Život

Buďte pripravení a ochráňte vašu úrodu už na začiatku

"S príchodom jari sa mnoho ľudí vráti k práci vo svojich záhradách a záhradkách."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 29. marca 2021 12:23
Foto: SIM ONE / Shutterstock.com
Predpoveď počasia predznamená, že už môžeme rátať s trvalo teplejšími dňami, a tak prichádza čas aj na vysádzanie nových rastlín.

Či už vysadíte okrasné, alebo tie požívateľné rastlinky, aby ste sa v lete či na jeseň mohli tešiť z najlepších výsledkov a bohatej úrody, mali by ste sa postarať o to, aby boli sadenice dostatočne a správne vyživované a zároveň chránené pred vonkajšími škodcami.

Ako vybrať správne hnojivo
Hnojivá podporujú základnú výživu akýchkoľvek rastlín. Docielite nimi rýchlejší a lepší rast, vyššiu kvalitu či kvalitnejšie zloženie plodov.

V prípade, že v záhrade pestujete plodiny určené na konzumáciu, určite sa budete zameriavať predovšetkým na organické hnojivá. Tie sa používajú predovšetkým na zemité rastliny. Ide o najviac prírodný druh výživy pre rastliny, neovplyvňuje negatívne chuť výsledných plodov a nekontaminuje ich. Navyše organické hnojivo je najvhodnejšie práve na menšie záhrady a záhradky.

Ďalšou voľbou sú minerálne alebo organominerálne hnojivá, ktoré obsahujú rôzne aditíva, ktoré môžu vašim rastlinám pomôcť, avšak vo všeobecnosti nimi nedosiahnete také kvalitné výsledky ako s organickou výživou.

Samozrejme, v ponuke nájdete mnohé druhy hnojív na rôzne použitie. Hnojivá na trávnik, vápno na dezinfekciu pôdy, ekologický ovčí, konský či kravský hnoj, práškové koncentráty a pod.

Škodcov nepodceňujte
Pri ochrane proti škodcom by ste mali myslieť už na prevenciu. To znamená zvážiť priestor, kde budete rastliny pestovať, vyberať iba kvalitné a odolné semená, dbať na čistotu prostredia, chrániť aj nádrže na vodu, rastliny pravidelné kontrolovať a v neposlednom rade nezabúdať na postreky.

V súčasnosti v našich zemepisných šírkach pribúdajú aj nové druhy hmyzu, ktoré sa tu doteraz nevyskytovali, no a tie sa môžu živiť práve vašimi rastlinami. Ak o ne nechcete prísť, mali by ste si už na začiatku jari zaobstarať aj dobré prípravky proti škodcom.

Insekticídy či akaricídy, postreky proti voškám, žravému hmyzu, ochrana pred lykožrútmi, pásavkou zemiakovou, piliarkami a ďalšími nepríjemnými nepriateľmi vo vašej záhrade by mali byť súčasťou vašich plánov na začiatku každej sezóny.

Nemusíte na to utrácať veľké peniaze, vyberajte však správne produkty a nebojte sa využívať rôzne zľavy a akcie na internete. O niekoľko mesiacov sa vám vaša úroda poďakuje.

Komentáre