Život

Aké boli najvýznamnejšie kultúrne udalosti na Slovensku v roku 2015?

"Ponúkame vám mozaiku momentov z oblasti kultúry, ktoré sa udiali na Slovensku počas roka 2015."

TASR, 30. decembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: Divadlo LAB
Prinášame vám výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenskej republiky v roku 2015.

JANUÁR 2015



1. januára - V Bratislave vykročili do nového roka 2015 už tradičným Novoročným koncertom, ktorý sa konal v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
8. januára – Akademický maliar Miroslav Cipár sa dožil životného jubilea 80 rokov.
9. januára – Výstavu s výberom z umeleckej tvorby sklárskej výtvarníčky Gordany Turukovej na výstave v Pálfiho paláci na Zámockej ulici v Bratislave otvorili slávnostným koncertom.
10. januára – Začala sa plesová sezóna, otvoril ju jubilejný 15. ročník bratislavského Plesu v opere v historickej budove Slovenského národného divadla.
V sobotu večer 10. januára 2015 sa začala slovenská plesová sezóna, ktorú už po pätnástykrát v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave (na snímke) otvoril Ples v opere. Foto: TASR Martin Baumann

12. januára - Knižnica pre mládež mesta Košice pri príležitosti 60. výročia otvorenia uviedla do prevádzky nový knižnično-informačný systém v priestoroch pobočky LitPark na Kukučínovej ulici.
13. januára - Slovenská operná speváčka Ľuba Baricová oslávila životné jubileum 80 rokov.
14. januára - Kameraman Stanislav Szomolányi sa dožil životného jubilea 80 rokov.
22. januára - Scenárista, dramaturg, spisovateľ a bývalý ústredný riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Ivan Stadtrucker sa dožil 80 rokov.
22. januára – Spisovateľ a scenárista Peter Jaroš mal narodeniny 75 rokov.
23. januára - Skupina No Name absolvovala koncert v Bratislave.
28. januára – Minister kultúry Marek Maďarič spolu s najvyššími ústavnými činiteľmi SR slávnostne otvoril na Bratislavskom hrade Rok Ľudovíta Štúra 2015. Ten na základe návrhu ministerstva vyhlásila vláda pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.
30. januára – Básnik a prekladateľ Jozef Mihalkovič sa dožil životného jubilea - 80 rokov.

FEBRUÁR 2015



1. februára - Dvanásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si prevzalo na javisku Slovenského národného divadla v Bratislave ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2014.
5. februára - Cirque du Soleil začal v Bratislave sériu siedmich vystúpení predstavením Quidam.
Cirque du Soleil Foto: bigpicture.ru

5. februára – V Trenčianskych Tepliciach sa konal Benefičný ples Hodina deťom.
7. februára – Plesovú sezónu v hlavnom meste uzatvoril v Redute Bratislavský bál.
19. februára - Slovenská filharmónia sa predstavila pod taktovkou Alexandra Rahbariho, stáleho hosťa koncertných sezón Slovenskej filharmónie. Program koncertu ponúkol návštevníkom diela Piotra Iljiča Čajkovského.
20. februára – Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo v Štúdiu Olympia premiéru dramatizovaného koncertu Dotyky s podtitulom Koncert o nás, ktorý je autorským dielom mladých členov hereckého súboru.
21. februára - Podujatie Veľká hra po meste, na ktorom sa deti oboznámili s projektom Živá učebnica, tvorilo hlavnú náplň rodinného festivalu Zimomravenie v Banskej Štiavnici.
25. februára - V centre Bratislavy, na Bezručovej ulici otvorili vernisážou obrazov Fera Guldana kultúrny priestor s názvom Tvorivô.
26. februára - Hudobný skladateľ Ali Brezovský sa dožil jubilea 75 rokov.
27. februára - V kremnickej Akropole predstavili dve kapely - nitrianska Fresh Out Of The Bus a bratislavská Millhouse - svoje debutové albumy.
27. februára – Bratislava si do zoznamu návštev zapísala ďalšiu hviezdu svetovej hudobnej scény, speváčku Katy Perry. Pôvabná Američanka prišla do Bratislavy v rámci koncertnej šnúry The Prismatic World Tour.
Katy Perry v Bratislave Foto: TASR

