Život

Ako skoncovať so závislosťou na cumlíku?

"Keď si naň dieťa od narodenia navykne, ťažko sa ho vzdáva. Ale ide to."

Zuzana Onufer, 29. októbra 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Cumlík je pre mnohých rodičov prostriedkom, ako upokojiť plačúce dieťa. Bez cumlíka si nevieme predstaviť, že by naše bábätko zaspalo alebo prečkalo cestu autom. Avšak je to správne? Sú cumlíky prospešné alebo škodlivé pre naše deti? A v akom veku je najvyšší čas sa s nimi definitívne rozlúčiť ?

Za cumlíky hovorí:


Nižšie riziko SIDS. Používanie cumlíka počas spánku, môže zabrániť syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa. Lekári si nie sú istí, ako to funguje, ale ak dáte svojmu dieťaťu cumlík, keď spí, znížite riziko SIDS o viac ako polovicu.
Navodzuje pocit satia. Deti majú prirodzenú potrebu sať. Fľaša alebo prsník uspokojujú túto potrebu, ale túžba môže pretrvávať aj potom, keď už je bruško plné. Cumlík vtedy môže pomôcť.

Dieťa sa po ňom samé upokojí. Cumlíky môžu pomôcť deti naučiť ovládať svoje pocity, uvoľniť ich a vyvolať v nich pocit bezpečia.

Proti cumlíkom je:


Ťažkosti s prisatím. Cumlík, ktorý bábätku začnete dávať už v pôrodnici, mu môže spôsobiť problémy s prisatím. Dieťa môže odmietať prsník alebo skracovať čas, ktorý strávi na prsníku. To môže viesť k zníženiu tvorby mlieka, až k úplnej strate mlieka.

Ušné komplikácie. Podľa jednej štúdie, deti, ktoré používajú cumlíky, majú až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať ušné infekcie, ako deti bez cumlíka.

Problémy so zubami. Do dvoch rokov spravidla nič nehrozí. Potom sa však môžu začať horné alebo dolné predné zuby nakláňať alebo kriviť. Ak sa dieťa cumlíka nevzdá ani po štyroch rokoch, keď už začínajú rásť stále zuby, hrozia dieťaťu dlhodobé zubné problémy.

Cumlík zvyčajne dieťaťu nejako zvlášť neškodí, ak si vyberáte zdravotne neškodné typy, ak dodržujete hygienické a bezpečnostné pravidlá a ak cumlík nepoužívate príliš dlho.

Ako sa zbaviť závislosti a zvládnuť abstinenčné príznaky?


„Rovnako ako všetky dobré veci, príde raz čas, keď budú musieť skončiť časy trávené s cumlíkom,“ tvrdí rodinný lekár Sumi Sexton. Treba si podľa neho uvedomiť, že ten malý kúsok plastu hrá v živote dieťaťa veľkú rolu. Ak mu ho jedného dňa radikálne zoberiete a zahodíte, môže to byť pre dieťa tvrdá rana a jeho abstinenčné príznaky vám dá nepríjemne pocítiť. Preto treba postupovať pomaly a citlivo.

Na začiatok sa snažte obmedziť nosenie cumlíka len na čas, keď dieťa spí. Dobrou pomôckou je zavesiť cumlík na postieľku a povedať dieťaťu, že si ho môže dať len vtedy, keď tam bude ležať.

„Namiesto kriku a zákazov, skúste pozitívnu motiváciu. Povedzte napríklad, že cumlíková víla zobrala v noci cumlík preč a namiesto toho ti tu nechala autíčko,“ radí Sexton. Alebo v deň jeho narodenín dieťaťu povedzte, že už je veľké a veľké deti cumlíky nenosia. Ako náplasť mu budú slúžiť narodeninové darčeky, ktoré dostane.

Pripravte sa na to, že cumlík dieťaťu bude chýbať najmä pri zaspávaní. Avšak aj to sa dá nacvičiť. Skúste nové uspávacie metódy, napríklad dajte dieťaťu namiesto cumlíka plyšového medvedíka, ktorého si pritúli.
A dôležitá rada na záver. „Buďte dôslední. Pamätajte si, že nie ste jediná osoba, ktorá trávi čas s vaším dieťaťom. Uistite sa, že starí rodičia, opatrovateľky alebo učiteľky v škôlke dodržiavajú striktne vami nastavený odvykací plán,“ upozorňuje Sexton.
Zdroj: webmd.com, wikihow.com

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Bábätko prvýkrát počuje
Kedy je ten správny čas rozlúčiť sa s plienkami?
Čo s dieťaťom, ak je jeho odpoveďou na všetko NIE
Týchto päť otázok nikdy neklaďte čerstvej mamičke

Komentáre