Zdravie

Jeseň hýri farbami aj na stole

"Ema Tekelyová je úspešná a známa šéfredaktorka, ktorá nezdedila po mame len slávne meno ale aj vášeň pre kulinárske zážitky."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. októbra 2014 11:30
Foto: Súkromný archív Emy Tekelyovej
Aktuálne vedie ženskú prílohu denníka, ktorá sa zameriava v prvom rade na moderné ženy mladšieho a stredného veku. Také, ktoré rady hľadajú nové trendy, alebo ešte lepšie, hľadajú v nových trendoch to, čím by mohli zvýrazniť svoju originalitu. Ema sa však v súkromí rada pohrá v kuchyni s pečením a vymýšľa, ako využiť plody, ktoré nám príroda ponúka. A jesenná pestrofarebná kuchyňa je taká inšpiratívna.

Pracujete v hektickom povolaní. Stíhate si vyčleniť v práci čas na jedlo? Alebo občas zhrešíte aj vo fastfoode?


Mojim kamarátom počas týždňa je teplá polievka, za ňou šalát. Našťastie takéto menu sa dá dnes kúpiť v centre Bratislavy, kde pracujem. Kompletné obedy si užívam len cez víkendy s celou rodinou. A sú nielen o tom, čo je na tanieri, ale aj o tom, čo je nové v rodine.

Kuchyňa, jeden čas bola čosi z nutnosti, dnes je módnym trendom


Moja kuchyňa je miesto, kde sa cítim skvelo. V nej relaxujem pečením koláčikov a dezertov. Piekli babičky a teta Oľga, otcova sestra. Pri nej som sa naučila cukrársku alchýmiu a už ako dvanásťročná som začala piecť prvé pokusy. Vtedy pečenie ani varenie nebolo v móde, skôr akási povinnosť každej gazdinky. A akékoľvek masové módne vlny vnímam s úsmevom. Nie sme opice, človek by mal byť originálny, robiť to, čo ho baví.

Je pre Vás smerodajný energetický a nutričný profil jedál, alebo si dopraje to, na čo máte skutočne chuť?

Jednoznačne sa riadim chuťou. Ešte nie som z generácie robotov, nepočítam kalórie ani iné hodnoty, konzumáciu jedla si užívam. Mám rada farebné recepty, malé porcie, pekne upravené a naservírované jedlo. Jedlo je slávnosť.

Stravujete sa tradične či skôr exoticky?

Inklinujem k európskej kuchyni, mám rada jej pôvodné tradičné jedlá, pretože je prospešné konzumovať suroviny dopestované v domácom prostredí. Dovážané exotické ingrediencie často nemajú takú kvalitu ako vo svojom pôvodnom mieste. Jeseň nám na Slovensku predsa ponúka úžasné pochúťky.

Napríklad?

Nedám dopustiť na čerstvé huby v podobe rizota, mám rada tekvicu, napríklad ako polievku hokaidó. Ale rada pečiem a taký mrkvový koláč alebo tekvicové brownies či cheesecake s tekvicou môže byť pre mnohých prekvapením. Mám rada retro kuchárske knihy, postupy v nich sú stále aj po rokoch úžasné, ale na mnohých receptoch cítiť, že ľuďom pred 50. rokmi išlo najmä o nasýtenie rodiny. Ja síce tiež vnímam jedlo ako spôsob existencie, ale viac myslím na jeho účinky pre organizmus človeka. V tomto ma ovplyvnila moja mama.
Foto: Súkromný archív Emy Tekelyovej

Je pre vás dôležité, či je potravina funkčná, či prospieva zdraviu?