28. februára - Umelecký súbor Ifjú Szivek uviedol bratislavskú premiéru tanečného predstavenia Kukučie vajíčko v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

MAREC 2015



1. marca - Slovenská filharmónia uskutočnila organový koncert. Hosťom nedeľného popoludnia v Redute bol popredný maďarský organový virtuóz János Pálúr.
3. marca – Hudobná skupina začala v Trnave Chiki Liki Tu-A Tour 2015.
Skupina Chiki liki tu-a Foto: http://www.chikiliki.sk/#!main

5. marca – Treťou premiérou košického Divadla Thália v jej 45. sezóne bola hra súčasného maďarského autora Istvána Kerékgyártóa Spiatočka. Divák v tejto tragikomédii sleduje spätne 60 rokov života jedného človeka v Košiciach - od jeho úmrtia v roku 2013 k narodeniu.
6. marca – Opera Slovenského národného divadla uviedla v novej divadelnej budove premiéru opery Romeo a Júlia.
7. marca - Skupina No Name absolvovala koncert v Košiciach.
11. - 15. marca - Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa uskutočnil bratislavskom multiplexe Cinema City.
13. marca – Opera Štátneho divadla Košice priniesla nové naštudovanie jedného z najznámejších a najhranejších titulov skladateľa Giacoma Pucciniho Manon Lescaut.
15. marca – Trnavský rodák Karol Čálik sa stal sedemdesiatnikom.
16. marca - Jaromír Nohavica odštartoval bratislavské miniturné vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.
Jaromír Nohavica Foto: TASR

20. marca – Štátna opera v Banskej Bystrici uviedla v slovenskej premiére operu Gaetana Donizettiho Maria Stuarda.
20. marca - Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove malo premiéru – hrali po prvýkrát rozprávku Pán Keby v rusínskom jazyku.
22. marca - Hrou Detvianska nátura, voľne naštudovanou podľa rovnomennej humoristickej knihy podpolianskeho klasika Ľuda Zeljenku, sa uzatvorili brány 8. ročníka prehliadky Hriňovské dni divadla.
26. marca - Richard Müller so skupinou Fragile uskutočnil v Leviciach prvý koncert projektu Hlasy.
Richard Müller a kapela Fragile. Foto: TASR/Martin Turanovič

27. marca – Bratislavské Divadlo Nová scéna pripravila premiéru psychologickej drámy, hry anglického autora Petra Shaffera Equus.
27. marca - Novú hudobnú rozprávku Tajomný svet a chlpáčikovia pripravilo pre deti a mládež košické divadlo Romathan.

APRÍL 2015



1. apríla - Medzinárodný hudobný festival Bratislavská komorná gitara (Bratislava Chamber Guitar) uviedol otvárací koncert v Zičiho paláci.
10. apríla - Zvolenské Divadlo J. G. Tajovského v premiére uviedlo poeticko-dramatickú kompozíciu Juraja Sarvaša Orol tatranský o Ľudovítovi Štúrovi.
10. apríla - Básnik Ján Buzássy sa dožil životného jubilea 80 rokov.
11. apríla – Režisér, scenárista a dramaturg Stanislav Párnický mal narodeniny - oslávil 70 rokov.
11. apríla - Činohra Slovenského národného divadla uviedla premiéru národnej veselohry slovenského dramatika Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch.
17. apríla - Ministerstvo kultúry Ruskej federácie s podporou Veľvyslanectva RF v Slovenskej republike (SR) a Ministerstva kultúry SR uviedlo pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Historickej budove SND galakoncert Jar víťazstva v podaní sólistov Mariinského divadla a Symfonického orchestra z ruského Petrohradu.
17. apríla - Slovenské národné divadlo prezentovalo premiéru baletu Korzár.
18. apríla - Český spevák David Koller sa so svojou kapelou, ktorej súčasťou je aj jeho syn, predstavil vysokotatranskému publiku.
18. apríla - Plnú náruč Robbiemu Williamsovi otvorila Bratislava. Slovenská metropola bola jedným z miest súčasnej svetovej hviezdy v rámci Let Me Entertain You Tour.
Robbie Williams. Foto: TASR/Michal Svítok

20. apríla - V Bratislave sa začal literárny festival Anasoft litera fest.
21. apríla – Ďalšie známe svetové meno si zapísala do zoznamu interpretov slovenská metropola, bola ňou britská spevácka legenda Bonnie Tyler.

