Zdravie

Aj vy v noci počítate ovečky či pílite drevo? Prečítajte si toto!

"Nespavosť trápi najmä ženy, starších ľudí, pacientov s rôznymi telesnými a psychickými ochoreniami a užívajúcich lieky."

Alena Klepochová, 2. apríla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Nemôže zaspať či sa v noci prehadzujete? Možno aj vy patríte asi k tretine Slovákov, ktorí majú problémy so spánkom. Najčastejším problém je nespavosť, mnohých trápia aj poruchy dýchania v spánku.

Štúdia talianskych a britských vedcov už dávnejšie poukazovala, že menej ako šesť hodín spánku denne môže viesť k skráteniu života. Problémom má byť aj nadmerné spanie, čo je väčšinou spôsobené nejakým ochorením. Za optimum sa považuje 7,5 hodinový spánok.

Odborníci odporúčajú pri spánku pravidelnosť, nie je tiež dobré sa na večer najesť ťažkých jedál, piť alkohol či fajčiť. Ak túžite po kvalitnom spánku, tak by ste si tiež po 20.00 h mali odpustiť pravidelné fyzické a pracovné aktivity.

K dobrému spánku nepridá ani stres. Dobré je tiež pamätať na typ matracu, aj naša chrbtica sa totiž potrebuje dobre vyspať. V tomto prípade platí, že sú vhodnejšie tvrdšie matrace. Neodporúča sa tiež spať na bruchu.

Nespavosť – insomnia


Nespavosť, ktorá je spomedzi problémov so spánkom tým najčastejším, sa podľa neurologičky MUDr. Kataríny Klobučníkovej, PhD., z I. neurologickej kliniky LF UK a UNB prejavuje ťažkosťami pri zaspávaní, častým prebúdzaním alebo príliš skorým ranným zobudením, pričom sa ráno necítite oddýchnutí. Nespavosť trápi najmä ženy, starších ľudí, pacientov s rôznymi telesnými a psychickými ochoreniami a užívajúcich lieky.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

„Insomnia môže výrazne znižovať kvalitu života, zvyšovať dennú únavu, spôsobovať ťažkosti s koncentráciou pozornosti. V prípade, ak nespavosť pretrváva dlhšiu dobu alebo má výrazne negatívny vplyv na bežnú činnosť, je potrebné obrátiť sa na spánkové laboratórium,“ povedala Klobučníková.

Dýchanie v spánku: chrápanie, spánkové apnoe


Ako upozornil predseda Slovenskej spoločnosti spánkovej medicíny MUDr. Imrich Mucska , poruchy dýchania v spánku môžu byť život ohrozujúce a viesť k fatálnej arytmii, akútnemu infarktu myokradu, náhlej cievnej mozgovej príhode, arteriálnej hypertenzii a pľúcnej hypertenzii.

„Najčastejšími prejavmi porúch dýchania v spánku sú hlasité nepravidelné chrápanie a nadmerná denná spavosť, ranná bolesť hlavy, pocit sucha v ústach, poruchy pamäte a koncentrácie, depresia, zvýšená potivosť, nočné pomočovanie a porucha potencie. Častejšie postihuje obéznych ľudí,“ priblížil pneumológ. Aj ich v prípade potreby čaká vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

Komentáre