Život

Čísla, zaujímavosti a pikošky, ktoré sprevádzali šampionát v Brazílii

"Viete, koľko stál futbalový šampionát v Brazílii, aké mali hráči požiadavky alebo koľko futbalisti precestovali? Webmagazín vám prináša niekoľko zaujímavých faktov, o ktorých ste možno netušili."

, 13. júla 2014 6:00
Slávny futbalový štadión v Brazílii Estádio do Maracanã Foto: TASR/AP


Milióny fanúšikov na celom svete dnes uprú svoje zraky na finále Mundialu 2014 v Brazílii, ktoré bude mať vyvrcholenie v slávnom futbalovom svätostánku Estádio do Maracanã. Zloženie finálovej dvojice malo byť v jednom prípade úplne iné. Futbalový osud to však zariadil tak, že domáca Brazília ostala pred bránami finále.

Navyše, prehra 7:1, ktorú kanárici utrpeli s tímom Nemecka v semifinále, spôsobila brazílskym fanúšikom doslova doživotnú traumu. Jediné brazílske oko neostalo suché, nebolo brazílskeho srdca, ktoré by nekrvácalo. Je to doposiaľ najväčší a najpotupnejší debakel, aký kedy päťnásobní majstri sveta utŕžili. Brazílčanov dovtedy mátala spomienka na zápas futbalových MS z roku 1950, keď na tom istom štadióne ako teraz, Belo Horizonte, prehrali s Uruguajom 2:1, ktorý získal titul majstra sveta. No prehra z 8. júla 2014 ostane navždy vrytá do pamäte celého futbalového sveta. Aby toho nebolo dosť, tak skazu brazílskeho futbalu dokonali futbalisti Holandska, ktorí v súboji o tretie miesto zdolali zverencov už možno bývalého trénera Luiza Felipe Scolariho presvedčivo a jednoznačne 3:0.



O tom, kto zasadne na nasledujúce štyri roky na svetový futbalový trón, rozhodne zápas medzi ďalšími futbalovými gigantmi, Nemeckom a Argentínou. Bude to repríza finále 1990, ktorú si možno pamätajú aj mladšie ročníky, veď emotívny obraz plačúceho Diega obletel celý svet a málokto si ho nemôže nepamätať. Nemci vtedy získali tretí titul majstrov sveta. O šampiónovi rozhodol jediný gól zápasu, ktorý strelil z penalty nemecký obranca Andreas Brehme.

Argentína vtedy rovnako bojovala o tretí titul, no nakoniec jej ostali iba Maradonove oči pre plač. Je to však história. O tom, či sa budú Nemci tešiť zo štvrtého triumfu po dlhých 24 rokoch, alebo Argentínčania okúsia opojnú radosť z víťazstva po 28 rokoch, sa dozvieme dnes o 21:00 stredoeurópskeho času.



Webmagazín vám prináša niekoľko zaujímavých faktov o končiacom sa futbalovom šampionáte v Brazílii.

Šampionát v číslach


Mundial 2014 v Brazílii sa zapíše ako najdrahší vo svojej doterajšej histórii. Astronomické číslo vyše 12 miliárd dolárov. Táto suma predstavuje rozpočet troch posledných šampionátov dokopy. Vyše štyri miliardy boli vyčlenené na výstavbu siedmich nových a rekonštrukciu starých štadiónov. Na bezpečnosť, s ktorou mala hostiteľská krajina veľký problém, išlo vyše 900-miliónov dolárov.

FIFA vyčlenila na šampionát neuveriteľné dve miliardy dolárov. V tomto prípade ale nemusíme mať obavy, futbalová organizácia má v pláne na šampionáte zarobiť štyri miliardy, ktoré prídu z predaja vstupeniek, reklamy, od sponzorov a iných zdrojov, ktoré sú s MS spojené.

Teraz sa podržte! Víťaz dnešného finále si odnesie prémiu 35 miliónov dolárov, porazený dostane o 10 miliónov menej a každé mužstvo, ktoré nepostúpilo zo skupiny, získalo 8 miliónov dolárov. Na finančné odmeny sa tak vyčlenilo približne 576 miliónov dolárov.

Socha Krista Spasiteľa na vrchu Corcovado pri východe slnka nad brazílskym mestom Rio de Janeiro. Foto: TASR/AP

Hráči museli prekonávať tisíc kilometrové vzdialenosti


Šampionát sa organizoval v 12 mestách po celej Brazílii, čo je najviac v histórii futbalových MS. Finále sa dnes uskutoční v meste Rio de Janeiro, ktoré má vyše šesť miliónov obyvateľov, na slávnom štadióne Estádio do Maracanã.