23. apríla - V bratislavskej športovej hale na Pasienkoch vystúpil Tomáš Klus so svojou Cílovou skupinou v rámci Přeju ti Tour 2015.
24. apríla - Shakespearovský príbeh o láske, erotike a sne prinieslo Štátne divadlo v Košiciach. Hra Sen noci svätojánskej je podľa jej režiséra Jána Mikuša tak trochu temná komédia o milencoch, ktorých niekto okúzli a oni sa zamilujú omylom do niekoho iného.
24. apríla – Prof. PhDr. Jozef Hvišč, DrSc. je propagátor poľskej kultúry a literatúry. Tento významný slovenský polonista sa dožil jubilea 80 rokov.
25. apríla – Čiernu komédiu britského dramatika Petra Shaffera uviedlo v premiére trnavské Divadlo Jána Palárika.
27. apríla - Spisovateľa a publicistu Dušana Šimka poznajú skôr zahraniční ako domáci čitatelia. Po augustových udalostiach roku 1968 emigroval do Švajčiarska. Dušan Šimko mal narodeniny, dožil sa 70 rokov.
29. apríla - Bratislavské Divadlo Aréna uviedlo premiéru inscenácie Dáma bez kamélie dramatika Mareka Maďariča.

30. apríla - Bývalé hradné panie Beatrix Aragónska, Bianca Sforza či kráľovná Mária z Anjou zavítali na Bojnický zámok, aby opäť povedali "áno" svojim mužom, a to počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel. Podujatie, ktoré sa v tento deň začalo, pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice.

MÁJ 2015



6. mája - Baletná umelkyňa a pedagogička Augusta Herényiová-Starostová bola dlhoročnou sólistkou Baletu Slovenského národného divadla v Bratislave. Dožila sa jubilea 85 rokov.
7. mája - Swing Society Orchestra oslávil na narodeninovej párty ôsme narodeniny. Jedinečný koncert sa uskutočnil v známom bratislavskom Véčku na Námestí SNP.
10. mája - Festival Nová dráma/New Drama sa začal v bratislavských divadlách.
13. mája – Jubilujúci maliar, kaligraf a pedagóg Nikolaj Feďkovič sa narodil v Užhorode (dnes Ukrajina) a v tento deň mal 70 rokov.
13. mája - Básnik a spisovateľ Ján Navrátil mal narodeniny 80 rokov.
14. mája - Česká formácia Buty je jednou z mála, ktorú divadlo fungujúce v podkroví banskoštiavnického pivovaru Erb pozvalo koncertovať do svojich komorných priestorov.
16. mája - Koncert s názvom Zlaté hlasy sa uskutočnil v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra. Na jednom pódiu sa za sprievodu zvučného Big Bandu Felixa Slováčka predstavili speváci Yvetta Simonová, Yvonne Přenosilová, Petra Černocká, Josef Zíma a Josef Laufer.
21. mája - Multižánrovým kultúrnym podujatím s názvom Štúr-žúr oslávil 200. narodeniny svojho patróna Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied.
22. mája - V Bratislave sa začal festival nového cirkusu Cirkul'art.
23. mája – Na letisku v Boleráze sa uskutočnil 20-hodinový maratón zábavy Dance with Air.

JÚN 2015



3. júna 2015 – Speváčka Lara Fabian vystúpila pod šírym nebom na jedinom exkluzívnom koncerte v Aegon Aréne v Bratislave.
Lara Fabian. Foto: Petr Klapper

