Zdravie

Od dávok po vedľajšie účinky: Toto by ste mali vedieť o statínoch

"Až šesť miliónov ľudí vraj užíva zlé dávky statínov. To by znamenalo, že sú tisíce pacientov v potenciálnom riziku srdcového infarktu."

Zuzana Lobotková, 19. mája 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Kým sa rozbehnete k doktorovi, čítajte o tomto výskume ďalej. Tieto údaje priniesla Imperial College London a sú založené na zdravotných údajoch 184 000 pacientov, ktorých predpisy sa porovnali s poslednými odporúčaniami zdravotníckych organizácií. Tieto odporúčania vzišli od expertov a nie sú to striktné pravidlá, ale naozaj skôr odporúčania.

Aká je správna dávka


Dávka, ktorú potrebujete, závisí od príčiny nutnosti užívania tejto látky. Statíny sa predpisujú z dvoch možných dôvodov. Mnoho ľudí ich užíva ako primárnu prevenciu - sú zdraví, ale nesú rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení, ako je zvýšený cholesterol. Statíny sú predpísané, aby znížili riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Predpisujú sa aj ako sekundárna prevencia pacientom, ktorí už mali infarkt alebo mŕtvicu. Vďaka liekom sa znižuje riziko druhej epizódy problému.

Statíny pracujú dvomi spôsobmi. Znižujú cholesterol, aby zredukovali vybudovaný povlak tuku v cievach (tie by praskli) a majú protizápalové účinky, ktoré predstavujú prevenciu vysušeniu ciev od ulcerácie a zrazenín, ktoré sa potom tvoria na zdrsnenom povrchu. Pre primárnu prevenciu je odporúčaná denná dávka 20 mg (ak nemáte extrémne vysoký cholesterol), pre sekundárnu je to 80 mg. A práve druhá skupina predstavuje dôvod na obavu.

Najdôležitejšie je pamätať si, že podľa odporúčaní statíny v akomkoľvek množstve znižujú riziko srdcového infarktu v porovnaní s neliečením rizika. Ale až 21 percent ľudí, ktorí už infarkt zažili, statíny nebralo, v porovnaní so 6 percentami ľudí, ktorí užívali vysoké dávky statínov na maximálnu ochranu (napr. spomínaných 80 mg denne).

Aké veľké je teda nebezpečenstvo? Ak ste už mali infarkt, neužívať statíny nemusí byť fatálne, ale môže to znamenať vyššie riziko zbytočného predčasného úmrtia. Rizikovosť takéhoto rozhodnutia samozrejme závisí aj na iných faktoroch, vrátane rodinnej anamnézy, obezity, či fajčíte a podobne.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský


A čo vedľajšie účinky?


Otázka vedľajších účinkov je kontroverzná. Objavili sa totiž názory, že vedľajšie účinky sú bežnejšie a vážnejšie, než sa všeobecne predpokladá. Statíny sú ale najúčinnejšie lieky na zníženie cholesterolu a majú menej vedľajších účinkov, než väčšina iných liekov na zníženie hladiny tukov v krvi. Predpokladá sa, že 2-10 percent pacientov užívajúcich tieto lieky zažíva bolesti svalov, stuhnutosť alebo slabosť. Tieto prejavy sa objavia zvyčajne do pár týždňov a týkajú sa všetkých svalov, nie napríklad len nôh.

Niektorí pacienti, ktorí zažívali kvôli statínom nepríjemné vedľajšie účinky, až sa ich rozhodli vysadiť, hlásili po opätovnom návrate k liekom zlepšenie až žiadne vedľajšie účinky. Nedávno sa však objavila aj štúdia, v ktorej hlásili bolesti svalov aj pacienti užívajúci placebo, ktorí si mysleli, že užívajú statíny. Ďalší vedľajší efekt môže predstavovať zvýšené riziko cukrovky 2. typu, a to s 50 až 100 novými prípadmi na každých 10 000 pacientov liečených statínmi päť rokov.

Rozhodnutie, či teda statíny začnete užívať, by ste mali dôkladne prehodnotiť so svojím lekárom - ten predsa pozná vašu kompletnú anamnézu a dokáže vám viac povedať o plusoch a mínusoch, ktoré by vám lieky priniesli. Rovnako s nám môžete aj predebatovať, akú dávku by ste mali užívať, pretože jednotné nastavenie užívania neexistuje, lekár dávku nastavuje pre každého pacienta individuálne.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
J. MURÍN: Obvykle tlak začne stúpať u mužov skôr a u žien neskôr
Šesť jednoduchých trikov na mladú myseľ
Majte svoj cholesterol pod kontrolou. Pomôcť môže správna životospráva
Nové tenisky na beh či turistiku? Netreba, ide to aj naboso

Komentáre