Zdravie

ÚVZ: Päťdňová izolácia pre pacientov s COVID-19 sa od 20. marca ruší

"Pacienti s COVID-19 budú naďalej v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť."

TASR, 10. marca 2023 14:26
Ilustračná snímka. Foto: TASR
Bratislava 10. marca (TASR) - Povinnosť domácej päťdňovej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa od 20. marca zruší. Zrušenie vyhlášky k izolácii osôb s COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov avizoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po dohode s ministerstvom zdravotníctva a odborným konzíliom. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

"Týmto smerom sa uberá napríklad aj susedné Česko. Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty a podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní. Prakticky sa tak COVID-19 dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín," priblížil.

Mikas avizoval, že o zrušení vyhlášky budú bližšie informovať v priebehu budúceho týždňa. Pacienti s COVID-19 budú podľa neho naďalej v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť.

Informoval, že vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest sa nateraz rušiť nebude. "V súčasnosti má stále opodstatnenie – ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia," skonštatoval. Respirátor je aktuálne povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.








Komentáre