4. júna - Rodinný festival Virvar 2015 popoludní odštartoval veselý sprievod v kostýmoch a maskách s "chodúľovým divadlom", ktorý lákal najmenších do Bábkového divadla (BD) v Košiciach na bohatý štvordňový program. Prvým predstavením bol najnovší titul BD Ako sa ťahá repka.
6. júna – Takmer 2000 ľudí si v banskobystrickom amfiteátri vychutnalo trojhodinové predstavenie Štátnej opery (ŠO) v Banskej Bystrici, veľkolepú operu Giuseppe Verdiho Nabucco.
10. júna - Koncertný návrat legendárnych Faith No More do Bratislavy - pätica na čele s Mikom Pattonom vystúpila v bratislavskej Aegon aréne a na umocnenie koncertného zážitku si prizvala aj výnimočných hostí - americkú skupinu Red Fang a domácu bratislavskú partičku Mofokiller.
Koncert americkej kultovej rockovej kapely Faith No More v Bratislave 10. júna 2015. Na snímke spevák Mike Patton. Foto: TASR/Andrej Galica

12. júna – V Kremnici v Dome komorského grófa sa začal 15. ročník Medzinárodného festivalu Petra Michalicu Hudba pod diamantovou klenbou.
12. júna – V Bratislave sa začal medzinárodný divadelný festival Eurokontext.sk, ktorý organizuje Slovenské národné divadlo (SND). Festival slávnostne otvorila nová inscenácia jedného z najprestížnejších európskych divadiel - Burgtheater z rakúskej Viedne.
18. júna – Čipkárky z viacerých krajín Európy i z viacerých končín Slovenska sa stretli v mestskej časti Solivar v Prešove na otvorení Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky.
19. júna – Na dvojdňovom Festivale drotárstva a XXIV. ročníku stretnutia drotárskych majstrov sa v areáli Budatínskeho hradu zišlo 23 drotárov z celého Slovenska a Českej republiky.
19. júna – Osemdesiatštyri dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych filmov uvideli návštevníci tohtoročného, v poradí už 23. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach.
20. júna - Elán, najúspešnejšia skupina v histórii slovenskej populárnej hudby, uviedla veľkolepý koncert na letisku v Holíči.
Elán, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

20. júna – Významný slovenský herec Ivan Palúch sa dožil jubilea 75 rokov.
24. júna – Opera Slovenského národného divadla (SND) uviedla v historickej budove premiéru opery Kráľ Teodor v Benátkach.
26. júna - Otvorenie pomyselných brán Viva Musica! festivalu a 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava fanúšikovia hudby, ale aj náhodní okoloidúci a turisti zažili na Hlavnom námestí v Bratislave. Otvoril ho veľký projekt s názvom Viva Konzerva!
26. júna – Na amfiteátri v horehronskej obci Heľpa sa začal jeden z najstarších folklórnych festivalov na Slovensku, Horehronské dni spevu a tanca.
30. júna - V Bratislave sa predstavil Fabrizio Paterlini, jeden z najlepších talianskych skladateľov a klaviristov novej generácie.

JÚL 2015



1. júla - Letné prázdniny na Ľubovnianskom hrade odštartoval koncert slovenskej speváčky Simy Martausovej.
3. júla – Pod Kriváňom v hornoliptovskej obci Východná sa začal 61. ročník najstaršieho, najväčšieho a najprestížnejšieho folklórneho festivalu na Slovensku – Východná.
4. júla - Deviaty ročník festivalu Vrbovské vetry vyvrcholil hlavným festivalovým dňom.
9. júla - Divadelný, televízny a rozhlasový režisér Martin Kákoš sa dožil 60 rokov.
9. júla - Festival Bažant Pohoda začal na letisku v Trenčíne.
Pohoda 2014 Foto: TASR/Radovan Stoklasa

10. júla – Pod Tatrami odštartoval jubilejný 25. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO).
10. júla – Husľový virtuóz Peter Michalica jubiloval. Patrí už medzi sedemdesiatnikov.
10. júla - Slnečné počasie a veľký záujem divákov charakterizoval tento deň na 50. ročníku Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.
17. júla– Približne štyri stovky ľudí si vypočuli pod Lomnickým štítom vo Vysokých Tatrách koncert Medzinárodného detského husľového orchestra.
21. júla - Tanečník, choreograf, tanečný teoretik a kritik Emil Bartko mal narodeniny 70 rokov.
24. júla – Na veľké rodinné stretnutie sa v 15. ročníku festivalu Žákovic Open premenila malebná dedinka Trenčianske Bohuslavice.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

29. júla – Najväčší rómsky festival Gypsy Fest sa začal v Bratislave.
30. júla – Výstava Mucha, Muchy, Muchovci, na ktorej predstavili v priestoroch Makovického domu v Žiline František, Alojz a Štefan Muchovci výtvarné diela, drevené plastiky, fotografie a hudobné nástroje, otvorila 53. ročník terchovského medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.
31. júla - Herec Jozef Vajda má od dnešného dňa 60 rokov.
31. júla – Tretí ročník medzinárodného hudobného projektu A cappella dreams sa začal v Lisztovej záhrade Univerzitnej knižnice v Bratislave.

