Život

PSYCHOLÓG: Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás

"Počas svojej kariéry posudzoval Anton Heretik vyše 200 páchateľov vrážd. "

Webmagazin.sk/TASR, 15. marca 2015 11:00
Slávnostné odovzdávanie cien a prémií za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2003 sa uskutočnilo 28. septembra 2004 v Klube slovenských spisovateľov na Laurinskej ulici v Bratislave. Na snímke zľava riaditeľ LF JUDr. Ladislav Serdahély, predseda výboru Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy Valerián Bystrický a ocenení za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2003 v kategórii biologických a lekárskych vied, v popredí Prof. MUDr. Anton Heretik CSc., s cenou Foto: TASR
>Známy slovenský psychológ a súdny znalec Anton Heretik v stredu (11. 3.) v Bratislave uviedol do života svoju knižnú novinku Zlo. "Priznávam sa v knihe, že ten názov je taká marketingová záležitosť.

To, čo ma zaujíma najviac, je agresivita, ktorá je spoločnou vlastnosťou všetkých ľudí, a to, ako sa prejavuje v extrémnych formách pri spáchaní trestného činu,
" povedal pre TASR Anton Heretik, ktorý už 35 rokov pôsobí ako súdny znalec. Za ten čas sa ocitol zoči-voči stovkám páchateľov tých najzávažnejších zločinov, najmä vrážd.

Najbrutálnejšie trestné činy



Táto skúsenosť ho priviedla k poznaniu, že vrahovia sa navzájom líšia intelektom, osobnosťou a motiváciou. To, čo ich však spája a čo spája ľudí na oboch stranách väzenského múru, je práve agresivita. "Agresori nie sú tí na druhej strane mreží, ale agresorom je každý z nás a našou celoživotnou výzvou je, akým spôsobom sme schopní kultivovať vlastnú agresivitu," vyhlásil autor na prezentácii v zaplnenom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej.

Zlo s podtitulom Spomienky súdneho znalca rozpráva o Heretikových stretnutiach s páchateľmi tých najbrutálnejších trestných činov. "Snažil som sa to napísať nie veľmi odborným jazykom, ale takým ľudským, aby som zdôraznil, čo som si zažil nielen ako odborník, ale ako človek, keď som s týmito ľuďmi riešil to, prečo vlastne spáchali taký trestný čin," vysvetlil profesor klinickej a forenznej psychológie, ktorý sa stal známym aj vďaka komentárom v televíznom seriáli Najväčšie kriminálne prípady Slovenska.

Počas svojej kariéry posudzoval vyše 200 páchateľov vrážd. Autor známej sentencie "V každom z nás sa skrýva vrah" v novej knihe čitateľom priblíži svoj úplne prvý prípad vraždy, ktorou skončilo súžitie dvoch susedov z horehronského lazu, stretnutie so slovenským rekordérom v sériových vraždách či bosom slovenského podsvetia.

"Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás," podčiarkuje Anton Heretik. Podľa neho je vražda nielen zločin, ale aj kultúrny fenomén. "Je zlomovou udalosťou mnohých rozprávok, mýtov, literárnych diel i ľudských osudov.

Grécke mýty sú plné vrážd, Shakespearovými drámami sa valia potoky krvi," píše v úvode knihy Zlo, ktorú mu pokrstila - vodou pokropila kolegyňa a dlhoročná priateľka, psychologička Jana Štúrová.
"Aj ona sa zaoberala rôznymi aspektmi, ktoré sa týkajú tejto knihy.Dlhé roky sa venovala týraným deťom, mladistvým delikventom a pokusom o ich nápravu. Je to človek, ktorý mi je blízky ľudsky aj odborne," zdôvodnil voľbu krstnej mamy Heretik.

Anton Heretik rozpráva o snoch


"Mám ten najlepší dojem, ako aj z predchádzajúcich kníh pána profesora. Je to vedecky analyticky vecné a pritom predchnuté ľudským porozumením a občas aj humorom. Láskavý humor, to je prosto osobnosť profesora Heretika," uviedla pre TASR Jana Štúrová k novej knihe známeho súdneho znalca, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar. "Dúfam, že bude privádzať ľudí k zamysleniu nad sebou a ostatnými," uzavrela.

ODPORÚČAME AJ:


Cestovateľ Miroslav Zikmund prichádza s dokumentom Století
Držiteľka Krištáľového krídla Magdaléna Rovňáková žije hudbou
Osem dôvodov, prečo je skvelé byť dvadsiatnikom
Speváčka Lenny vydáva nový singel Bones
Získala štyri tituly MISS: Denisa Vyšňovská prevalcovala súperky

Komentáre