Život

Čo stojí za úspechom svetoznámej značky Ray-Ban?

"Značka Ray-Ban si vďaka svojej funkčnosti a ikonickému dizajnu získala celý svet. Prečítajte si zaujímavosti o slnečných okuliaroch, ktoré boli začiatkom 20. storočia určené najmä pre pilotov."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. júla 2022 10:27
Foto: Unsplash.com
Módny hit už od začiatku

Na žiadosť amerických pilotov firma Bausch & Lomb vyrobila špeciálne okuliare, ktoré ich mali chrániť pred bolesťou hlavy z jasných slnečných lúčov. Lietadlá totiž dokázali lietať vyššie a rýchlejšie, čo spôsobovalo pilotom značné problémy. Prvý model mal zelené sklá a rám, už ikonického tvaru, vyrobený z plastu.

Práve model Aviator (pilotky) preslávil letecký generál Douglas MacArthur. Jeho fotka, ktorá vznikla po pristátí na Filipínach, počas 2. svetovej vojny, rýchlo obletela svet. A tak sa slnečné okuliare Ray-Ban stali populárne nielen vo francúzskej armáde, ale aj medzi širokou verejnosťou.

V 60. a 70. rokoch 20. storočia prišli na trh nové typy okuliarov. Boli to modely Olympian, Balorama a novšia verzia modelu Aviator. Ich popularita rýchlo rástla, pretože ich vo filmoch a seriáloch nosili hollywoodski herci. Bol s nimi tradične spájaný rebelský James Dean či módna ikona Marilyn Monroe. Aj teraz ich obľubujú také hviezdy, ako Johnny Depp, Will Smith, Denzel Washington či Tommy Lee Jones.

Zdroj: Pexels.com

Disco, ktoré skoro pochovalo Ray-ban

Značka na konci sedemdesiatych rokov čelila nemalým ťažkostiam. Bol to totiž začiatok disco éry, v ktorej dominovali veľké a farebné okuliare. Pokúšali sa vytvoriť modely inšpirované diskotékou, avšak predaje aj napriek tomu klesali.

Nakoniec ich zachránili až filmy Toma Cruisa. Hviezda vtedajšieho Hollywoodu si obľúbila značku Ray-Ban natoľko, že ich slnečné okuliare nosila vo svojich filmoch. Boli to snímky, ako Riskantné podnikanie, Rain man a Top Gun. Tie zvýšili ich predaje o viac ako 40 %.

Najfalšovanejšia značka slnečných okuliarov

Ray-Ban sú najčastejšie falšované slnečné okuliare. V Spojených štátoch amerických hrozí za predaj falošných Ray-Ban okuliarov pokuta až do 25 000 dolárov a trest odňatia slobody na 20 rokov. Platí to však len pre kópie, ktoré majú vytlačený názov značky.

Ak si teda kupujete nový pár slnečných okuliarov Ray-Ban, uistite sa, že sú originálne. Majú na sebe veľa prvkov, vďaka ktorým ich ľahko odlíšite od falošných. Je to napríklad puzdro, logo a čiarový kód. Väčšina okuliarov má na ľavej šošovke vyryté „RB.“ Na ľavom boku by sa malo nachádzať číslo modelu či informácie o veľkosti.



Komentáre