AUGUST 2015



1. augusta – Uskutočnil sa dvojkoncert s názvom Jana Kirschner & Sima Martausová Best Of v amfiteátri Senec.
9. augusta - V košickom Dóme sv. Alžbety zaznel koncert diel slovenského skladateľa poľského pôvodu, popredného predstaviteľa slovenskej hudobnej avantgardy, mysliteľa Romana Bergera. Stalo sa tak presne v deň jeho 85. narodenín.
14. augusta - Festival Grape začal na piešťanskom letisku. Na šiestom ročníku sa predstavili belgickí interpreti Netsky Live, Triggerfinger, BRNS, Intergalactic Lovers a zo Švajčiarska kapela Kadebostany.
14. augusta- Filmový a televízny režisér a scenárista Miloslav Luther sa dožil životného jubilea 70 rokov.
16. augusta – Uskutočnil sa festival Bašavel v bratislavskej Starej tržnici. Bašavel oslávil desaťročie existencie štipendijného programu Divé maky, ktorý od roku 2006 podporil vyše 480 rómskych detí a mládeže, aby mohli študovať a rozvíjať svoj talent.
19. augusta - Bratislava si zaknihovala ďalší hudobný zážitok. V rámci Vivien Exclusive Night vystúpil na západnej terase Bratislavského hradu britský spevák Tom Jones.
Tom Jones. Foto: TASR

21. augusta – Hrad Devín v Bratislave bol miestom koncertu Tribute To Freedom – Pocta slobode.
23. augusta – Prozaička, knižná dizajnérka a vydavateľka Kveta Dašková mala narodeniny 80 rokov.
27. augusta - Skladby slávnej britskej skupiny Frankie Goes To Hollywood zazneli po prvý raz naživo v Bratislave. Frontman a spevák Holly Johnson so skupinou oslávil v slovenskej metropole 30 rokov od vydania ich debutového albumu Welcome To The Pleasuredome.
28. augusta – Herec a politik Milan Kňažko sa stal jubilantom sedemdesiatnikom.
28. augusta – Humor ovládol stredoslovenské malebné mestečko Kremnica. Začal sa jubilejný 35. ročník multižánrového festivalu Kremnické gagy.

SEPTEMBER 2015



2. septembra - Desať žánrovo rozmanitých divadelných produkcií ponúkol 9. ročník Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach.
4. septembra - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana otvoril v Bratislave jubilejný 25. ročník Medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava 2015 (BIB).
10. septembra - Výnimočný koncert elektroakustickej skupiny Longital v sprievode sláčikového kvarteta otvoril v Bratislave medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie.
11. septembra - Prvým mimoriadnym koncertom 67. sezóny Slovenskej filharmónie bol Slávnostný koncert k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra, na ktorom zaznel hudobnodramatický projekt slovenského skladateľa Egona Kráka Pútnici.
12. septembra – Literárny kritik, spisovateľ, publicista a bývalý politik Milan Šútovec sa dožil 75. narodenín.
18. septembra – Slávny tenorista José Cura otvoril novú sezónu súbor opery inscenáciou Komedianti, predstavil sa v úlohe Cania.
Španielsky tenorista José Cura. Foto: TASR/Andrej Galica

