Zdravie
Častý spoločník na dovolenke - hnačka, takto sa jej vyhnete
Alena Klepochová, 3. júla 2013 10:00Pláže v národnom parku Zingaro. Foto: Katarína Valentovičová
Na dovolenku sa teší každý z nás. Aj tieto chvíle oddychu však nemusia znamenať najpríjemnejšie spomienky, pokiaľ vás počas nich potrápi hnačka. Tá patrí v súčasnosti medzi časté príčiny chorôb detí aj dospelých. Počas dovolenkovej sezóny jej výskyt stúpa a v niektorých oblastiach postihuje až 80 percent dovolenkárov.Hnačka vzniká pre narušenie črevnej mikroflóry a je tak väčšinou reakciou na zmenu stravy, prostredia či stres, dôvodom môže byť aj infekčné ochorenie. Niektorí dovolenkári zase naopak bojujú so zápchou. Turistov však spomedzi ochorení najčastejšie postihujú práve hnačky, hygienici preto odporúčajú pribaliť si do cestovnej lekárničky aj lieky proti hnačke. Tá sa väčšinou objaví počas prvého týždňa pobytu.
Viaceré dovolenkové destinácie sú rizikové
Medzi lokality s vysokým rizikom vzniku hnačky patrí Ázia, Afrika a väčšina Strednej a Južnej Ameriky. Stredné riziko je v Karibiku a niektorých oblastiach Južnej Ameriky. A tu je dôvodom najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitím kontaminovanej potravy alebo vody. Za najmenej rizikové oblasti sa považujú destinácie v Európe, Austrálii a Severnej Amerike.
Španieli obsadili celú pláž pri Barcelone Foto: TASR
Prameňom pôvodcu infekcie býva kontaminovaná potrava alebo voda od chorých s hnačkovým ochorením, alebo od osôb, ktoré nemajú žiadne klinické príznaky ochorenia. Hnačkové ochorenie je vyvolané tiež nedostatočnou tepelnou úpravou stravy a pri nesprávnej príprave stravy, či jej skladovaní.Pozor na to, čo zjete
V rámci prevencie sa treba podľa gastroenterológoa MUDr. Miloša Bubána vyvarovať konzumácii potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny. Neodporúča tiež konzumovať jedlo, pokiaľ je ešte teplé. Šalátom sa treba na dovolenke radšej úplne vyhnúť a zeleninu jesť iba po tepelnej úprave.
Ilustračné foto Foto: TASR
Priblížil, že bezpečné je jesť na dovolenke len také ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo uvariť.Vyhnúť sa tiež treba zmrzlinovému potešeniu v stánkoch a treba kupovať radšej zmrzlinu balenú z kontrolovaných výrobní. Voda na pitie aj na umývanie zubov by mala byť len z originálne balených fliaš. Samozrejmosťou, nielen na dovolenke, je umývanie si rúk pred jedením a vždy po použití toalety.
Hnačka prichádza náhle
U väčšiny postihnutých má hnačka náhly začiatok s rôznou frekvenciou hnačiek, občas sa objaví pocit na zvracanie alebo aj zvracanie, kŕče v bruchu, nafukovanie a nechutenstvo.
Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soli, upozornil MUDr. Bubán. Nesmie totiž dôjsť k odvodneniu organizmu. Dehydratácia je nebezpečná a veľmi rýchlo postupuje predovšetkým u malých detí a starých ľudí.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky označené ako ORS. Podobný roztok sa dá, ako poukázal gastroenterológ, pripraviť aj svojpomocne z cukru (4 – 5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody).Možné je použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj. Ak pacient vracia, tekutinu mu treba podávať po lyžičkách alebo prostredníctvom namočenej látky, z ktorej roztok vysaje ústami. Inak je potrebné zavodnenie infúziou. Farba moču nesmie byť tmavožltá, to signalizuje dehydratáciu.