Zdravie

Návod na prežitie Vianoc: Takto si poradíte s rybou kostičkou

"Slovákov počas sviatkov najčastejšie trápia problémy so žlčníkom či pankreasom. Lekára vyhľadávajú aj pre problémy s rybími kostičkami."

Alena Klepochová, 23. decembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Nadchádzajúce sviatky radosti a pokoja v kruhu blízkych môžu znepríjemniť zdravotné problémy. Slovákov počas sviatkov najčastejšie trápia problémy so žlčníkom či pankreasom. Tie sú väčšinou dôsledkom hojne prestretej sviatočnej tabule. Lekára počas sviatkov vyhľadávajú ľudia aj pre problémy s rybími kostičkami, väčšina problémov však vyplýva práve zo stravovania.

„Vianočné sviatky sú tradične spojené s nárazovou konzumáciou väčších porcií ťažších jedál s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín a tukov, ktoré predstavujú pre tráviacu sústavu záťaž aj pri menších porciách. Súčasne sa často rovnako nárazovo pije viac alkoholických nápojov. Toto spojenie môže spôsobiť ťažkosti u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene,“ priblížila gastroenterologička Zuzana Zelniková z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Prípady žlčníkových záchvatov, upchania žlčových ciest kameňmi alebo zápalu pankreasu sa podľa jej slov síce vyskytujú v priebehu celého roka, ale v období vianočných sviatkov je ich výskyt mierne zvýšený.

Kedy treba vyhľadať lekára?


Pokiaľ nás po slávnostnej večeri bolí brucho, netreba hneď robiť paniku. Lekára treba vyhľadať v prípade intenzívnych bolestí brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestí, ktoré pretrvávajú viac ako tri až štyri hodiny, aj keď je možné nájsť úľavovú polohu. Rovnako, pokiaľ sú bolesti sprevádzané vracaním, zastavením odchodu stolice a vetrov, je potrebné konzultovať to u lekára.

„Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia – od veľmi ľahkých prejavujúcich sa dezorientáciou až po ťažké prejavy spojené so spavosťou. V prípade takýchto prejavov treba okamžite pacienta prepraviť na centrálny príjem najbližšej nemocnice, v prípade ťažkej spavosti volať RZP,“
upozornila gastroenterologička.

Pozor na kostičky


Vianočné dobroty sa nepodpisujú len pod tráviace ťažkosti, ale aj pod problémy s rybími kostičkami. Lekári preto odporúčajú byť pri konzumácii rýb opatrní. „Zvlášť u detí a starších ľudí s náhradami chrupu. Deťom v predškolskom veku by sa malo podávať len vykostené mäso rýb pod dohľadom dospelej osoby,“ povedal otorinolaryngológ Lukáš Varga z Univerzitnej nemocnice Bratislava. Odporúča tiež nejesť ryby pri požívaní väčšieho množstva alkoholu, ktorý otupuje zmysly a pozornosť.
Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Čo však robiť, keď sa napriek opatrnosti rybia kostička zasekne v krku? „Pokiaľ nie je zásadne obmedzená schopnosť prehĺtať, možno sa pokúsiť kostičku uvoľniť zapitím tekutinami alebo zajedením mäkkou striedkou chleba. Pokiaľ ťažkosti nie sú výrazné, možno niekoľko hodín počkať, či sa ťažkosti nezmiernia, v prípade, že by išlo len o poškriabanie sliznice,“ radí doktor Varga.

Pri výraznejších ťažkostiach je potrebné vyhľadať lekársku starostlivosť bez zbytočného odkladu. Pri zapichnutí kostičky do oblasti podnebnej mandle niekedy stačí aj pohľad doma do zrkadla pri dostatočnom osvetlení.

Komentáre