20. septembra - Teoretik fotografie, fotograf, novinár, publicista, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Pauer sa dožil 70 rokov.
22. septembra - Významný slovenský i svetový skladateľ, dirigent, organista a veľký propagátor slovenskej hudby v zahraničí Ján Valach sa dožil životného jubilea - 90 rokov.
24. septembra – Téma Empatia – zdieľať a deliť sa - bol nosnou témou medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa začal v Nitre.
25. septembra – Otváracím koncertom v sieni bratislavskej Reduty sa začali večer Bratislavské hudobné slávnosti.
25. septembra - Festival vedy Európska noc výskumníkov pritiahol do nákupného centra Europa v Banskej Bystrici tisícky návštevníkov.
27. septembra - Priblížiť súčasnú brazílsku kinematografiu, kultúru, ale i každodenný život Brazílčanov je cieľom putovného filmového festivalu Brazil Visual, ktorý sa začal v Spišskej Novej Vsi.
29. septembra - Koncert s názvom Kamil Peteraj 70 uviedla agentúra Topfest. Bol poctou úspešnému slovenskému umelcovi, ktorý 18. septembra oslávil 70. narodeniny a zároveň aj poctou slovenskej hudobnej scéne.

OKTÓBER 2015



1. októbra - Jeden z najstarších multižánrových festivalov na Slovensku - Barbakan v Banskej Bystrici otvoril svoje brány.
3. októbra - Košice už po šiesty raz rozžiari festival Biela noc. Návštevníci budú môcť vidieť 34 umeleckých projektov z deviatich krajín.
4. októbra - Diela umelcov z Číny, Izraela, Švajčiarska, Českej republiky a Slovinska, ako aj premiéru produkcie slovenských choreografov predstavil divákom 19. ročník festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Podujatie po prvý raz privítalo tanečnú skupinu z Číny. Headliner - čínsky súbor Tao Dance Theater festival otvoril v Historickej budove SND s predstavením 6 a 7.
7. októbra - Štátna filharmónia Košice (ŠFK) oficiálne otvorila svoju 47. koncertnú sezónu s fenomenálnym fagotistom Janom Hudečkom, víťazom medzinárodnej súťaže Pražská jar.
7. októbra – Na stretnutí vystavujúcich a ďalších fotografov, organizátorov a hostí z rôznych krajín v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) slávnostne otvorili 25. ročník festivalu Mesiac fotografie v Bratislave.
16. októbra - Herec Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene Andrej Mojžiš sa dožil životného jubilea 90 rokov.
17. októbra – Skupina IMT Smile sa vo Vysokých Tatrách predstavila s úplne novou formou koncertu. Elektrické nástroje vymenili hudobníci za akustické a diváci si tak mohli v komornejšom duchu vychutnať skladby ako Nepoznám, Opri sa o mňa, Láska či Veselá pesnička a množstvo ďalších.
22. októbra sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne na koncerte vystúpil Chris Botti a jeho orchester.
Hudobník Chris Botti na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

23. októbra – V bratislavskej Inchebe sa začal 41. ročník festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa.
29. októbra – Spisovateľ, dramatik, dramaturg a autor rozhlasových a divadelných hier a kníh pre deti Ján Uličiansky oslávil svoje 60. narodeniny.
28. októbra - Presne v deň 200. výročia narodenia Ľudevíta Velislava Štúra sa o 18.00 h v Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave uskutočnil narodeninový koncert pod názvom Vivat Ľudevít!

NOVEMBER 2015



5. novembra – Česká speváčka a skladateľka Aneta Langerová začala v Bratislave jesennú časť turné Na Radosti 2015.
Aneta Langerová Foto: SUPRAPHON

6. novembra – Opera Slovenského národného divadla (SND) uviedla v historickej budove premiéru opery Vec Makropulos českého skladateľa Leoša Janáčka.
9. novembra - V bratislavskom Divadle Ludus sa začal Puberťák. Medzinárodné bienále divadla pre tínedžerov s tradičným podtitulom "Stav mysle, nie veku" otvoril domáci súbor s dramatizáciami tínedžerských románov Juraja Šebestu.
10. novembra - Jubilea 75 rokov sa dožil básnik Štefan Strážay.
11. novembra – Pod názvom Múzy a děsy otvoril svetoznámy český fotograf Jan Saudek výstavu v bratislavskej galérii Michalský dvor. Expozícia sa konala na počesť dvoch jubileí: 80 rokov autora a 20 rokov existencie galérie. Symbolický bol aj počet vystavených diel - 80.
12. novembra – Narodeniny 70 rokov mal divadelný a filmový herec a divadelný režisér Emil Horváth mladší.
12. novembra - Životopisná dráma Steve Jobs s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe otvorila Medzinárodný filmový festival Bratislava 2015.
Steve Jobs. Foto: TASR/AP

