Zdravie

Pozor na klimatizáciu. Je skrytým zdrojom zdravotných problémov

"V lete sa pred horúčavami snaží mnoho ľudí schladiť v klimatizovaných priestoroch. Klimatizácia však môže priniesť okrem chladného osvieženia aj rad zdravotných problémov."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. júla 2024 8:01
Ilustsračné foto Foto: Unsplash.com/Jose Antonio Gallego Vázquez
Pri jej používaní by ste mali byť preto opatrí a myslieť na to, že nie každý ju znáša rovnako. Farmaceutická laborantka Tatiana Kocúrková zo žilinskej lekárne Dr. Max upozorňuje, že na pozore by ste sa mali mať už vtedy, ak cítite, že na vás „niečo lezie“, ste unavení a začína vám byť zima.

Prudké zmeny teplôt lepšie znášajú zdraví ľudia s dostatkom pohybu a so skúsenosťami s otužovaním. Menej odolnými sú seniori, deti, fajčiari, ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo chronicky chorí ľudia, ktorí dlhodobo užívajú lieky. Kým zdravotné problémy pri krátkodobých pobytoch v klimatizovaných priestoroch odznejú aj po krátkom čase, škodlivé je hlavne dlhodobé a opakované vystavovanie sa klimatizácii.

Nádcha a bolesť hrdla
Z klimatizácie ide suchý a studený vzduch, ktorý môže spôsobiť bolesť hrdla, dutín, ale aj nepríjemný dráždivý alebo hlienovitý kašeľ. Môže sa objaviť upchatý nos alebo stekajúci sekrét – nádcha. Tatiana Kocúrková z Dr. Max tvrdí, že pri liečbe nádchy vyvolanej klimatizáciou môžu pomôcť nosové kvapky alebo spreje, ktoré pomáhajú pri upchatom nose a opuchu nosovej sliznice – majú takzvaný dekongestívny účinok. „Pozor, tieto prípravky sa môžu používať maximálne sedem dní. Pomôcť si môžete aj bylinnými preparátmi s výťažkami z pelargónie, či už vo forme kvapiek, tabliet alebo sirupu,“ radí odborníčka. Nosovú sliznicu by ste tiež mali zvlhčovať a regenerovať. Na tento účel vám môžu pomôcť spreje do nosa s obsahom morskej vody, prípadne nosový výplach. Ak sa objavia aj ďalšie príznaky ako bolesť a zápal hrdla, siahnuť sa dá po rôznych sprejoch, pastilkách alebo kloktadlách s obsahom antiseptík a protizápalových látok. Pomôžu aj pastilky s obsahom šalvie alebo islandského lišajníka. Pri bolesti a horúčke (nad 38 stupňov Celzia) môžete použiť prípravky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. Ak nádcha trvá dlhšie ako sedem dní, je potrebné navštíviť lekára alebo si dať zmerať CRP.

Foto: Unsplash.com/Khara Woods

Stuhnuté svaly
Ak vás trápia stuhnuté svaly v dôsledku klimatizácie, pomôže im prehriatie. Najviac sa odporúča suché teplo, a preto nahrievajte svaly napríklad gélovými vankúšikmi alebo termoforom. Pomôcť môžu aj hrejivé náplasti, keď sa teplo postupne uvoľňuje až osem hodín alebo rôzne gély s obsahom kapsaicínu. Nechajte svaly odpočívať a len jemne ich naťahujte. Pokiaľ do troch dní nenastane úľava, vyhľadajte lekára.

Foto: Unsplash.com/Kelly Sikkema

Problémy s očami
Oči sú citlivé najmä vtedy, ak na ne priamo fúka studený vzduch. Môžu byť suché, podráždené, opuchnuté, začervenané a môžu slziť. Suché oči sa prejavujú svrbením, ale klíma dokáže spôsobiť aj zápal a infekciu očí. „Suchým očiam môžete predísť používaním zvlhčujúcich kvapiek (umelých sĺz), najmä s obsahom kyseliny hyaluronovej. Pri podráždení a začervenaní očí používajte kvapky s obsahom očianky, ktorá má mierne protizápalové účinky,“ dodáva Tatiana Kocúrková z Dr. Max. Ak zápal neprechádza, trvá viac ako päť dní a pridruží sa aj hnisavý sekrét, okamžite navštívte lekára.

Ako zmierniť následky používania klimatizácie
• Rozdiel medzi klimatizovaným prostredím a teplotou vonku by nemal byť väčší ako 5 až 7 stupňov Celzia.
• Dbajte na to, aby ste nesedeli priamo v prúde studeného vzduchu.
• V aute by mal vzduch smerovať skôr na predné sklo a nohy.
• Klimatizáciu nemajte zapnutú neustále. Skúste ju zapnúť v krátkych časových intervaloch, nie však dlhšie ako 4 hodiny denne.
• Nezabudnite na občasné vetranie priestorov.
• Absolútnou alfou a omegou je čistenie a pravidelná údržba klimatizácie. Je to dôležité nielen kvôli správnemu fungovaniu klimatizácie, ale čistením a výmenou filtrov zabránite rozmnožovaniu sa a šíreniu baktérií, húb a plesní, ktorým sa v prostredí klimatizácie darí.

Komentáre