Život

Ako vyriešiť problém s hraním Slovákov v zahraničných kasínach?

"Nový lokálny projekt svetového lídra má vyriešiť problém s hraním Slovákov v zahraničných kasínach. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. júla 2020 9:00
Foto: K.B. Systems
Na Slovensku vznikol prvý lokálny projekt svojho druhu, ktorý hráčom online kasín ponúka jednoduchý prehľad všetkých licencovaných kasín na našom území. Iniciatíva svetového lídra Casino Guru tak vznikla po tom, ako bol zrušený monopol štátneho Tiposu na prevádzkovanie online kasína. To umožnilo vstup na trh novým súkromným firmám, vďaka čomu na Slovensku aktuálne pôsobí už 5 súkromných online kasín a štátny Tipos.

Úprava zákona aj webová stránka oficialnekasina.sk by mali vyriešiť doteraz rozsiahly problém s hraním hráčov v zahraničných online kasínach, ktoré na slovenskom trhu pôsobili nelegálne. Nový zákon by teda mal pomôcť vytlačiť nelegálnych prevádzkovateľov na internete a tak zmenšiť čierny trh. Zároveň by mal znížiť vplyv zahraničných kasín a zvýšiť dosah firiem, ktoré majú slovenskú licenciu.

Nakoľko u nás fungujú tieto súkromné online kasína len pomerne krátko a teda sú relatívne nové, je prirodzené, že zatiaľ nedokážu poskytnúť takú úroveň služieb, akú hráči dlhé roky nachádzali u zahraničnej konkurencie. Dôležitým je ale to, že hraním v slovenskom licencovanom kasíne minimalizujete jedno z najväčších rizík pochybných zahraničných kasín – zneužitie osobných údajov či financií.

Výhodou tohto postupu je aj pozitívny dopad na slovenskú ekonomiku, nakoľko peniaze z licencií a rovnako tak aj z daní z príjmov pôjdu do štátneho rozpočtu, a nebudú tak odtekať do zahraničia. V rámci zmeny legislatívy došlo aj k zmene spôsobu zdaňovania.

,,Doteraz odvádzali na Slovensku stávkové spoločnosti daň z obratu (6%), čo znevýhodňovalo domáce firmy oproti zahraničným. Teraz sa to zmenilo na daň z reálnych príjmov, teda 22% + 0.7% ako príspevok na Úrad pre reguláciu hazardných hier (URHH), čo je v súlade so svetovým štandardom. Keby nedošlo k uvedenej zmene, mali by tunajšie online kasína oveľa nevýhodnejšie podmienky oproti zahraničnej konkurencii'', vysvetľuje Daniel Dolejší, garant projektu oficialnekasina.sk.

Základom projektu je dostatok informácií

Cieľom projektu oficialnekasina.sk je predstaviť ponuku licencovaných kasín na Slovensku a vysvetliť dôvody, prečo je pre hráčov lepšie hrať v legálnych slovenských online kasínach radšej ako v zahraničných kasínach, ktoré nie sú regulované. Návštevníci stránky tu nájdu okrem informácií o bezvkladových bonusoch aj sekciu o zodpovednom hraní.

„Sme toho názoru, že práve dostatok informácii vie byť užitočným a podstatným nástrojom v rámci prevencie patologického hráčstva. Preto na stránke nájdete okrem zásad bezpečného a zodpovedného hrania aj telefónne číslo na linku pomoci a odkazom na žiadosť o zápis do Registra vylúčených osôb“, dodáva Daniel Dolejší.

Komentáre