Zdravie

Prieskum: Smútok bez dôvodu, úzkosť či stres prežívajú najmä mladí

"Negatívne emócie v prieskume priznali vo väčšej miere mladí ľudia vo veku od 18 do 34 rokov. Každý druhý z nich uviedol, že sa cíti byť vystresovaný."

TASR, 9. októbra 2023 12:22
Ilustračné foto. Foto: TASR

Mladšie generácie častejšie prežívajú smútok bez dôvodu, úzkosť či stres. Zároveň sa každý tretí mladý človek necíti byť prijatý v spoločnosti. Za optimistov sa pritom považuje 74 percent Slovákov. Vyplýva to z prieskumu realizovanom pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia agentúrou NMS Market Research Slovakia.

Negatívne emócie v prieskume priznali vo väčšej miere mladí ľudia vo veku od 18 do 34 rokov. Každý druhý z nich uviedol, že sa cíti byť vystresovaný (53 percent), 39 percent pociťuje úzkosť a 35 percent mladých ľudí uviedlo, že často pociťujú smútok, aj keď na to nemajú dôvod.

Z prieskumu tiež vyplýva, že približne každý tretí mladý človek vo veku 18 až 26 rokov sa necíti byť v slovenskej spoločnosti prijatý. Vo výrazne menšej miere (14 percent) majú mladí tento pocit medzi priateľmi a rodinou.

"Napriek tomu, že posledné roky nás skúšali neľahkými skúškami vo forme pandémie, inflácie či otrasmi na politickej scéne, väčšina Slovákov a Sloveniek sa považuje za optimistov (74 percent)," priblížila Denisa Lakatošová z NMS. Porovnateľné percento ľudí (71 percent) v prieskume uviedlo, že sú šťastní.

Šťastnejšie sa pritom cítia byť viac ženy (74 percent) v porovnaní s mužmi (67 percent) a tiež ľudia s vysokoškolským vzdelaním (85 percent). Lakatošová dodala, že medzi najmenej šťastných ľudí na Slovensku patria ľudia s najnižším príjmom a tí, ktorí žijú sami.

Online prieskum prebiehal od 21. do 24. septembra, agentúra ho vykonala na vzorke 1000 respondentov starších ako 18 rokov.


Komentáre