Zdravie

Aký je život na záchode? Ľudia s IBD to vedia

"Aj keď sa zápalové črevné ochorenia môžu prejavovať u ľudí všetkých vekových kategórií, pacientom sa takéto ochorenie diagnostikuje v čoraz skoršom veku."

Alena Klepochová, 5. marca 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Každý z nás sa pravdepodobne v živote aspoň raz stretol so situáciou, keď musel zrazu a náhle vyhľadať WC. Viete si však predstaviť, že by sa takýto stres a nervozita z urgentného hľadania záchoda stali bežnou súčasťou vášho života? Pravdepodobne nie. Pre ľudí so zápalovými črevnými ochoreniami ale ide o bežnú realitu. Niektoré ich wc-príbehy sú napriek tomu z kategórie smiech slzy a aj sami pacienti sa na nich dokážu pobaviť. Raz ročne sa stretávajú v niektorom zo svetových miest a okrem nových poznatkov si vymieňajú aj svoje skúsenosti zo života s týmito ochoreniami.

Jeden z pacientov, ktorému by ste na prvý pohľad tipovali bezstarostný život bez zdravotných problémov, si takto spomenul na svoju vtipnú príhodu so záchodom. Aj keď ten našiel relatívne bez väčších ťažkostí, sediac na ňom si uvedomil jeden podstatný fakt, chýbajúci toaletný papier. Problém vyriešil svojsky a má z neho aj vtipnú príhodu. Ako právnik mal so sebou podklady na súd, usúdil teda, že nevyhnutná je žaloba a ostatné dokumenty putovali nakoniec do záchoda.

O aké ochorenia ide?


Pod pojmom zápalové črevné ochorenia (IBD) sa rozumie skupina ochorení tráviaceho traktu klasifikovaných ako autoimunitné ochorenia. IBD postihujú približne dve percentá celosvetovej populácie a vyznačujú sa tým, že organizmus postupne napáda svoje vlastné zdravé tkanivá. Primárne sa rozlišujú tri typy IBD. K dvom najrozšírenejším patrí Crohnova choroba a ulceratívna kolitída, po nich nasleduje indeterminovaná kolitída, ktorá sa prejavuje príznakmi typickými pre obidva predchádzajúce typy IBD.

Ulceróza kolitída je vredovitý zápal sliznice hrubého čreva, tento vždy postihuje koniec hrubého čreva, pričom zápal sa môže rozširovať v celom hrubom čreve. Crohnova choroba je zápalové ochorenie postihujúce ktorúkoľvek časť tráviacej trubice. Najčastejšie je postihnuté tenké a hrubé črevo. Príčiny ochorenia nie sú stále celkom jasné, pravdepodobne úlohu zohráva genetická predispozícia, neprimerané prejavy imunitného systému a k tomu aj podnety pochádzajúce z externého prostredia, napríklad stres.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ohrozujú ľudí v produktívnom veku


Tieto ochorenia sa prejavujú hnačkami, plynatosťou, krvavou stolicou, bolesťami brucha a kŕčovitými stavmi, únavou a dýchavičnosťou. Spoločným znakom je aj to, že sa vyskytujú v istých vlnách, pacienti sa neraz aj niekoľko mesiacov cítia dobre, bez komplikácií, pričom veľmi rýchlo môže nastúpiť obdobie s ťažkosťami, črevným diskomfortom, ťažkými stavmi.

Aj keď sa zápalové črevné ochorenia môžu prejavovať u ľudí všetkých vekových kategórií, pacientom sa takéto ochorenie diagnostikuje v čoraz skoršom veku, zvyčajne medzi 20. a 40. rokom života. Tieto ochorenia nie sú dedičné, častejšie však postihujú pacientov, ktorých príbuzní nimi tiež trpia. Na Slovensku ochoreniami trpí niekoľko tisíc ľudí.

Liečba spočíva vo farmakologickej liečbe, nutričnej podpore a v chirurgických riešeniach. Farmakologická liečba sa sústreďuje na potláčanie nepríjemných príznakov ochorenia, zmierňuje zápaly či znižuje aktivitu imunitného systému. Pri nutričnej podpore je pacient nastavený na jedlo, ktoré mu nespôsobuje dráždenie, a v takzvanej bezzvyškovej diéte. Chirurgické riešenia prichádzajú na rad v neskorších štádiách choroby, keď sa zápalové procesy už nedajú zmierňovať a je nutné odstránenie časti tráviaceho traktu. Liečba zápalových črevných ochorení sa však môže prípad od prípadu značne líšiť a závisí predovšetkým od konkrétnych symptómov každého pacienta.

Komentáre