Zdravie
Návod na správne ráno, takto vyzerá...
Alena Klepochová, 6. mája 2013 12:00Ilustračné foto Foto: TASR
Ráno je jedna z najdynamickejších častí dňa, paradoxne mnohí z nás namiesto energického začiatku dňa zažívajú úplný opak. Osobný tréner Oliver Poór je presvedčený, že tajomstvo dobre zvládnutého dňa je v kvalitnom spánku a dostatku pohybu.„Slováci chodievajú spať pomerne neskoro a ráno sa im preto ťažšie vstáva. Rovnako vyzerá aj to ráno – vstávame bez chuti, negatívne naladení a v tomto stave sa motivovať k pohybu je veľmi ťažké. Krátke ranné cvičenie a zlepšenie denného režimu dokáže spraviť malý zázrak.“
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ráno určuje tempo celého dňa. Kouč, ktorý sa špecializuje na timemanagement Andrej Mikula preto upozorňuje, aby sme ho nepodceňovali: „Ak začneme deň produktívne, darí sa nám potom po celý deň aj v práci. Ľudia si myslia, že nemajú dosť času a vynechávajú napríklad raňajky. Dostávajú sa tak do energetického dlhu a potom sa ťažšie zvláda akákoľvek záťaž.“ Vstávať a cvičiť
Ráno je ideálny čas na cvičenie. Organizmus je oddýchnutý a zrelaxovaný. Tréner odporúča kardio rozcvičku. Už pár minútové každodenné cvičenie prináša výsledky. „Posilňujeme si srdcovo-cievny aparát a ak sa mu budete venovať primerane a pravidelne, zvýšite svoju zdatnosť, výkon srdca, podporíte imunitu a neposlednom rade takéto cvičenie prispieva aj k zníženiu stresu,“ priblížil Poór.
Po nočnom hladovaní a rannom cvičení nezabudnite na doplnenie energie. Vyvážené raňajky naštartujú metabolizmus a sú nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Prvé jedlo dňa však napriek tomu často vynechávame. Z rôznych prieskumov vyplýva, že neraňajkuje každé desiate dieťa, u dospelých je bilancia ešte horšia.
Kvalitné raňajky pre kvalitný deň
Raňajky by mali tvoriť asi 20 – 25 percent z celkového denného príjmu energie a zároveň zabezpečiť prísun kvalitných živín. Jediný správny recept na raňajky ale neexistuje.
Ilustračné foto Foto: Hellmann´s
Napríklad praženica so slaninou nemusí byť vždy nevhodná. „Pokiaľ cez deň plánujete vysokohorskú turistiku alebo v práci vynakladáte veľa fyzickej aktivity, dokážete spáliť aj živočíšne tuky alebo vajíčka, ktoré sú mimochodom zdrojom plnohodnotných bielkovín,“ uviedla MUDr. Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu. Ak ale pracujete v kancelárii, pripravte si radšej ľahšie raňajky.Univerzálne a variabilné je napríklad obložené pečivo, ktoré je bohatým zdrojom sacharidov, čo je najrýchlejšie využiteľný zdroj energie. Najlepšie je celozrnné. Kým maslo je výborným zdrojom vápnika, rastlinná nátierka či margarín zase obsahuje viac nenasýtených mastných kyselín, vrátane esenciálnych. Šunka alebo syr zase zabezpečia prísun bielkovín. Chlebík je vhodné doplniť zeleninou a skombinovať s ovocnou šťavou.
Ilustračné foto Foto: TASR
Jogurt a müsli síce môžu budiť dojem zdravého pokrmu, pokojne však môžu skrývať kalorickú bombu. Presladené a zapečené ovsené vločky obsahujú viac jednoduchých cukrov než vlákniny. Ak sú skombinované so sladkým smotanovým jogurtom, spálite ich najskôr pri dopoludňajšej hodinke tenisu. „Rovnako ako pri všetkých potravinách, aj tu je dôležité všímať si kvalitu,“ doplnila MUDr. Béderová.86 400 sekúnd každý deň
Kouč timemanagementu je presvedčený, že za nedostatkom času je len zlá organizácia rána. Každý z nás ráno dostane do daru 86400 sekúnd a je len na nás, ako ich využijeme. Odporúča preto začať tým, že si spíšete podrobný časový zápis celého dňa. Následne môžete zanalyzovať, či nemožno niektoré činnosti napríklad spojiť. Prvý krok je premýšľať nad ránom už večer.