Život

Budova hurbanovskej hvezdárne sa stala motívom poštovej známky

"Hvezdáreň v Hurbanove založil Mikuláš Thege Konkoly v roku 1871 ako súkromnú hvezdáreň. Jeho prvotným cieľom bolo vybudovať moderné astronomické pracovisko."

TASR, 21. mája 2021 12:24
Na archívnej snímke historická budova hvezdárne v Hurbanove 13. decembra 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach
Hurbanovo 21. mája (TASR) – Historická budova Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove sa stala motívom novej poštovej známky. Pri príležitosti 150. výročia založenia hvezdárne ju v piatok vydala Slovenská pošta. Nominálna hodnota známky je 75 centov, informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Poštová známka rozmerov 44,1 krát 26,5 milimetrov vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu so 40 známkami a desiatimi kupónmi. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko. Motívom poštovej známky je historická budova hvezdárne. Známka s kupónom zobrazuje štylizovanú schému solárneho systému prevzatého z historického astronomického diagramu anglickej proveniencie z 19. storočia, pričom ústredným motívom kupónu je iniciála H s dátumom stopäťdesiatročnice existencie hvezdárne 1871 – 2021.

Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 21. 5. 2021 a domicilom mesta Hurbanovo. Na FDC je portrét zakladateľa hvezdárne Mikuláša Thegeho Konkolyho. Motívom FDC pečiatky je schéma slnečnej sústavy s ôsmimi planétami. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, kupónu, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Vladislav Rostoka.

Hvezdáreň v Hurbanove založil Mikuláš Thege Konkoly v roku 1871 ako súkromnú hvezdáreň. Jeho prvotným cieľom bolo vybudovať moderné astronomické pracovisko, ktoré by bolo schopné realizovať pozorovania na vysokej vedeckej úrovni, uviedol riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec.

Komentáre