Život

Emma Tekelyová: Sme to, čo jeme

"Čas mladého vína a jesenných tanierov obložených pečenými husami či kačicami je pre mnohých Slovákov vrcholom jesene."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. novembra 2014 9:10
Sme to, čo jeme Foto: Súkromný archív Emmy Tekelyovej
Emma Tekelyová, vyznávačka zdravého životného štýlu, má radšej jedlá, pri ktorých nemusí tiecť masť po brade a žlčník neschvacuje nápor nezdravých tukov.

Je čas mladých vín a jesenných hostín. Čo je pre vás ideálnym nápojom, bez ktorého si neviete predstaviť deň?

V tomto smere som už roky ustáleným konzumentom: Minerálka s citrónom, kvalitná čierna presso káva a v zime čaj. Víno výnimočne len ako prípitok, občas pohár piva. Pivo mi dokonca chutí.

Životný štýl sa rád prispôsobuje sezónam. A nie je to len obliekanie, vizáž, ale aj tanier. Panuje aj tu nejaká tá móda, módne trendy?

Podobne ako v obliekaní sa každú sezónu menia aj trendy v stolovaní. Mnoho štýlov pretrváva a prichádzajú nové. V šatníku mám rada čistý jednoduchý štýl ale aj eklektické kreácie. Aj dekorovanie stola závisí od nálady, príležitosti a ročného obdobia.

Okrem dekorovania sa objavujú aj sezónne jedlá. Podliehate aj vy módam typu pečená kačica?

Som milovník tradícií, ale aj exotických zážitkov. Nemám predsudky, milujem ryby a morské plody. Okrem kôpru, ktorý nemôžem v jedle cítiť od školskej družiny. Som závislá na zelenine v akejkoľvek úprave, chutia mi strukoviny a pálivé jedlá. Čiže sa tam zmestí aj tá pečená kačica, ale priznám sa, cielene ju nevyhľadávam.
Emma Tekelyová: Sme to, čo jeme Foto: Súkromný archív Emmy Tekelyovej

Máte obľúbené suroviny v kuchyni? A ktoré u vás určite nenájdeme?

Vylúčila som cukor, bielu múku, pečivo a sladké nápoje. Preferujem zeleninu, syry, ovsené vločky, tvaroh, koreniny a kvalitná rastlinná tuková nátierka Flora Gold im dokonca pri úprave dodáva maslovú príchuť. Mám rada aj mäso vo veľmi jednoduchej úprave. Je zvláštne, že na Slovensku, ten kto varí komplikované recepty, sa považuje za lepšieho kuchára. Pritom trendom je presný opak – zachovať pôvodnú chuť potravín a stráviť pri sporáku minimálny čas.

Módny svet, v ktorom sa pohybujete, je vysadený na štíhlosť. Čo si myslíte o príliš štíhlych dievčatách?

Neprirodzená štíhlosť je produktom sveta módy a modelingu, na štíhlom tele totiž každý model vyzerá dobre a aj objektív kamery a fotoaparátu pridáva až 6 kíl. A platí to aj pre televíziu. Táto anomália môže však mať rozumné hranice aj výhody. Mňa naučila viac sa starať o to, čo jem a vyhodiť z jedálnička prázdne kalórie či vyhýbať sa pokušeniam.

Čo je pre vás synonymom pestrej vyváženej stravy, ktorú by sme mali jesť?

Nie som bigotná v nijakom smere, len si uvedomujem, že telo je chemická továreň. Logika nepustí: čo do neho dáme, to z nás vyprodukuje. Veľmi ma zaujímajú novinky vo výžive, pretože na vlastnej koži som sa presvedčila, ako jedlo ovplyvňuje fungovanie organizmu aj vzhľad človeka. Stačí maličkosť, použiť zdravšie alternatívy, vymeniť napríklad maslo za kvalitnú rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold. Vyznávam zásadu: Sme to, čo jeme.


Sme to, čo jeme


Roláda z údeného syra plnená cesnakovo-syrovou penou a vlašským orieškom Foto: Súkromný archív Emmy Tekelyovej

Roláda z údeného syra plnená cesnakovo-syrovou penou a vlašským orieškom

Ingrediencie na dve porcie
4 plátky údeného syra
50 g rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold
30 g Lučiny
40 g šunky
cesnak
soľ
vlašský oriešok, pažítka

Postup:
Plátky údeného syra rozložíme na potravinársku fóliu. V miske zmiešame tukovú nátierku, mäkký syr a cesnak. Penou potrieme údený syr, naukladáme rezance šunky, doplníme pažítkou a zvinieme. Necháme tuhnúť 30 min. Nakrájame, rezy zdobíme vlašským orechom.

Domáci francúzsky quiche koláčik s brokolicou, syrom Feta Foto: Súkromný archív Emmy Tekelyovej

Domáci francúzsky quiche koláčik s brokolicou, syrom Feta

Ingrediencie na štyri porcie (cesto)
250 g špaldovej múky
1 vajce
soľ
1 – 2 lyžice vody
140 g rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold

Ingrediencie na štyri porcie (náplň)
1 červená paprika
100 g brokolice
100 g syra Feta (môžeme nahradiť syrom Balkán)
40 g rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok,
2,5 dl sójovej smotany
3 vajcia
1 dl mlieka

Postup
Ingrediencie na cesto zmiešame, vyvaľkáme a vložíme do formy na koláč, špičkou noža cesto na niekoľkých miestach poprepichujeme. Necháme v chladničke odpočinúť 30 min.
Papriku nakrájame na kocky. Ružičky brokolice a kocky papriky zľahka speníme na tuku, osolíme a okoreníme, pridáme štipku muškátového orieška a nalejeme na vychladené cesto. Sójovú smotanu, vajcia a mlieko rozšľaháme, osolíme, okoreníme a nalejeme na papriky. Posypeme nastrúhaným syrom Feta a pečieme dozlatista pri 150 °C.

Kačacia paštéta v krustičke Foto: Súkromný archív Emmy Tekelyovej

Kačacia paštéta v krustičke

Ingrediencie na 4 porcie (paštéta):
400 g kačacej pečene
500 ml mlieka
100 ml koňaku alebo brandy
100 portského vína
250 g rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold
soľ
čierne korenie

Postup:
Pečeň dobre umyjeme, odblaníme a necháme odležať jeden deň v mlieku, opäť prepláchneme a ďalší deň dáme pečeň odpočívať do koňaku (alebo brandy) a portského.
Pečeň necháme odkvapkať, polovicu z nej nakrájame na kocky, opražíme na rastlinnej tukovej nátierke Flora Gold a necháme vychladnúť.
Druhú polovicu v kuchynskom kutri rozmixujeme s rastlinnou tukovou nátierkou, soľou a čiernym korením. Pokiaľ nemáme k dispozícii kuter, pečeň dvakrát pomelieme na mlynčeku na mäso.
Do mletej hmoty pridáme vychladené kusy pečene, zamiešame a prípadne dochutíme portským či koňakom.
Formu vyložíme potravinárskou fóliou, naplníme paštétou a niekoľkokrát sklepneme.
Paštétu pečieme vo vodnom kúpeli v rúre vyhriatej na 80 °C asi 40 minút. Po vychladnutí vložíme do chladničky aspoň na 24 hodín a necháme dobre stuhnúť.


Na ďalšie chutné recepty od Emmy a Emy Tekelyových sa môžete tešiť už čoskoro.
ĎALŠIE ČLÁNKY:
Mama má Emu. A sú v kuchyni
Jeseň hýri farbami aj na stole

Komentáre