15. novembra - Operné árie v podaní sólistky Slovenského národného divadla (SND) Lindy Ballovej zazneli v Prezidentskom salóniku na bratislavskej Hlavnej stanici.
17. novembra - Oslavu kvalitnej svetovej poézie priniesol do Bratislavy festival Ars Poetica.
19. novembra - Do slovenskej kinodistribúcie oficiálne vstúpil hraný debut Marka Škopa Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou.
21. novembra – Nezapadli ste? To bolo motto šiesteho ročníka projektu Noc divadiel, ktorý spojil divadlá na Slovensku a po celej Európe.
26. novembra – Zaplnená bratislavská Stará tržnica bola miestom koncertu s názvom Big Beat Deluxe - Lekcia Ursiny.
26. novembra – Galériu Slovenskej výtvarnej únie (SVU) Umelka v Bratislave zaplnili novou tvorbou členovia sochárskeho združenia Resculpture.sk na výstave Persona.
27. novembra - Balet Slovenského národného divadla (SND) uviedol svetovú premiéru pôvodnej baletnej inscenácie Nižinskij - Boh tanca.
29. novembra – Unikátny multimediálny projekt Vivaldianno Mesto zrkadiel tvorcov Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného bol opätovne uvedený v Bratislave.

DECEMBER 2015



3. decembra - Výtvarné diela popredných slovenských tvorcov zo súkromných zbierok predstavila v sídelnej budove Matice slovenskej (MS) v Martine výstava Slovanika: Príbehy a tradícia umeleckých diel.
3. decembra - Bratislavská Živena si v tomto roku pripomenula 25. výročie obnovenia svojej činnosti. Pri tomto jubileu sa rozhodla poďakovať 25 inštitúciám, osobám a členkám za všetko dobré, čo pre tento ženský spolok urobili. Stalo sa tak na „Ďakovacom popoludní“. Medzi ocenenými vo forme ďakovného listu bola aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky za pomoc pri šírení osvety a popularizácii činnosti Živeny.
4. decembra - Francúzska speváčka ZAZ koncertovala v bratislavskej Incheba Aréne.
Na snímke francúzska speváčka Isabelle Geffroy alias ZAZ. Foto: TASR/Jakub Kotian

5. decembra – Výstavu Čo ukrýva kaštieľ, ktorá prezentuje približne dvesto unikátnych a z väčšej časti doteraz nevystavovaných exponátov, otvorili v priestoroch kaštieľa v Betliari (okres Rožňava).
6. decembra - V bratislavskej nízkoprahovej nocľahárni sv. Vincenta de Paul zahrali skupiny Longital Suita, My Baby a Midi Lidi v rámci festivalu Doma dobre.
Básnik, spisovateľ, vydavateľ a autor kníh pre deti Daniel Hevier má od tohto dňa 60 rokov.
7. decembra - Divadlo Astorka Korzo '90 spolu s občianskym združením per. ART uviedli v premiére inscenáciu Strip-tease. Vznikla na motívy rovnomennej hry poľského dramatika Slawomira Mrožka.
8. decembra - V Bratislave sa uskutočnila slávnostná premiéra filmu Viktora Csudaia s názvom Vojtech.
11. decembra - Po 24 rokoch na javisko Štátnej opery (ŠO) v Banskej Bystrici vrátila v premiére jedna z najznámejších operiet na svete Cigánsky barón od Johanna Straussa ml.
11. decembra – Komédiu Fantázia od Kozmu Prutkova v rusínskom jazyku uviedlo v premiére národnostné Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

ODPORÚČAME AJ:
Mýty a fakty o McDonald´s
Aj Vianoce sa dajú zvládnuť bez stresu
LIKE DŇA: Tento kaderník vás ostrihá s mečom aj s ohňom
Highlighty týždňa: Prezidentský pár USA vybral obľúbenú pieseň roka
V Škandinávii môžu na Luciu rodičia dostať raňajky do postele

Komentáre