už je to raz tak. Počin režiséra Sama Riamiho stál len o chlp menej, ako Titanic, a to 289 miliónov dolárov.



Drahé počítačové efekty však kritikom kolená nepodlomili a film sa stretol s rozporuplnými reakciami. Ani medzi divákmi veľmi nebodoval a nadšenie z predošlých Spider-Manov sa neopakovalo.

Na vlásku


Do prvej päťky najdrahších filmov sa dostal aj jeden animovaný, Na vlásku z roku 2010, ktorého výroba trvala vyše päť rokov a stála 277 miliónov dolárov.



No oplatilo sa. Film mal okrem prepracovaných efektov aj pútavú dejovú líniu, nechýbali vtipné momenty a dobrá hudba, čo ocenili kritici aj divácka verejnosť.

Harry Potter a polovičný princ


Päticu najdrahších filmov všetkých čias neuzatvára nik iný, ako milovaný čarodejník Harry Potter. Šieste pokračovanie príbehu režírované Davidom Yatesom stálo 271 miliónov dolárov a mnohými je označované ako to najlepšie vôbec.



Len za prvý víkend zarobilo necelých 78 miliónov dolárov, a to sa bavíme len o Spojených štátoch. V Británii to napríklad bolo ďalších 20 miliónov. Keď sa na to teda pozrieme cez zárobok, 271-miliónové náklady sa hneď zdajú ako smiešna suma.

Vodný svet


Druhú päticu otvára apokalyptický Vodný svet z roku 1995, v ktorom si zahral hlavnú úlohu asi najslávnejší osobný strážca, Kevin Costner. Ten sa podieľal aj na réžii, no osud kasového prepadáka sa filmu aj napriek tomu nepodarilo odvrátiť.



Tvorcov asi celkom zamrzelo tých 262 miliónov dolárov, čo do filmu s nádejami natlačili.

Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža


Lacnejší a úspešnejší film pirátskej série z roku 2006 stál 259 miliónov dolárov, no nazad zarobil miliardu, vďaka čomu patrí aj do kategórie najlepšie zarábajúcich filmov.



Tento, podobne ako ostatné, režíroval Gore Verbinski a v hlavnej úlohe hviezdil Johny Depp.

Avatar


Do prvej desiatky sa dostať dvakrát podarilo aj režisérovi Jamesovi Cameronovi a to vďaka filmu Avatar. Stál 257 miliónov dolárov, naspäť do vreciek tvorcom však priniesol rekordné dve miliardy.



Ocenili ho aj odborníci, Avatarovi sa ušli tri sošky Oscara.

John Carter


Pomerne prekvapivé je umiestnenie fantasy akčného filmu John Carter v desiatke najdrahších filmov. Režíroval ho Andrew Stanton a do kín sa dostal v roku 2012.



Od kritikov aj divákov získal skôr negatívne hodnotenia a rozpočet 250 miliónov dolárov sa považuje zo dosť prehnaný. Nuž, efekty z Marsu nie sú zadarmo.

King Kong vs Spider-Man 2


O desiatu priečku rebríčka najdrahších filmov súperí King Kong z roku 2005 s dvojkovým Spider-Manom z 2004.



Na oba bol pripravený rozpočet 246 miliónov dolárov, aká presná suma pošle jeden z filmov na jedenástu priečku, nevedno.



Odlišuje ich ale počet Oscarov – kým King Kong získal tri, pavúčí hrdina sa musel uspokojiť s jedným.

Komentáre