Zdravie

Zápal močových ciest: Ako zvládnuť bolesti počas leta?

"Počas letných mesiacov je zápal močových ciest bežným problémom, ktorý prináša nepríjemné bolesti a ťažkosti. Ženy sú na zápal náchylnejšie, pretože majú kratšiu močovú trubicu umožňujúcu baktériám rýchlejší prístup k močovému mechúru."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 8. augusta 2024 13:28
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/ Jens Kreuter
Už pri prvých príznakoch je dôležité včas a vhodne zasiahnuť. Ako na domácu liečbu? Kedy je potrebné vyhľadať lekára? Čo robiť v prípade opakovaného zápalu? Odpovede v kocke pre vás pripravila Tatiana Kocúrková, farmaceutická laborantka zo žilinskej lekárne Dr. Max.

Po domácej liečbe siahnite len vtedy, ak sa u vás objavujú mierne príznaky. Máte aj po 24 hodinách krv v moči, bolesť v podbrušku, dolnej časti chrbta alebo bedrovej oblasti, zvýšenú teplotu, pocit únavy a vyčerpania? V tom prípade vyhľadajte lekára, ktorý po vyšetrení väčšinou nasadí antibiotickú liečbu. Vhodné lieky tlmiace zápal sú podľa Tatiany Kocúrkovej z Dr. Max lieky na báze Ibuprofenu, ktorý poskytuje úľavu pri akútnej bolesti, prípadne spazmolytiká, lieky uvoľňujúce kŕče hladkého svalstva močových ciest (účinné látky bytylskopolamín a drotaverín).

Foto: Unsplash.com/Caroline McFarland

Pomáhajú brusnice
Ak sa liečite sami v domácom prostredí, v rámci doplnkovej liečby alebo na zmiernenie príznakov a rozšírenie infekcie siahnite najmä po prípravkoch s obsahom brusníc. Majú veľmi priaznivé účinky pri ochoreniach močového traktu. Aby ste dosiahli liečebnú dávku, musíte skonzumovať každý deň približne pol kilogramu plodov. „Vysoko účinný je len jeden druh, a to brusnica kanadská. Plody tohto druhu brusníc obsahujú veľké množstvo antokyanidínov a proantokyanidínov. Tieto látky znižujú schopnosť baktérie E.coli prichytiť sa na sliznicu močového mechúra a tak sa môžu ľahšie vyplaviť močením. Účinná dávka je aspoň 36 mg proantokyanidínov denne,“ vysvetľuje farmaceutická laborantka z Dr. Max. Účinnosť brusníc sa môže podporiť užívaním D-manosy. Je to síce cukor, ale nie je škodlivý ani pre diabetikov. D-manosa má podobné účinky na vlákna baktérií, ale pôsobí iným mechanizmom účinku ako brusnice, preto je vhodné tieto dva druhy prípravkov kombinovať.

Foto: Unsplash.com/Paul Morley

Bylinky, probiotiká aj enzýmy
Pri domácej liečbe zápalu močového mechúra sa používajú rôzne bylinky. Medzi najpoužívanejšie patrí žihľava dvojdomá, ktorá má močopudné účinky a je prospešná ako diuretická čajovina na „preplach“ močového mechúra. Medzi močopudné bylinky patrí aj praslička roľná a zlatobyľ obyčajná. Ihlica tŕnistá má aj dezinfekčné účinky. Zemežlč menšia s medvedicou lekárskou majú antibakteriálne účinky. Vhodná je taktiež kapucínka väčšia, ktorá sa označuje ako prírodné antibiotikum a dostať ju vo forme čaju alebo kvapiek. Priaznivo na močový mechúr pôsobí aj harmanček pravý, vres obyčajný a petržlenová vňať. Nie je potrebné piť rôzne čaje samostatne a môžete si pomôcť urologickými čajovými zmesami, ktoré obsahujú rôzne kombinácie spomínaných byliniek. Tatiana Kocúrková z Dr. Max odporúča užívať počas zápalu nielen vitamíny a minerály, ale aj probiotiká a enzýmy. Najčastejšie sa využívajú probiotické kmene ako Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus crispatus a Bifidobacterium longum. Na doplnenie a podporu zdravia močového traktu je vhodné doplniť aj vitamíny C, A, D, E, B a zinok. Užívať sa môžu aj enzýmy, napríklad bromelaín.

Foto: Unsplash.com/Tamara Bellis

Opakovaný zápal
Ak vás trápia časté zápaly močových ciest, väčšine z nich sa dá predísť dodržiavaním jednoduchých pravidiel. Prijímajte dostatočné množstvo tekutín – vhodná je čistá voda, minerálne vody alebo nesladený čaj. Obmedzte pitie alkoholu a kávy, pretože môže dôjsť k zhoršeniu príznakov a predĺženiu doby trvania infekcie. Odporúčaná je bavlnená spodná bielizeň. Dôležité je dbať aj na dostatočnú intímnu hygienu a používať vhodné prípravky, ktoré nenarúšajú prirodzené pH pošvy u žien. Vhodné je tiež vyhýbať sa parfumovaným prípravkom vrátane menštruačných pomôcok. Ženy by mali dodržiavať správnu hygienu po použití toalety, a to čistiť genitálie smerom odpredu dozadu. Mali by sa vymočiť bezprostredne pred a po pohlavnom styku a tiež sa vyhýbať zadržiavaniu moču. Pri zápale sú vhodné aj sedavé kúpele. „Na sedavý kúpeľ sa používa repík, rumanček, praslička alebo petržlenová vňať. Vylúhujte 100 g ľubovoľnej bylinky v dvoch litroch teplej vody asi hodinu, potom sa výluh nechá zovrieť, následne sa povarí 15 minút, scedí sa a pridá sa do bežného kúpeľa. Teplota vody by mala byť 38 stupňov a samotný kúpeľ by mal trvať 10 – 15 minút, “ uzatvára Tatiana Kocúrková z Dr. Max.

Komentáre