Zdravie

Zdravie: Alergikov v najbližších dňoch potrápi najmä palina a ambrózia

"V ovzduší na celom území Slovenska dominuje v týchto dňoch peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy."

TASR/Webmagazin.sk, 24. augusta 2020 13:48
Ilustračné foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Alergikov potrápia v najbližších dňoch najmä palina, ambrózia a spóry húb. Podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici peľ inváznej paliny už dosiahol vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska. Monitorovacie stanice ukazujú, že postupne narastajú tiež denné koncentrácie ambrózie.

V ovzduší na celom území Slovenska dominuje v týchto dňoch peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval už len nízke koncentrácie. V ovzduší sa ešte vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu. Spóry húb boli podľa Janky Lafférsovej z RÚVZ v Banskej Bystrici zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária.

V najbližších dňoch predpokladá odborníčka vysoké denné koncentrácie peľu paliny, sprevádzané vysokými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Pribúdať bude aj peľ ambrózie, ktorý väčšinou prvý vrchol peľovej sezóny dosahuje v posledných augustových dňoch. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín. Denné koncentrácie spór húb dosiahnu veľmi vysoké hladiny. Lokálny pokles denných koncentrácií peľu môžu podľa Lafférsovej spôsobiť zrážky alebo búrková činnosť.








Komentáre