Zdravie

Počúvajte svoje srdce! Možno volá o pomoc

"U zdravého človeka je zvýšená srdcová frekvencia pozitívna – nastáva vtedy, keď má organizmus vyššie nároky na spotrebu kyslíka."

Alena Klepochová, 13. septembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Srdcová frekvencia je dôležitým znakom funkcie a výkonnosti srdcovocievneho systému a je tiež nezávislým rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. U zdravého človeka sa prirodzene mení podľa záťaže, v pokoji dosahuje okolo 60 úderov za minútu, pri fyzickej aktivite môže vzrásť aj na 100 úderov.

U zdravého človeka je zvýšená srdcová frekvencia pozitívna – nastáva vtedy, keď má organizmus vyššie nároky na spotrebu kyslíka a zrýchlením tepu ich pomáha srdcu naplniť. No u človeka, ktorý má ochorenie srdca, škodí, pretože srdce ešte viac vyčerpáva – čím viac sa srdce núti k vyššiemu výkonu, tým viac slabne a jeho stav sa ešte viac zhoršuje. Nejde teda o priaznivý kompenzačný mechanizmus ako u zdravých ľudí, ale o rizikový faktor, ktorý zhoršuje prognózu srdcovocievnych ochorení. Zvýšená srdcová frekvencia je významným faktorom, ktorý ovplyvňuje chorobnosť a úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia.

Zle bijúce srdce zvyšuje riziko úmrtia


Existuje významný vzťah medzi zvýšenou srdcovou frekvenciou a úmrtnosťou pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami a tiež medzi rizikom úmrtia a srdcovou frekvenciou v celej populácii. Zistilo sa, že ak sa srdcová frekvencia zníži, môže to zároveň znížiť aj riziko úmrtia pacientov so srdcovým zlyhávaním.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Spomalením srdcovej frekvencie sa zvyšuje prietok krvi cez koronárne cievy, súčasne sa zvýši vývrhový objem každého srdcového cyklu a zníži sa spotreba kyslíka myokardom. Avšak len 14 percent pacientov so srdcovým zlyhávaním dosahuje optimálnu pokojovú frekvenciu 60 úderov za minútu, pritom jej zvýšenie nad 70 úderov za minútu zhoršuje ich prežívanie i kvalitu života.

Na to, že so srdcom niečo nie je v poriadku, môže upozorniť dýchavičnosť – najskôr len po námahe, v pokročilejších štádiách aj v pokoji, únava, znížená tolerancia alebo úplná neschopnosť fyzickej aktivity, svalová slabosť, zadržiavanie tekutín, zvýšená potreba močiť v noci, nechutenstvo, nafukovanie a pocit plnosti brucha, zápcha a mentálne prejavy .

Keď srdce zlyháva...


Chronické srdcové zlyhávanie je zložitý syndróm, ktorý môže mať rôznu príčinu, prejavy a rozdielnu prognózu. Ide o dlhodobé ochorenie, ktoré postihuje pacientov s rôznymi kardiovaskulárnymi ochoreniami. Nejde teda o akútny infarkt, akútne zlyhanie srdca, ale o dlhodobý proces, pri ktorom sa srdce postupne vyčerpáva a slabne. Pri tomto ochorení srdce nie je schopné prečerpávať dostatočné množstvo okysličenej krvi do krvného obehu a teda prestáva plniť svoju základnú funkciu - rozvádzať krv a zásobovať tkanivá v tele kyslíkom a živinami. To ho podnecuje k väčšiemu výkonu, aby boli potreby organizmu zabezpečené, snaží sa biť rýchlejšie, no tým sa tento sval ešte viac oslabuje.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Chronické srdcové zlyhávanie je invalidizujúce ochorenie so zlou prognózou. Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je podobná prežívaniu pacientov s rakovinou hrubého čreva a je horšia ako u pacientov s rakovinou prsníka alebo prostaty. Každý siedmy pacient zomrie do pol roka od stanovenia diagnózy. Na Slovensku je srdcové zlyhávanie každoročne zodpovedné asi za 14 000 hospitalizácií.

Nevyliečiteľné, ale liečiteľné ochorenie


Cieľom liečby chronického srdcového zlyhávania je zníženie chorobnosti a úmrtnosti pacientov a zlepšenie kvality ich života. Liečba je komplexná a pozostáva z diétnych a režimových opatrení, cvičenia a záťažových tréningov, kombinovanej farmakoterapie a chirurgickej alebo prístrojovej liečby. Súčasťou je účinná liečba primárneho srdcovocievneho ochorenia, ktoré tvorí podklad poruchy srdcovej funkcie – napríklad liečba hypertenzie, ischemickej choroby srdca či poruchy srdcovej chlopne.

Farmakologická liečba prináša viacero liečebných možností s rozdielnym účinkom a pacienti obyčajne užívajú kombinovanú liečbu. Medzi lieky využívané pri liečbe patria diuretiká , digoxín – spôsobuje, že srdce bije silnejšie a pravidelnejšie, ACE inhibítory – pomáhajú srdcu pumpovať viac krvi a tak znižovať tlak krvi, betablokátory , sartany i antagonisti aldosterónu. Prognózu pacientov priaznivo ovplyvňuje spomalenie srdcovej frekvencie špecifickým novým liečivom ivabradínom, ktoré je od leta hradené aj slovenskými zdravotnými poisťovňami.

Komentáre