Brazília je obrovská krajina. A štadióny, na ktorých sa hrali jednotlivé zápasy, boli od seba vzdialené aj tisícky kilometrov. Vezmime si napríklad USA. Prvý zápas s Ghanou hrali v meste Natal a na druhý zápas s Portugalskom sa museli presúvať vyše 2 700 kilometrov ďalej, do mesta Manaus.

Najväčšie brazílske fiasko vo futbalovej histórii


O trofej FIFA spolu súperilo 32 mužstiev. Boli rozdelené do ôsmich skupín. Do osemfinále postupovali z každej štvorčlennej skupiny dvaja.

Mundial sa organizuje od roku 1930. Dnes je to presne 84 rokov, keď sa v Uruguaji uskutočnil prvý šampionát. No za ten čas majstrovský pohár dvihlo nad hlavu iba osem krajín: Uruguaj, Brazília, Taliansko, Francúzsko, Španielso, Nemecko, Argentína a Anglicko.

Brazília 8. júla 2014 utrpela prehru 7:1, najväčšiu vo svojej histórii aj v histórii svetových šampionátov. Spolu so Španielskom tak i naďalej patrí k tým krajinám, ktoré ešte na domácej pôde nezískali majstrovský titul.

Domáci brazílsky futbalista David Luiz odchádza z ihriska po semifinálovom zápase futbalových MS v brazílskom meste Belo Horizonte 8. júla 2014. Futbalisti Brazílie prehrali 1:7. Foto: TASR/AP

Po prvýkrát sa použili moderné technológie


Na šampionáte po prvý raz využili takzvanú Goal-line technológiu. Ide o kamerový systém namontovaný na bránkach, ktorý má pomôcť rozhodcom pri posudzovaní toho, či lopta prešla celým objemom za bránkovú čiaru. Zabránilo sa tak momentom ako pred štyrmi rokmi vo štvrťfinále medzi Nemeckom a Anglickom. Frank Lampard z priameho kopu napálil loptu pod brvno a tá prešla za čiaru celým objemom. Rozhodcovia však vyhodnotili situáciu inak a gól neuznali. Nový systém zahŕňa 14 kamier, ktoré sú prepojené s počítačmi v dátovej miestnosti. Keď padne gól, rozhodca prijme prostredníctvom hodiniek vibračný signál aj so správou - gól.

Ďalšou novinkou na šampionáte boli miznúce spreje. Je to pomôcka, ktorá rozhodcom pomáha určiť presnú vzdialenosť medzi múrom a hráčom, ktorý kope priamy kop. Arbitri sa často stretávali s problémom, že futbalisti si samovoľne posúvali vzdialenosť. Nanesená pena na trávniku vydrží asi 60 sekúnd. Jeho vynálezcom je Brazílčan Allemagne, ktorý ho vyrába z rastlinného oleja a má ho celosvetovo patentovaný. UEFA sprej testovala na ME hráčov do 17 rokov a šampionát v Brazílii mu dal zelenú pre masové využívanie vo svetovom futbale.

Fanúšikovia Nemecka (vľavo) a Brazílie sa bozkávajú pred zápasom semifinále MS vo futbale 2014 Brazília - Nemecko. Foto: TASR/AP

A na záver jedna, trochu pikantná zaujímavosť


Futbalové tímy prichádzali počas šampionátu s rôznymi požiadavkami. Japonci napríklad chceli v každej izbe jakuzzi, Francúzom nevyhovovalo tekuté mydlo, reprezentácia Uruguaja požadovala tiché klimatizácie a Alžírčania chceli Korán v každej izbe.

Z pikantných zaujímavostí stojí azda za povšimnutie, že niektorí tréneri svojim zverencom obmedzili alebo úplne zakázali sex počas turnaja. Podľa vyjadrení koučov, sexuálna aktivita znižuje športový výkon. Tak napríklad hráči Španielska, Nemecka a Čile mali zakázaný sex úplne. Brazílčania a Francúzi sa mohli oddávať sexuálnym radovánkam, pokiaľ to nepreháňali a netrvali celú noc.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Futbalový ošiaľ práve začal. Čo viete o najpopulárnejšom športe?
Chlapi, toto je pre vás!
Keď Dávid porazí Goliáša: Toto je sedem najväčších športových zázrakov
Slovenský futbalista Hamšík sa oženil, takto vyzerala svadba
Päť hokejových trailerov, ktoré vás chytia za srdce a aj rozplačú

Komentáre