Zdravie

Potrebujete utužiť partnerský vzťah? Skúste toto!

"Raňajky predstavujú jeden z prvých pozitívnych zážitkov dňa."

Alena Klepochová, 17. marca 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


V dnešnej hektickej dobe viacerí ľudia vynechávajú raňajky, ktorými by pritom mali odštartovať deň. Raňajky navyše nie sú len súčasťou zdravej životosprávy, ale môžu tiež pomôcť utužiť partnerský vzťah. Nájsť si čas na ranné stolovanie s polovičkou odporúčajú aj psychológovia.

Ráno nemusí ísť o bohatú hostinu, stačí si dopriať jednoduché jedlo, ktoré prebudí chuťové poháriky a dodá s príjemnou chuťou aj potrebnú energiu. Raňajky predstavujú jeden z prvých pozitívnych zážitkov dňa. Stačí k tomu pár minút.

„Od raňajok závisí pohoda a výkonnosť v škole či v práci počas celého dňa. Naopak, opustením domácnosti bez raňajok a bez slova, namosúrení a nevrlí, môžeme pokaziť celý deň a v konečnom dôsledku naštrbiť aj partnerský vzťah,“ povedala psychologička Gabriela Herényiová. Raňajky pripravené s láskou sú chutné a partnerstvo posilňujú.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Raňajky základ zdravého života


Vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Z rôznych prieskumov však vyplýva, že prvé jedlo dňa mnohí dospelí aj deti vynechávajú. Odborníci na výživu upozorňujú, že iba raňajkovať nestačí, treba sa tiež stravovať správne. Jediný správny recept na raňajky ale neexistuje.

V súvislosti so zásadami zdravej životosprávy by raňajky mali tvoriť 25 percent celodenného príjmu energie a živín. Raňajkové menu by podľa odporúčaní mal tvoriť napríklad mliečny nápoj, celozrnný chlieb alebo pečivo, ovsené či kukuričné vločky, nátierky na báze tvarohu či syry a zelenina.
Ilustračné foto Foto: TASR

Univerzálne a variabilné je na raňajky napríklad pečivo, ktoré je zdrojom sacharidov. Tie sú pre organizmus najrýchlejšie využiteľný zdroj energie. Platí, že celozrnné pečivo je výživovo hodnotnejšie. Dôležité je aj to, čím sa chlieb natiera. Kým maslo je výborným zdrojom vápnika, rastlinná nátierka či margarín zase obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín, vrátane esenciálnych.

Vo všeobecnosti podľa odborníkov z ÚVZ SR platí, a netýka sa to len řanajok, že neexistujú žiadne "dobré" alebo "zlé" potraviny, iba správna alebo nesprávna výživa. „Necíťte sa previnilo kvôli potravinám, ktoré máte radi, ale jedávajte ich s mierou. Vyberajte si aj iné potraviny, vďaka ktorým docielite rovnováhu a rozmanitosť, nevyhnutnú pre dobré zdravie,“ radia.

Komentáre