Zdravie

Zázračné kmeňové bunky, aj toto vďaka nim vedci dokážu

"Kmeňové bunky sú špeciálne tým, že sa dokážu samé obnoviť a nahradiť iné bunky, preto sa už dnes bežne vo svete využívajú na liečbu mnohých ochorení."

Alena Klepochová, 3. marca 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Medicína sa posledné desiatky rokov uberá dopredu míľovými krokmi. Mnohí vedci a lekári vidia do budúcna veľkú nádej v kmeňových bunkách. Tie sú špeciálne tým, že sa dokážu samé obnoviť a nahradiť iné bunky, preto sa už dnes bežne vo svete využívajú na liečbu mnohých ochorení v ortopédii, transplantácii orgánov, ale napríklad aj v plastickej chirurgii. Využívajú sa v rámci takzvanej regeneratívnej medicíny, ktorá sa zameriava na možnosti nahradenia alebo regenerácie poškodeného tkaniva a orgánov využitím kmeňových buniek.

Zdrojom dospelých kmeňových buniek je pupočníková krv, tkanivo pupočníka, kostná dreň či tuk. Už v súčasnosti sa využívajú pri liečbe desiatok diagnóz. Okrem toho existujú aj embryonálne kmeňové bunky, ktoré sa získavajú z embrií, o ich využití sa však aj medzi lekármi vedie etická polemika.

Nádej pre mnohých pacientov


Vďaka kmeňovým bunkám z pupočníkovej krvi sa už napríklad podarilo vytvoriť umelú pečeň. Ďalší vedci zase potvrdili, že kmeňové bunky z tukového tkaniva sú schopné zvýšiť prekrvenie tkanív alebo obmedziť poškodenia spôsobené nedokrvenosťou - kostrového svalstva, srdca alebo mozgu. To dáva nádej pacientom, ktorým pre ischemickú chorobu hrozí amputácia končatín. Využitie kmeňových buniek sa skúma aj pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, skleróze multiplex či detskej mozgovej obrne.

Zaujímavý objav sa podaril aj španielskym vedcom, ktorým sa po prvýkrát podarilo prísť na spôsob, ako vytvoriť z kmeňových buniek získaných z pupočníka umelú kožu. Tento objav by mal pomáhať pacientom s popáleninami. Lekári budú mať vďaka nemu možnosť pripraviť a uskladniť umelú kožu v tkanivových bankách, kde bude v prípade potreby okamžite k dispozícii. Popáleniny pritom patria k najčastejším traumatickým poraneniam, spolu s automobilovými nehodami, pádmi a násilím.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V súčasnosti musia pacienti čakať na vypestovanie umelej kože niekoľko týždňov, pričom sa na jej tvorbu využíva vlastná zdravá koža pacienta. "Vytvorenie nového typu kože pomocou kmeňových buniek, ktoré môžu byť uskladnené v tkanivovej banke, znamená ich okamžité použitie hneď ako poranenie vznikne, čo urýchli celú aplikáciu až o niekoľko týždňov," povedal Antonio Campos, profesor histológie na Univerzite v Granade a jeden z autorov štúdie.

Komentáre