Táto oblasť má mimoriadne zaujíma. Hľadám možnosti, ako zachovať obľúbené chute tak, aby som sa aj zdravotne udržala v dobrej kondícií. Niekedy stačí málo – napríklad vymeniť tradičné živočíšne tuky za kvalitný margarín (rastlinnú tukovú nátierku) a odrazu je jedlo oveľa lepšie. V kuchyni používam rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold. Oceňujem na nej, že jedlám dodáva príjemnú maslovú príchuť. Rada ju používam do rôznych receptov v teplej aj studenej kuchyni.
Vyskúšajte aj vy

Jeseň hýri farbami aj na stole


Polievka Hokaidó
Polievka Hokaidó Foto: Súkromný archív Emy Tekelyovej

1 stredne veľká tekvica hokaidó (potrebujeme cca 1 kg dužiny)
1 cibuľa
strúčik cesnaku
1 jablko
3 – 4 PL rastlinná tuková nátierka Flora Gold
Voda, soľ

Postup:
Tekvica hokaidó má výraznú orieškovú chuť a skvele sa hodí na krémovú polievku. Má výhodu, že sa dá dopestovať bežne na Slovensku a nemusí sa šúpať. Stačí ju iba umyť a vydlabať z nej jadierka.
Cibuľu nakrájam na drobno a do zlatista orestujem na rastlinnej tukovej nátierke Flora Gold, potom k nej pridám tekvicu nakrájanú na kúsky a roztlačený cesnak a celé chvíľku restujem, dávam pozor, aby sa nezačala pripaľovať. Potom podlejem vodou, ale iba takým množstvom, aby zostala tekvica ponorená, dosolím lyžičkou soli a dusím, kým tekvica nezmäkne. Následne polievku dobre rozmixujem ponorným mixérom. Polievku môžete zjemniť light smotanou, pokvapkať tekvicovým olejom , domácim pestom a ozdobiť na sucho opraženými ošúpanými tekvicovými jadierkami.
Doba varenia cca 20 minút.

Hríbové rizoto
Hríbové rizoto Foto: Súkromný archív Emy Tekelyovej

500 g ryže na rizoto
2 PL rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold
250 – 300 g čerstvých dubákov alebo suchohríbov
1 šalotka
100 g čerstvého strúhaného parmezánu
0,5 dl bieleho vína
1 strúčik cesnaku
Soľ, korenie
Bylinky na ozdobenie
Rastlinná tuková nátierka Flora Gold na dochutenie

Postup:
Na tuku Flora Gold orestujem na drobno nakrájanú šalotku a rozpučený cesnak. Keď bude zlatistá, prisypem ryžu, podlejem vínom a miešam, kým sa z neho vyparí alkohol a ryža nezačne pukať. Potom zalejem horúcou vodou, iba do výšky ryže. Ryžu osolím a okorením podľa chuti a počas pomalého varenia občas premiešam. Keď ryža vsiakne vodu, opäť ju podlejem horúcou vodou a prisypem na drobnejšie nakrájané čerstvé hríby a nechám na miernom ohni povariť. Vodu do rizota prilievam dovtedy, kým ryža nebude al dente a hríby uvarené. Na záver dochutím bylinkami, soľou a korením a zamiešam do rizota strúhaný parmezán a pár lyžičiek rastlinnej tukovej nátierky Flora Gold, ktorá celému rizotu dodá krásnu krémovú chuť.
Doba varenia cca 40 minút.

Mrkvový koláč
Mrkvový koláč Foto: Súkromný archív Emy Tekelyovej

3 vajcia
150 g trstinového cukru
100 g rastlinná tuková nátierka Flora Gold
šťava a kôra z jedného citróna
150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
80 g strúhaného kokosu
170 g strúhanej mrkvy
3 lyžice hrozienok

Postup
Vajcia, cukor, rozpustenú rastlinnú tukovú nátierku Flora Gold, kôru a šťavu z jedného citróna vyšľahám do peny. Postupne pridávam múku, kypriaci prášok, kokos, mrkvu a hrozienka. Do formy na koláč vložím papier na pečenie a nalejem cesto. Pečiem pri 180 °C asi 40 minút.


Na ďalšie chutné recepty od Emmy a Emy Tekelyových sa môžete tešiť už čoskoro.
ĎALŠIE ČLÁNKY:
Mama má Emu. A sú v kuchyni

Komentáre