Zdravie
Tipy, ako grilovať správne
Alena Klepochová, 26. júla 2013 12:00
Ešte pred grilovaním
- Grilovaciu plochu rozohrejte na dostatočnú teplotu. Niektoré grily majú zabudované teplomery, čím je kontrola jednoduchšia. Použiť môžete aj „ručný“ test. Dlaň by ste nad pahrebou mali vedieť udržať približne 5 sekúnd vo výške asi 12 cm.
- Ak grilujete nad uhlím, počkajte kým pahreba nezačne tlieť a mať červenú farbu, plamene sú nežiaduce.
- Potraviny, najmä mäso nechajte pred grilovaním 30 minút pri izbovej teplote aby nedostalo teplotný šok, bude tak chutnejšie
- Zmrazené mäso najskôr rozmrazte, aby sa prepieklo dostatočne a rovnomerne. Na vrchu by mohlo byť spálené a vnútri surové.
Grilujeme
- Ryby, mäso či zeleninu potierajte olejom iba veľmi jemne. Na drevenom uhlí sa kvapkajúci olej a tuk príliš rozbesní a začne tak z uhlia uvoľňovať škodlivé látky. Ak bolo mäso v marináde, použite grilovaciu misku. Jedlo tak nespálite a nebude kvapkať.
- Ak grilujete na plyne, umiestnite vedľa pokrmu mokré višňové alebo borovicové vetvičky, ktorých vôňou jedlo nasiakne.
- Používajte vždy odlišné pomôcky na surové a tepelne upravené mäso. Zabránite tak šíreniu choroboplodných zárodkov.
- Spálené kúsky jedla odstráňte.

Dogrilované
- Rošt vyčistite, avšak s prípravkom na to určeným. Saponát radšej nepoužívajte.
- Ak nemáte možnosť gril schovať do vnútra, prikryte ho igelitovou fóliou aby zbytočne nehrdzavel
- Odpojte plynovú nádobu, vytiahnite elektrický kábel, brikety a uhlie nechajte pod dozorom dohorieť
Správne pomôcky
- Ku grilovaniu určite patria aj špeciálne pomôcky: ihly na živánsku so špeciálnym posuvným držiakom, kliešte, obracačky.
- Steaky neobracajte vidličkou a nožom, šťava vám tak vytečie a vy ste grilovali zbytočne
- Používajte grilovaciu misku z hliníka – jedlo vám nezhorí a nebude kvapkať masť
- Ak si chcete byť istí s dostatočnou tepelnou úpravou, zaobstarajte si kuchynský teplomer na varenie
- Rukavice a zástera patria takisto medzi odporúčanú výbavu správneho grilmajstra
Radi skúšate nové? Skúste grilovať syr
RECEPT:

4 porcie
4 ks hermelínu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice pokrájanej pažítky
lyžička drvenej rasce
2 lyžice pokrájaných ihličiek rozmarínu
250 g hnedých šampiňónov alebo lesných húb
1 cuketa
4 lyžice oleja
soľ
korenie
Postup:
1. Syry pokvapkáme olejom a posypeme rascou, pažítkou a lyžicou rozmarínu. Zabalíme do alobalu a dáme späť do chladničky.
2. Huby a cuketu opláchneme a nakrájame na plátky. Na hlbokej panvici nahrejeme olej, pridáme šampiňóny a sprudka ich opečieme. Preložíme na misu a do panvice dáme sprudka opiecť cuketu. Keď je opečená, vrátime späť huby, osolíme, okoreníme a pridáme zvyšný rozmarín. Spoločne krátko podusíme.
3. Hermelíny ugrilujeme. Rozdelíme ich na taniere, pridáme huby s cuketou a doplníme čerstvým pečivom.
Doba prípravy: asi 45 minút