Život

B. Bystrica pripravila pre návštevníkov Dní mesta takmer 60 podujatí

"Podrobný program záujemcovia nájdu na mestskom webe."

TASR, 18. júna 2021 17:35
Námestie v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein
Banská Bystrica 18. júna (TASR) – Takmer 30 banskobystrických kultúrnych inštitúcií, občianskych združení a jednotlivcov spojilo sily a pripravilo v rámci tohtoročných Dní mesta takmer 60 podujatí pre všetky vekové kategórie. Odštartovali vo štvrtok (17. 6.), potrvajú do soboty (19. 6.) a na obyvateľov čakajú dni plné spevu, tanca, pozorovania hviezd, výstav, ale i objavovania a spoznávania Stoličkovej ulice. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že o príjemnú atmosféru sa v uliciach mesta starajú miestni hudobníci, výtvarníci a tanečníci.

V piatok podvečer rozozvučia Dolnú ulicu džezové tóny Róberta Ragana st. a Petra Kolárika. Na Námestí SNP zasa budú hrať hrať Rado a Aňa Čekanovci. V Národnej ulici si možno vypočuť Filipa Lehotského a neskôr v centre mesta i speváčku zo Sýrie Laru Abou Hamdan. V sobotu o 18.00 h bude historické centrum patriť hudbe skupiny Maringotka a Róbertovi Raganovi ml. s Richardom Barošom.

Návštevníci Dní mesta sa môžu prejsť aj Stoličkovou ulicou, ku ktorej sa dá najrýchlejšie dostať z Námestia SNP cez Lazovnú, návštevníkov tam nasmerujú farebné stoličky.

Málokto vie, že kedysi bola na mieste bývalej textilnej fabriky Slovenky továreň na stoličky a vyrábala 'thonetky'. Práve túto ulicu chceme znovuobjaviť v rámci Dní mesta. V spolupráci s oddelením údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, ako aj s Podnikom medzitrhu práce, sa nám podarilo opraviť a skrášliť schody, ktoré vedú z Lazovnej na Stoličkovú ulicu. Počas 'objavovania' nebudú chýbať ani tanečné improvizácie na tému stoličiek. Tie si možno vychutnať v sobotu od 16.00 h na Námestí SNP, potom v Lazovnej ulici a priamo na Stoličkovej ulici,“ uviedla Zuzana Chrenková–Srncová z oddelenia kultúry magistrátu.

Viaceré aktivity počas Dní mesta prináša tiež Turistické informačné centrum Banská Bystrica, mimovládne organizácie v meste pôsobiace v rôznych oblastiach a Robotnícky dom. Podrobný program záujemcovia nájdu na mestskom webe.

Komentáre