Zdravie

Pomôže opaľovanie v boji proti striám?

"Slnečné lúče môžu byť pre telo rovnako liek, ako aj jeho záhuba. "

Alena Klepochová, 2. mája 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Pokožka je neustále vystavovaná rôznym negatívnym vplyvom. S príchodom jari sa mnohí tešia na opaľovanie, ale pozor, netreba nič preháňať. Za posledných 30 rokoch stúpol výskyt melanómov až tri a pol krát a pribúda nielen ľudí, ktorí majú rakovinu kože, ale aj ďalšie kožné ochorenia. Na ochranu pred slnkom treba preto myslieť už aj v tomto období.

Slnečné lúče môžu byť totiž pre telo rovnako liek, ako aj jeho záhuba. Slnko je síce zdrojom vitamínu D, na druhej strane je však príčinou starnutia pokožky, ako aj spúšťačom rôznych kožných ochorení.

Mnohé ženy trápia strie a k najväčším mýtom v súvislosti s opaľovaním patrí ten, že sa ich zbavíme práve ním. Strie opaľovaním nezískajú toľko farby zo slnka, ako okolité tkanivo a ešte viac sa prehĺbi rozdiel farieb medzi nimi a okolitou kožou. Znamená to, strie budú ešte výraznejšie.

Všetko s mierou


Po zimných mesiacoch je koža na slnko najcitlivejšia, preto treba podľa odborníkov aj v tomto období pri výlete do prírody či dlhšom pobyte na slnku už myslieť na ochranu pred slnečnými lúčmi.

„Opaľovať sa naozaj treba s mierou. Opakujeme to každý rok, ale zdá sa, že je stále veľa ľudí, ktorí si neuvedomujú, aké nebezpečné môže opaľovanie byť. Nielenže hrozia rôzne kožné ochorenia a alergie, ale neriadeným opaľovaním pokožka starne," uviedla MUDr. Katarína Cajchanová, PhD., dermatovenerologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava, Poliklinika Podunajské Biskupice.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Intenzita UVB žiarenia, a teda aj hrozba spálenia, sa mení podľa miesta a času. Narastá hlavne v letných mesiacoch. Žiarenie silnie, aj keď ste bližšie k rovníku, takže na dovolenke v Stredomorí alebo afrických krajinách si treba dávať väčší pozor. To isté platí, aj keď sa chystáte do hôr. Čím vyššie ste, tým je žiarenie silnejšie.

Natrite sa poriadne


Zodpovedný treba byť aj pri natieraní sa opaľovacím krémom. Priemerne sa ako jedna dávka odporúčajú asi dve polievkové lyžice. Nedostatočné natretie totiž znižuje ochranný faktor opaľovacieho krému. Ten nanášajte najmenej pol hodinu predtým, ako sa vystavíte slnečným lúčom. Potom sa treba krémovať minimálne každé dve hodiny.

Ochranný faktor v praxi udáva, ako dlho možno byť na slnku bez spálenia pokožky. Napríklad ochranný faktor 15 znamená, že človek môže byť na slnku 15-krát dlhšie ako bez natretia.

Päť tipov, na čo myslieť pred pobytom vonku
• Ak sa dá, medzi 11.00 a 15.00 vôbec nevychádzajte na slnko
• Stále používajte krémy s vysokým ochranným faktorom
• Voňavky v kombinácii so slnečnými lúčmi zanechávajú na koži škvrny
• Alkohol a fajčenie by počas pobytu na slnku mali byť tabu
• Ak užívate lieky, o pobyte na slnku sa radšej poraďte s lekárom

Komentáre