Zdravie
Častý spoločník na dovolenke - hnačka, takto sa jej vyhnete
Alena Klepochová, 3. júla 2013 10:00
Hnačka vzniká pre narušenie črevnej mikroflóry a je tak väčšinou reakciou na zmenu stravy, prostredia či stres, dôvodom môže byť aj infekčné ochorenie. Niektorí dovolenkári zase naopak bojujú so zápchou. Turistov však spomedzi ochorení najčastejšie postihujú práve hnačky, hygienici preto odporúčajú pribaliť si do cestovnej lekárničky aj lieky proti hnačke. Tá sa väčšinou objaví počas prvého týždňa pobytu.
Viaceré dovolenkové destinácie sú rizikové
Medzi lokality s vysokým rizikom vzniku hnačky patrí Ázia, Afrika a väčšina Strednej a Južnej Ameriky. Stredné riziko je v Karibiku a niektorých oblastiach Južnej Ameriky. A tu je dôvodom najčastejšie porušenie základných pravidiel hygieny, požitím kontaminovanej potravy alebo vody. Za najmenej rizikové oblasti sa považujú destinácie v Európe, Austrálii a Severnej Amerike.

Pozor na to, čo zjete
V rámci prevencie sa treba podľa gastroenterológoa MUDr. Miloša Bubána vyvarovať konzumácii potravy z pouličných stánkov, kde sa jedlá pripravujú v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny. Neodporúča tiež konzumovať jedlo, pokiaľ je ešte teplé. Šalátom sa treba na dovolenke radšej úplne vyhnúť a zeleninu jesť iba po tepelnej úprave.

Vyhnúť sa tiež treba zmrzlinovému potešeniu v stánkoch a treba kupovať radšej zmrzlinu balenú z kontrolovaných výrobní. Voda na pitie aj na umývanie zubov by mala byť len z originálne balených fliaš. Samozrejmosťou, nielen na dovolenke, je umývanie si rúk pred jedením a vždy po použití toalety.
Hnačka prichádza náhle
U väčšiny postihnutých má hnačka náhly začiatok s rôznou frekvenciou hnačiek, občas sa objaví pocit na zvracanie alebo aj zvracanie, kŕče v bruchu, nafukovanie a nechutenstvo.
Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soli, upozornil MUDr. Bubán. Nesmie totiž dôjsť k odvodneniu organizmu. Dehydratácia je nebezpečná a veľmi rýchlo postupuje predovšetkým u malých detí a starých ľudí.

Možné je použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj. Ak pacient vracia, tekutinu mu treba podávať po lyžičkách alebo prostredníctvom namočenej látky, z ktorej roztok vysaje ústami. Inak je potrebné zavodnenie infúziou. Farba moču nesmie byť tmavožltá, to signalizuje dehydratáciu.