Zdravie

Veľká noc netradične: Tieto recepty ju oživia

"Veľkonočné menu nemusí byť iba o šaláte a o údenom."

Alena Klepochová, 29. marca 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
K Veľkej noci patria aj tradičné veľkonočné špeciality. Na sviatočných stoloch väčšinou nechýbajú „zdravé“ pochúťky ako údené mäso, majonézový šalát, baránok či rôzne koláče. Veľkonočné sviatky však netrvajú len jeden deň, ak by ste preto chceli zaexperimentovať a prekvapiť svojich blízkych niečím novým, môžete si vyskúšať sviatočné menu v podaní sous chef hotelaa Mercure Bratislava Centrum Michala Hečka. Jednoduché recepty vás na konci potešia chutným jedlom, ktorým určite očaríte svoje okolie.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Krémová zemiaková polievka s medvedím cesnakom a parmezánovým krutónom
(4 porcie)

Suroviny:
- 2 žlté cibule
- cca 300 g ošúpaných zemiakov
- medvedí cesnak (podľa chuti)
- 2 dcl smotany 33%
- pár kociek masla
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- bobkový list
- olej

Na parmezánový krutón:
- 2 plátky toastového chleba
- soľ
- korenie
- trošku olivového oleja

Postup:
1. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme bobkový list a nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a necháme na malom plameni uvariť.
2. Keď zemiaky úplne zmäknú, vyberieme bobkový list a rozmixujeme polievku pomocou ponorného mixéra.
3. Potom nasekáme medvedí cesnak (podľa chuti) a ešte trochu vymixujeme. Nakoniec vmiešame smotanu a jednotlivé kúsky masla. Dochutíme soľou a korením a muškátovým orieškom.

1. Parmezánový krutón si pripravíme tak, že nakrájame toast na kocky (cca 5 mm x 5 mm), vložíme do misky a premiešame so soľou, korením a olivovým olejom.
2. Rozložíme na plech a postrúhame na ne čerstvý parmezán. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, kým nebudú do zlatista opečené (cca 3 minúty)
.

Grilované jahňacie kotlety marinované s koriandrom, couscous so sušenými hrozienkami a jogurtový dip
(4 porcie)

Suroviny:
- 800 g jahňacie kotletky
- 1 balenie koriandra
- 4 strúčiky cesnaku
- šťava z jedného citróna
- 5 cl olivového oleja
- soľ
- korenie
- 1 balenie couscousu (500 g)
- 300 g sušených hrozienok
- 150 g píniových orechov
- petržlenová vňať
- 4 dcl bieleho jogurtu
- 2 PL medu
- 10 g mäty
- soľ, korenie, citrónová šťava (podľa chuti)

Postup:
1. Do misky si roztlačíme cesnak, nasekáme stonky z koriandra (listy si necháme bokom d jogurtového dipu), pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie a za stáleho miešania pomaly prilievame olivový olej. Touto marinádou potrieme kotletky zhruba 24 hodín vopred.
2. Pri tepelnej úprave len uzavrieme mäso na panvici a dopečieme v trúbe na 180 stupňov cca 12 – 14 minút. Po dopečení necháme chvíľu mäso odležať.
3. Couscous si pripravíme tak, že dáme zovrieť 1 l slanej vody, vložíme 500 g couscousu do väčšej misky, zalejeme vriacou vodou a misku prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme stáť zhruba 10 minút, občas premiešame vidličkou.
4. Keď couscous vychladne, zamiešame ho s nasekanými sušenými hrozienkami, píniovými orieškami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme trochu olivového oleja, aby nebol veľmi polepený.
5. Jogurtový dip pripravíme tak, že zmiešame v miske biely jogurt, med, nasekané lístky mäty a koriandra, citrónovú šťavu, soľ a korenie.


Špenátové soufflé

Suroviny:
- 60 g hladkej múky
- 60 g masla
- 500 ml mlieka
- 100 g špenátu (zblanšírovaného)
- 6 vajec (rozdelené)
- soľ
- korenie
- parmezán
- roztopené maslo na potieranie

Postup:
1. Roztopeným maslom potrieme muffinové formy a vysypeme ich strúhankou.
2. Z múky a masla spravíme zápražku a pomaly za stáleho miešania vlejeme 400 ml mlieka, kým nám nevznikne hustý bešamel.
3. Zvyšných 100 ml mlieka dáme jemne zohriať a rozmixujeme so špenátom, až vznikne pyré. Pyré vmiešame do bešamelu, nastrúhame trochu parmezánu na chuť a nakoniec pridáme žĺtka (bešamel musí už byť odstavený z ohňa).
4. Vo veľkej miske si vyšľaháme bielka a po častiach zľahka vmiešavame do bešamelu. Pozor, nevmiešavame ich metličkou, radšej varechou, pretože inak nám popraskajú našľahané vzduchové bubliny v bielkach a soufflé sa pekne nenadvihne.
5. Hmotou naplníme formy cca do ¾, vložíme do vodného kúpeľa a pečieme v trúbe na 180 stupňov cca 20 – 25 minút. Počas pečenia trúbu neotvárame.
6. Soufflé je hotové, ako do prostriedku zapichneme nožík a vyjde úplne čistý.
7. Servírujeme so strateným vajcom a rukolou, alebo môžeme aj ako prílohu napr. k údenému mäsu.

Komentáre