Život

Čo s dieťaťom, ak je jeho odpoveďou na všetko NIE

"Obdobie vzdoru je síce prirodzenou etapou vývoja dieťaťa, ale rodičov privádza k zúfalstvu."

Zuzana Onufer, 11. októbra 2015 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Obdobie vzdoru prichádza medzi druhým a tretím rokom života dieťaťa a trvá približne rok. Sprevádza ho hádzanie o zem, zlosť alebo plač, ak dieťa nedosiahne, čo chce. "Deti v tomto veku cítia potrebu presadiť sa a neustále dohadovanie sa s rodičmi je jedným zo spôsobov, ako získať sebadôveru,“ hovorí John Sargent, profesor psychiatrie na Baylor College of Medicine v Houstone. Aj keď „nie obdobie“ je normálny a zdravý spôsob vývoja dieťaťa, rodičia sa počas neho často cítia vyčerpane a bezmocne. Tu je niekoľko stratégií, ako premeniť nie na áno.

Zamerajte sa viac na pozitívne veci


Zamyslite sa nad tým, koľkokrát denne od vás dieťa počuje príkazy typu: „Nelez na stoličku,“ „Nechytaj toho psa,“ „Nerob to.“ Nečudujte sa potom, že vaše dieťa je podráždené. Zároveň vás v tom chce napodobňovať a aj ono chce čo najviac hovoriť nie. Skúste teda taktiku, že namiesto upozornenia, čo nechcete, aby dieťa urobilo, povedzte, čo chcete. Napríklad nehovorte dievčatku vopred, aby sa v nových šatách neváľala po podlahe, ale navrhnite, nech si pekne sadne na gauč, aby šaty ostali čisté.

Ponuka voľby


Možnosť obmedzeného výberu je ten najlepší spôsob, ako zamedziť odmietnutiu zo strany dieťaťa. "Chceš si obuť modré alebo červené topánky?" "Dáš si džús alebo mlieko?" "Budeš sa pekne hrať s Natálkou, alebo ideme už domov?“ Táto technika funguje ideálne a dá sa použiť na všetky možné situácie. Dieťaťu dávate slobodu, aby si mohlo vybrať, na druhej strane mu obmedzíte možnosti a zabránite povedať nie.

Zdôvodnite svoje požiadavky


Je menej pravdepodobné, že váš nezbedník dostane na ihrisku záchvat hnevu, ak mu vysvetlíte, prečo by sám nemal liezť na vysokú preliezačku. „Väčšina batoliat je schopná pochopiť jednoduché vysvetlenia, avšak nemali by ste zachádzať do prílišných detailov, ktoré by mohli dieťa zmiasť,“ tvrdí Deborah Laible, profesorka psychológie na Lehigh University v Pennsylvanii.

Nabádajte k napodobňovaniu


Deti milujú opakovať všetko po dospelých. Ak má napríklad batoľa problémy pri obliekaní, povedzte mu: „Mne je zima na nohy, idem si obuť ponožky. Tvoje nôžky sú tiež určite studené, poďme si dať ponožky spolu.“

Namiesto rozkazov zvoľte zábavu


Existujú určité situácie, kedy vaše dieťa vždy povie nie. Ak vaša dcéra práve robí čajový večierok pre bábiky a vy jej poviete, že je čas na sprchovanie, určite vás odmietne. Ak jej ale hravou formou navrhnete, aby ste počítali kroky do kúpeľne a pritom si spievali obľúbenú pesničku, tak sa vám to skôr podarí.

Odmena za dobré správanie


Chváľte vaše dieťa vždy, keď spraví niečo dobré alebo správne. Keď si dokáže obliecť nohavice, správa sa statočne u lekárky, požičia hračky na ihrisku. Naopak je dôležité, nedať dieťaťu sladkosť len preto, aby ste zmiernili jeho zlostné správanie v supermarkete. Zapamätá si to a nabudúce sa bude správať ešte horšie.

Vystupovanie z pozície autority


Prídu chvíle, keď aj vaše najlepšie úsilie vyjde nazmar a vy ste nútení rázne zakročiť. Ak sa napríklad dieťa zastaví uprostred križovatky a odmieta ísť ďalej, nebudete ho prehovárať alebo vysvetľovať, jednoducho ho nasilu odtiahnete. A bezpečnosť dieťaťa nie je jediný dôvod, kedy rozhoduje výlučne rodič. Nie je na tom nič zlé, ak rodič použije formulku: „O tomto sa nediskutuje,“ alebo „Som mama a to je dôvod, prečo to bude takto.“
Zdroj: parents.com, babycenter.com

ODPORÚČAME AJ:
Päť dôvodov, prečo ženy milujú upratovanie
POČASIE V ROKU 2100: Čakajú nás suché letá a skoro žiadny sneh
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
KRÍZA DETSKÝMI OČAMI: Kresba dieťaťa zo Sýrie dojala nemeckú políciu

Komentáre