Zdravie

Ohrozuje vysoký krvný tlak aj vás? Ak to netušíte, radšej sa otestujte

"Predpokladá sa, že do roku 2025 bude mať každý tretí človek nad 25 rokov vysoký tlak. Ak si chcete byť istejší, že sa vás to netýka, skúste náš jednoduchý test."

Alena Klepochová, 16. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Tichý zabijak – tak sa medzi odborníkmi hovorí vysokému krvnému tlaku, keďže viacerí ľudia si jeho príznaky nevšimnú alebo ich pripisujú iným problémom. Odhaduje sa, že na Slovensku pozná správne hodnoty krvného tlaku iba každý druhý človek. Vysoký tlak pritom dokáže v tele narobiť poriadnu neplechu, považuje sa za najvážnejší rizikový faktor srdcovocievnych ochorení. Slovensko sa pritom úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia radí na jedno z najhorších miest v Európe.

Vysoký krvný tlak pripraví ročne o život vo svete milióny ľudí. Odhady do budúcnosti vyzerajú podľa lekárov hrozivo. Predpokladá sa, že do roku 2025 bude mať každý tretí človek nad 25 rokov vysoký tlak. Keď teda budete na budúce siahať po soľničke, pamätajte, že práve nadmerné solenie optimálnemu tlaku veľmi nepomáha.

Škodí srdcu aj cievam


Hypertenzia vážne poškodzuje srdce a cievy. Jej neliečenie môže viesť k infarktu myokardu, srdcovému zlyhaniu, mozgovej porážke alebo až ku kardiovaskulárnej smrti. Hoci je základným nástrojom na zníženie hypertenzie medikamentózna liečba, lieky samotné nie sú vždy účinné, najmä v prípade ťažkých a rezistentných hypertonikov. Významnú úlohu zohráva samozrejme aj správna životospráva.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Optimálnou hodnotou krvného tlaku je 120/80 mmHg. Pre mnoho Slovákov je však toto číslo nereálne, čo potvrdzujú štatistky Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Náklady na liečbu hypertenzie boli vlani vyše 106 miliónov eur. Lieky na kardiovaskulárny systém predstavujú 16-percentný podiel na celkových nákladoch na lieky.

Krvný tlak preto netreba podceňovať, jeho príznaky si totiž nemusíte uvedomovať. Či niektorým z nich trpíte môžete zistiť aj v preventívnom teste Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Netreba tiež zabúdať na význam pravidelných preventívnych prehliadok, ktoré sú pre mnohých stále veľkou neznámou, napriek tomu, že sú zadarmo. „Sledovanie krvného tlaku je súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, na ktorú má dospelý poistenec nárok každé dva roky,“ povedala hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

Spoznajte svoje riziko vysokého krvného tlaku

1. Trpíte často bolesťami hlavy?
ÁNO
NIE
2. Mávate počas dňa závraty?
ÁNO
NIE
3. Máte problém sa sústrediť?
ÁNO
NIE
4. Zle spíte, často neviete zaspať?
ÁNO
NIE
5. Zhoršil sa vám zrak, máte pocit zahmleného videnia?
ÁNO
NIE

Pokiaľ ste odpovedali jedenkrát áno, mali by ste sledovať svoj zdravotný stav, niektoré príznaky ako bolesť hlavy môžu súvisieť aj s iným ochorením. Mali by ste si však doma pravidelne merať tlak a samozrejmosťou by mala byť aj preventívna prehliadka. Dve až tri pozitívne odpovede značia, že máte príznaky, ktoré súvisia s vysokým krvným tlakom. Horná hranica normálneho tlaku krvi je 140 /92 mmHg. Ak váš krvný tlak pri meraní v domácich podmienkach dosiahne či prekročí túto hodnotu, navštívte vášho všeobecného lekára.

Viac ako tri pozitívne odpovede značia, že by ste mohli mať aj pokročilejšie problémy s tlakom. Ak presahuje spomínanú hornú hranicu, alebo sa vám zvyšuje aj v pokoji, návštevu svojho všeobecného lekára by ste nemali zbytočne odkladať.

Komentáre