Zdravie

Prečo dostávajú tieto choroby častejšie ženy?

"Takmer 80 percent ľudí trpiacich na autoimunitné ochorenia sú ženy. Prečo je to tak?"

Zuzana Lobotková, 22. marca 2017 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
To, že autoimunitné ochorenia častejšie postihujú ženy, bola pre svet medicíny doteraz veľká záhada. Avšak, nový výskum naznačuje, že odpoveď sa môže skrývať v rozdieloch medzi mužskými a ženskými génmi. Tento objav by mohol vybudovať cestu pre lepšie diagnostické metódy a liečbu.

Kto je v ohrození? A prečo?


Autoimunitné ochorenia (ako je psoriáza, Krohnova choroba a reumatoidná artritída) sa objavujú, keď imunitný systém tela napadne sám seba, je príliš aktívny a zaplaví telo zápalovými bielkovinami. Krátkodobé lokalizované zápaly sú užitočné na liečenie. Ale keď ich je priveľa a trvajú pridlho, sú škodlivé pre bunky a orgány v tele.

Až dodnes, väčšina výskumov na tému, prečo sú ženy disproporčne postihované týmito ochoreniami, sa zamerala na pohlavné hormóny, ako je estrogén a testosterón. Najnovšia štúdia zaujala celkom nový postoj, ktorý sa ale oplatil. „Našli sme úplne nový uhol pohľadu,“ vyjadril sa autor štúdie Johann Gudjonsson.

Gudjonsson a jeho tím identifikovali stovky pohlavne špecifických rozdielov v tom, ako sa jednotlivé gény prejavovali. Ako zistili, tieto rozdiely neboli podmienené zmenami v pohlavných hormónoch. Ale, zdalo sa, že zanechávali ženy náchylnejšie na rozvoj hyperaktivity imunitného systému.

Nová nádej


Doktor Gudjonsson sa zameral na autoimunitné ochorenia kože, vrátane psoriázy a lupusu. Pre potreby štúdie jeho tím analyzoval genetický materiál zo vzoriek pokožky od 82 zdravých mužov a žien. Nikto z účastníkov nemal autoimunitné ochorenie. Avšak, vykazovali závratné rozdiely v prejavoch génov.

Celkovo vedci odhalili 661 génov, ktoré sa prejavovali inak u žien ako u mužov. O mnohých z nich sa vedelo, že sú zapletené v imunitných funkciách a niektoré sa spájali s autoimunitnými chorobami. „Tieto zistenia naznačujú, že s pohlavím spájané gény prispievajú nielen k zvýšeniu náchylnosti na ochorenie, ale pravdepodobne aj zvyšujú aktivitu ochorenia,“ uviedli výskumníci vo svojej správe.

V tomto kontexty vyhlásili, že byť ženou je najvýraznejší rizikový faktor pre rozvoj autoimunitných ochorení. Známe autoimunitné geneticky rizikové varianty sa teda stali takmer bezvýznamnými. Tím vedcov bol dokonca schopný odhaliť jeden proteín (VGLL3) ako hlavný regulátor zápalov a autoimunity. V analýze zdravých vzoriek pokožky bol VGLL3 aktívny len u žien. Keď sa však potreli na biopsie pacientov s autoimunitnými ochoreniami, bol tento proteín aktívny aj u mužov s lupusom.

Tieto zistenia poskytli nový pohľad na to, ako pohlavie prispieva k autoimunitným chorobám. Je teda dôležité skúmať zdravie mužov a žien oddelene. Vedci tiež naznačili, že tieto gény a proteíny môžu jedného dňa poslúžiť ako biomarkery na odhalenie toho, komu hrozia ochorenia najviac, alebo ako vyvinúť nové lieky. Zistiť čo najviac o fungovaní týchto chorôb u každého pohlavia predstavuje šancu pre liečebné zásahy, o akých sa lekárom zatiaľ nesnívalo – a to vrátane prevencie aj liečby.

ODPORÚČAME AJ:
Nepripravte sa o zuby: Paradontitída sa dá liečiť
Sedem zvláštnych spôsobov, ako zvládať alergie
Väčšina ľudí si nečistí zuby správne. Dôležitá je technika, nie čas
Záchrana pred infarktom? Zoznámte sa s vibračnou vestou

Komentáre